sxe Opublikowano 29 Maja 2014 #1 Opublikowano 29 Maja 2014 Mam kolejny problem z moim kotłem. Może ktoś z użytkowników miał podobny lub potrafi pomóc, otóż Praktycznie od nowości podajnik buczy (stalmark 30kw tłokowy) Dźwięk jest słyszalny w nocy i potrafi obudzić Silnik BESEL 180 W połąćzony z reduktorem kwadratowym (niebieskl) Producentem zestawu napędowego jest firma z Andrychowa . mój wygląda tak jak na stronie http://www.motoreduktor.pl/kontakt.htm. 3 lata temu oddałem cały zestaw do producenta i ten odesłał niby coś wymieniał (koszt 250zl), niestety efektu brak (może minimalnie) Próbowałem już zgodnie z serwisem stalmark owijanie taśmą klinu od strony silnika , uszczelkę pomiędzy silnikiem a motoreduktorem (nic nie pomaga) Dziś dzwoniłem do stalmarka i kazali dzwonić do producenta napędu , a on stwierdził , że ten silnik tak ma i niewiele może pomóc . zaproponował , aby sprawdzić silnik osobno czy nie drga , ale gdy położę go na ziemi to pracuje cicho i się nie rusza . Może ktoś zna jakieś rozwiązanie , aby ograniczyć hałas?
Andrzej_M_ Opublikowano 29 Maja 2014 #2 Opublikowano 29 Maja 2014 ,,,, Dziś dzwoniłem do stalmarka i kazali dzwonić do producenta napędu , a on stwierdził , że ten silnik tak ma i niewiele może pomóc . zaproponował , aby sprawdzić silnik osobno czy nie drga , ale gdy położę go na ziemi to pracuje cicho i się nie rusza . Może ktoś zna jakieś rozwiązanie , aby ograniczyć hałas? Przedzwoń jutro jeszcze raz i poinformuj, że silnik położony na betonowej posadce kotłowni pracuje bardzo cicho i nie wydaje charakterystycznych oraz dokuczliwych dźwięków. Mimochodem możesz im wspomnieć o zasadzie działania pudła rezonansowego w instrumentach strunowych.
oman7 Opublikowano 29 Maja 2014 #3 Opublikowano 29 Maja 2014 Ja z tym problemem poradzilem sobie w ten sposób że zrobiłem sobie połączenia elastyczne na zasilaniu i powrocie po prostu wstawlilem kawałki rur gumowych i mam teraz ciszę jak makiem zasiał na grzejnikach.
aki10 Opublikowano 18 Lutego 2015 #4 Opublikowano 18 Lutego 2015 Ta przekładnia ma korek do napełniania olejem przekładniowym, może warto dolać do pełna. (hipol)
Bartekp Opublikowano 18 Lutego 2015 #5 Opublikowano 18 Lutego 2015 Na hałas przekładni ma wpływ wiele składowych. Sam silnik rzadko powoduje hałas. Jak masz czas się pobawić to odkręć całą przekładnie od pieca, odkręć reduktory od silnika i składaj , sprawdzając hałas po montażu poszczególnych elementów. Jeśli zacznie hałasować to reguluj spasowanie poszczególnych elementów. Jest trochę zabawy, ale można ograniczyć w ten sposób hałas i to dość mocno. Podkładki gumowe niewiele pomogą. Czasem pomagają sprzęgła bezluzowe. Duży wpływ na hałas ma także ilość opału w zbiorniku, pusty, czy prawie pusty wpada w rezonans i potęguje odgłosy. Jak np. wsypiesz mokry groszek, to zobaczysz że będzie cisza. Nawet rura w której jest ślimak rezonuje i potęguje odgłosy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.