Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co Pod Ciśnieniem Sieciowym - Pytanie

redo10000

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Analizując ostatnio tematy związane z hydrauliką, przyszło mi do głowy pytanie czy instalacja CO z kotłem na paliwo stałe może być wykonana pod ciśnieniem sieciowym? Mam tu na myśli kocioł w układzie otwartym, bojler dwupłaszczowy -  płaszcz bojlera podłączony do kotła, a wyjście ze zbiornika do układu zamkniętego CO. Bojler oczywiście zabezpieczony zaworem bezpieczeństwa i zbiornikiem przeponowym. Pompy CO i grzejniki pracują do ciśnienia 10bar, więc spokojnie wszystko mogłoby hulać. Wtedy ciepła woda też byłaby z bojlera oczywiście.Jej pobór można by zrobić przed pompą do CO.  Czy taki układ ma szansę poprawnie działać? Jeśli tak, to przy jakich założeniach?

Opublikowano

Spuszczałem i to nie raz. Faktycznie o kapaniu w niej nie ma mowy. A skoro nie ma mowy, to faktycznie nie ma sensu trzymać jej pod cisinieniem sieciowym. Pytałem w kontekście tego kotła u mamy w obiegu zamkniętym. Myślę jak by go przerobić. Pozostaje albo naczynie wzbiorcze albo wymiennik płytowy. Ze względów technicznych bardziej skłaniam się ku wymiennikowi płytowemu. Tylko pytanie - czy w takim układzie na obiegu kotła także musi być pompa CO czy może to działać na grawitacji?

Opublikowano

To jeszcze  tak zapytam - a czy rura wzbiorcza do naczynia wzbiorczego w układzie otwartym może mieć kilka kolanek po drodze - mowa oczywiście o średnicy rury przynajmniej 1 cal?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Jeszcze tak się zastanawiam, czy np. rurę wzbiorczą do naczynia można poprowadzić od pierwszego grzejnika w górę - z tym, że jej średnica to Cu 22, po drodze do kotła nie ma żadnych zaworów, nawet zaworu odcinającego kocioł od instalacji na zasilaniu, jest tylko śrubunek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.