cue Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor #26 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Z dotychczasowej dyskusji wnioskuję, że prawidłowe umieszczenie pompy względem naczynia jest jak w załączonym obrazku (wysokosc-naczynia-a-pompa.jpg) W moim przypadku ponieważ naczynie mam 25-30cm nad najwyższym grzejnikiem i to jest maks jaki mogę osiągnąć, w grę wchodzi umieszczenie obu pomp ZA naczyniem. To oznacza, że: - rura wzbiorcza ze względu na piec gazowy musi być przed tym kotłem (czyli na powrocie) -> pompa jest za naczyniem i jest ok - pompa od kotła węglowego musi być na zasilaniu (trudno, muszę rozwalić część kotłowni) - zabezpieczeniem dla kotła węglowego, byłaby rura bezpieczeństwa Schemat w załączniku, będzie to działać dobrze? KW+KG-koncepcja3.pdf
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2014 #27 Opublikowano 24 Czerwca 2014 To nie jest dobry schemat - zawór zwrotny od kotła gazowego powinien być na zasilaniu, inaczej masz odcięty kocioł gazowy od naczynia wzbiorczego
automatyk Opublikowano 24 Czerwca 2014 #28 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Dlaczego? Pompy w obu kotłach powinny być podłączone tak samo, czyli zasilanie albo powrót - w gazowym jest na powrocie to w węglowym też tak powinno być. jest rura wznośna od rury wznośnej dajemy pompę na grzejniki z zaworem zwrotnym i za tym zaworem zwrotnym wpinamy zasilanie z kotła gazowego i będzie git
cue Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor #29 Opublikowano 24 Czerwca 2014 To nie jest dobry schemat - zawór zwrotny od kotła gazowego powinien być na zasilaniu, inaczej masz odcięty kocioł gazowy od naczynia wzbiorczego Słusznie, zmieniłem i schemacik jeszcze raz do wglądu
sambor Opublikowano 24 Czerwca 2014 #30 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Może być, gdyż kocioł gazowy masz dodatkowo zabezpieczony naczyniem przeponowym. Tylko daj profilaktycznie zawór bezpieczeństwa 1,5 bar na kotle węglowym
automatyk Opublikowano 24 Czerwca 2014 #31 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Słusznie, zmieniłem i schemacik jeszcze raz do wglądu no i teraz jest super
cue Opublikowano 24 Czerwca 2014 Autor #32 Opublikowano 24 Czerwca 2014 OK, dzięki za pomoc. W przyszłym tygodniu poproszę instalatora o dokonanie zmian i przetestujemy układ. Dam jeszcze znać jak to wszystko się zachowuje w praktyce.
kiminero Opublikowano 24 Czerwca 2014 #33 Opublikowano 24 Czerwca 2014 Teraz jest zdecydowanie lepiej. Wrzucając moją propozycję sądziłem, że nie ma opcji prowadzenia nowego pionu na poddasze. Na wcześniejszych rys było ono podpięte do rury bezpieczeństwa, co trochę sprawę komplikowało, wymagając pompy na powrocie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.