Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Gaz I Węgiel Razem W Układzie Otwartym

cue

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z dotychczasowej dyskusji wnioskuję, że prawidłowe umieszczenie pompy względem naczynia jest jak w załączonym obrazku (wysokosc-naczynia-a-pompa.jpg)

W moim przypadku ponieważ naczynie mam 25-30cm nad najwyższym grzejnikiem i to jest maks jaki mogę osiągnąć, w grę wchodzi umieszczenie obu pomp ZA naczyniem.

To oznacza, że:

- rura wzbiorcza ze względu na piec gazowy musi być przed tym kotłem (czyli na powrocie) -> pompa jest za naczyniem i jest ok

- pompa od kotła węglowego musi być na zasilaniu (trudno, muszę rozwalić część kotłowni)

- zabezpieczeniem dla kotła węglowego, byłaby rura bezpieczeństwa

Schemat w załączniku, będzie to działać dobrze?

post-58861-0-94163600-1403610904_thumb.jpg

KW+KG-koncepcja3.pdf

Opublikowano

Dlaczego?

Pompy w obu kotłach powinny być podłączone tak samo, czyli zasilanie albo powrót - w gazowym jest na powrocie to w węglowym też tak powinno być.

jest rura wznośna od rury wznośnej dajemy pompę na grzejniki z zaworem zwrotnym i za tym zaworem zwrotnym wpinamy zasilanie z kotła gazowego i będzie git

Opublikowano

To nie jest dobry schemat - zawór zwrotny od kotła gazowego powinien być na zasilaniu, inaczej masz odcięty kocioł gazowy od naczynia wzbiorczego

Słusznie, zmieniłem i schemacik jeszcze raz do wglądu

post-58861-0-45374500-1403614826_thumb.jpg

Opublikowano

Słusznie, zmieniłem i schemacik jeszcze raz do wglądu

no i teraz jest super

Opublikowano

OK, dzięki za pomoc.

W przyszłym tygodniu poproszę instalatora o dokonanie zmian i przetestujemy układ.

Dam jeszcze znać jak to wszystko się zachowuje w praktyce.

Opublikowano

Teraz jest zdecydowanie lepiej. Wrzucając moją propozycję sądziłem, że nie ma opcji prowadzenia nowego pionu na poddasze. Na wcześniejszych rys było ono podpięte do rury bezpieczeństwa, co trochę sprawę komplikowało, wymagając pompy na powrocie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.