tomaszzakopane Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor #151 Opublikowano 3 Lipca 2014 Zauważyłem jeszcze jedną przypadłość otóż nawet przy pełnym słońcu kolektory ogrzewają wodę o jakieś 20 st tj na wyjściu ze zbiornika jest np. temperatura 40 st a na kolektorze nie przekroczy 60 na wyjściu jest 50 na kolektorze 70 i za cholerę nie chce być więcej Jak słońca nie ma to różnica jest wiadomo mniejsza Co sądzicie czy jest tak jak ma być ?
automatyk Opublikowano 3 Lipca 2014 #152 Opublikowano 3 Lipca 2014 no masz dobre sterowanie to tak jest i bedzie
sambor Opublikowano 3 Lipca 2014 #153 Opublikowano 3 Lipca 2014 Tak się przyjeło że najwyższa sprawność kotła jest przy różnicy temperatur pomiędzy zasilaniem i powrotem różną 20C, jak ty masz pompę w trybie pracy auto to tak będzie - sterownik tak dopasowuje przepływ ( obroty pompy) aby była właśnie taka różnica temperatur. Jak chcesz to zmienić to przejdź na tryb zał/ wył - czyli sterowanie 0/1 bez płynnej regulacji obrotów to zobaczysz jak to się zmienia.
tomaszzakopane Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor #154 Opublikowano 3 Lipca 2014 Dzięki za odpowiedzi Jutro ma być bezchmurne niebo wiec wreszcie będzie można ocenić czy instalacja pracuje wydajniej.
automatyk Opublikowano 3 Lipca 2014 #155 Opublikowano 3 Lipca 2014 a powiedz ile ci dziś nagrzało ???
sambor Opublikowano 3 Lipca 2014 #156 Opublikowano 3 Lipca 2014 Dla ciekawości zamieszczam obrazek z symulacji pracy 3 płyt Watt 3000S - bardzo podobnych do tych z którymi walczy Kolega. Na rys linia czerwona to moc odbierana od kolektora, linia czarna - temp kolektora, linia różowa - temp wody w zasobniku. Dodatkowe założenia : Typ instalacji: Ciepła woda Zasobnik: 300 litrów Temperatura CWU: max. 75°C min. 54°C Zapotrzebowanie na ciepło : 15.70 kWh/dzień = 300 litrów/dzień ogrzanych z 10°C na 55°C Lokalizacja: Warszawa szer. geogr.: 52.2° (dla Zakopanego będzie praktycznie tak samo) Kolektor: WATT 3000 S Powierzchnia: 5.56 m2 Charakterystyka kolektora : eta0 = 0.755 a1 = 3.380 W/(m2·K) a2 = 0.0160 W/(m2·K2) Pochyłość dachu : 52.0° Azymut: 5.0°
sambor Opublikowano 4 Lipca 2014 #157 Opublikowano 4 Lipca 2014 Dzisiaj w Zakopanem upał to nareszcie będzie gorąca woda z instalacji solarnej ;)
tomaszzakopane Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor #158 Opublikowano 4 Lipca 2014 No więc panowie był upał i powiem tak Musicie zrewidować swoje poglądy i doświadczenie bo po przepięciu kolektorów nie ma żadnej różnicy w ich wydajności Czyli jednak panowie z firmy Watt i zresztą nie tylko oni mieli racje że połączenie jest ok i przepięcie nie wpłynie na wydajność Zbiornik nagrzany no 69 st przy podobnych parametrach na starcie góra 38 a dół 28 st
sambor Opublikowano 4 Lipca 2014 #159 Opublikowano 4 Lipca 2014 Jakbyś miał sterownik z funkcją ciepłomierza lub dodatkowy ciepłomierz to byś widział różnicę, ale jest ciepła woda to dobrze,
automatyk Opublikowano 4 Lipca 2014 #160 Opublikowano 4 Lipca 2014 bez ciepłomierza czy przynajmniej licznika to ty se mozesz wszytko pisać i nic do nas nie przemówi ,ja dzis na 4 płytach na budowie zagrzałem wode 500l do 60st od 20 st na starcie zasobnika
tomaszzakopane Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor #161 Opublikowano 4 Lipca 2014 No bez przesady nie piszemy tu o ilości płyt i ilości wody tylko o połączeniu kolektorów w 2 wariantach . Jak juz pisałem wcześniej nie interesują mnie statystyki na cieplywomierzu czy innym urządzeniu tylko temperatura w zbiorniku ma dla mnie znaczenie. Pisaliście ze będzie wydajniej a tak nie jest i myliliście sie bo różnicy nie ma a nawet jeśli jakaś jest to jest zbyt mała by ją dostrzec A tak koledzy wyśmiewali sposób w jaki zostały podłączone na początku i byli tak pewni siebie a jak już pisałem teoria teorią a życie życiem A jeszcze jedno temperatura na zbiorniku jest zbliżona do tego co było wcześniej a wspomnę tylko ze po zaizolowaniu rur starty przesylowe zmalały o połowę czyli jak by nie liczył połączenie wydaje się być jednak mniej wydajne niż poprzednie
automatyk Opublikowano 4 Lipca 2014 #162 Opublikowano 4 Lipca 2014 poczekaj na jesien i zobaczysz co będzie ,nie sztuka grzac wode kolektorami jak na zewnatrz 35st sztuka zagrzać wode jak na zewnątrz jest około zera a lepszego połączenia nie ma jak równolegle
sambor Opublikowano 5 Lipca 2014 #163 Opublikowano 5 Lipca 2014 No więc panowie był upał i powiem tak Musicie zrewidować swoje poglądy i doświadczenie bo po przepięciu kolektorów nie ma żadnej różnicy w ich wydajności Czyli jednak panowie z firmy Watt i zresztą nie tylko oni mieli racje że połączenie jest ok i przepięcie nie wpłynie na wydajność Zbiornik nagrzany no 69 st przy podobnych parametrach na starcie góra 38 a dół 28 st To masz wynik po przeróbce a przed przeróbką pisałeś - post # 58: Dzis temperatura początkowa to góra zbiornika jakieś 55st. dół jakieś 25st. Teraz góra i dół 69 st. mimo użytkowania choć nie specjalnie wielkiego Zauważyłem że Panele grzeją szybko z dolnego zakresu temperatur tak do około 50 st a potem to już trwa strasznie długo W poście #123 pisałeś Jak na na razie zauważyłem że glikol chyba bardziej się nagrzewa I co nie widać różnicy? W pierwotnej sytuacji grzałeś z 55C do 69C a obecnie grzejesz z 38C do 69C czyli przyrost jest w granicach 100% ! Grzanie CWU powyżej 70C mija się z celem, gdyż w takich temperaturach spada sprawność wymiennika, a nawet nie wiemy czy masz termostatyczny zawór mieszający na wyjściu z zasobnika obniżający temp wody do ok 50C Jak chcesz grzać efektywnie to połącz zasobniki wg schematu z postu #64 to będziesz miał 600l o temp ok 50C.
tomaszzakopane Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor #164 Opublikowano 9 Lipca 2014 Panowie powiedzcie mi jeszcze jak wyciągnąć statystyki w formie wykresu z mojego sterownika czy to w ogóle możliwe bez modułu Ethernet? Chodzi mi aby uzyskac taki mniej więcej wykres
sambor Opublikowano 9 Lipca 2014 #165 Opublikowano 9 Lipca 2014 Nie wiemy jaki masz sterownik i czy ma on taką funkcję. Można to zrobić niezależnie na 4 czujnikach 1-wire DS18B20 + mały układ adaptacyjny - jest na "Aledrogo" - to koszt ok od 140 - 300zł zależnie od konfiguracji i ilości czujników
sambor Opublikowano 9 Lipca 2014 #167 Opublikowano 9 Lipca 2014 Ten sterownik nie ma funkcji wyprowadzania temp na zewnątrz urządzenia. Może jakaś dodatkowa funkcja przez moduł GSM? Ma natomiast fajną funkcję zliczania ciepła - czyli de facto może służyć jako ciepłomierz. Zainteresuj się tą funkcją.
tomaszzakopane Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor #168 Opublikowano 9 Lipca 2014 A gdzie ta funkcja bo jej nie widzę Czyli żeby nie ma szansy żeby zrobić takie wykresy ?
sambor Opublikowano 9 Lipca 2014 #169 Opublikowano 9 Lipca 2014 Chyba w peryferiach, tam też ustawia się rodzaj glikolu. A wykresy to przez dodatkowe czujniki DS18B20 + adaptacja + komputer
tomaszzakopane Opublikowano 9 Lipca 2014 Autor #170 Opublikowano 9 Lipca 2014 Powiedzcie mi panowie jeszcze jedno czy np. czujkę z kolektora można podłączyć np do dwóch sterowników chodzi mi o to że chcę sobie zrobić panel pokojowy o ile z resztą czujników nie ma problemu żeby dołożyć to z tym z kolektora akurat jest czyli czy dwa urządzenie są w stanie prawidłowo pracować zczytywać temperaturę z jednego czujnika ?
AdamGuitar Opublikowano 10 Lipca 2014 #171 Opublikowano 10 Lipca 2014 Niektóre sterowniki tak mogą pracować. Przeważnie jednak są to sterowniki jednej firmy. W przypadku tego sterownika brak takiej możliwości.
sambor Opublikowano 10 Lipca 2014 #172 Opublikowano 10 Lipca 2014 Aby mieć podgląd i i sterowanie przez internet musiałbyś nabyć sterownik ST-460 za jedyne 750zł z modułem sieciowym ST-500 za ok 460 zł lub coś podobnego z innej firmy wtedy masz wszystko co potrzebujesz.
tomaszzakopane Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor #173 Opublikowano 10 Lipca 2014 Pytam bo nie wiem czy spotkaliście się się z takim projektem- zabawą jak Arduino Można za niewielkie pieniądze zbudować samemu przeróżne konstrukcje sterowniki etherntetowe stacje pogody i tysiące innych składa się to samemu a następnie programuje w łatwy sposób Można z tego bez większego problemu zrobić taki panel z podglądem i sterowaniem przez Internet Poszczególne części kosztują grosze szczególnie na ebay czy Aliexpres Stąd moje pytanie czy 1 czujnik może pracować 2 urządzeniami
sambor Opublikowano 10 Lipca 2014 #174 Opublikowano 10 Lipca 2014 Właśnie o tym pisałem ci w poście #165. To wszystko zależy od rodzaju czujnika pomiarowego. W twoim przypadku jest to czujnik rezystancyjny PT-1000. O takie dokładne sprawy z zakresu elektroniki pytaj na elektroda.pl.
tomaszzakopane Opublikowano 14 Lipca 2014 Autor #175 Opublikowano 14 Lipca 2014 Właśnie u nas szaleje burza a ja stałem sobie pod prysznicem i tak sobie myślę że jak by tak piorun trzasnął w chałupę to przecież zaświeciłbym jak żarówka z tym prysznicem w ręce. Solary aluminiowo miedziane,stalowa rura do bojlera a z bojlera miedziana a w tym wszystkim glikol i woda Jak to jest czy nikt nie przewidział żadnych zabezpieczeń ? czy nie są one konieczne ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.