nuvo Opublikowano 9 Maja 2014 #1 Opublikowano 9 Maja 2014 Cześć, Jestem nowym użytkownikiem forum i na początku witam serdecznie wszystkich użytkowników. Mam pytanie jak w temacie. Na dniach będę zaczynał instalację CO i WOD-KAN w nowo wybudowanym domku. Na razie to wszystko co trzeba schować pod tynki i wylewki. Jutro przyjeżdża instalator na pomiary i wycenę. W domu planujemy tylko około 35m2 ogrzewania podłogowego. Na parterze: wiatrołap, przedpokój, mała łazienka i kuchnia. Na piętrze tylko łazienka. W pozostałych pomieszczeniach będą grzejniki. Pan instalator już przy wstępnych rozmowach zalecał montaż rozdzielacza do podłogówki z układem pompowym, który zasili parter i łazenkę na piętrze. Czy jest to aż tak potrzebne do tak małej (według mnie) instalacji ogrzewania podłogowego? Czy może wystarczy podłączenie na tzw. RTL-e do rozdzielaczy grzejnikowych lub inny system. Co szanowne grono o tym sądzi i jakie macie pomysły? Dodam że chcę mieć sprawne ogrzewanie ale niechcę przepłacać za coś co miało by być montowane na wyrost. Z góry dziękuję za wszelkie rady.
vernal Opublikowano 9 Maja 2014 #2 Opublikowano 9 Maja 2014 Witam, Zdecydowanie pompa i zawór mieszający. Pozdrawiam.
redo10000 Opublikowano 10 Maja 2014 #3 Opublikowano 10 Maja 2014 Jeśli to nowy budynek, to popieram zdanie Vernala, choć ja kuchnie i łazienkę ( dwa osobne obiegi) mam na RTL-ach wprost z zasilania grzejników i też to dobrze działa, ale jest trudniejsze do regulacji, choć koszt śmieszny w porównaniu z układem pompowym i rozdzielaczami.
sambor Opublikowano 10 Maja 2014 #4 Opublikowano 10 Maja 2014 Podłogówka na RTL-ach ma sens do max 10m2 podłogi na 1 obwodzie. Przy 5 obw podłogówki opłacalny jest już mieszacz z pompą - cena wyższa ale porównywalna a kultura pracy i regulacji bez porównania wyższa.
redo10000 Opublikowano 10 Maja 2014 #5 Opublikowano 10 Maja 2014 Podłogówka na RTL-ach ma sens do max 10m2 podłogi na 1 obwodzie. Dokładnie, ja tak zrobiłem i śmiga, tylko RTL na 1-2 maks ustawiony. Jak dam na 5 i na grzejniki puszczę ok 60 C to na podłogach po kilku godzinach (zwłaszcza w kuchni) można prawie tańczyć.
majschi Opublikowano 10 Maja 2014 #6 Opublikowano 10 Maja 2014 W prawidłowo wykonanej podłogówce temperatura podłogi nie powinna przekraczać 32sC kuchnia, łazienka oraz 27sC w pozostałych pomieszczeniach Przy tych temperaturach o "tańczeniu" nie ma mowy
nuvo Opublikowano 10 Maja 2014 Autor #7 Opublikowano 10 Maja 2014 Czołem! Jesteśmy po zabiegu pomiarów i wyliczeń. Oczywiście Pan instalator jasno i wyraźnie wytłumaczył mi dlaczego tak a nie inaczej z tą podłogówką. Fakt, wolę mieć wygodę i całą podłogę w jednakowej temperaturze niż się stresować że tu za ciepło, tu za zimno :-) Teraz pytanie jakiej firmy ten rozdzielacz z pompą...? Na co szczególnie zwrocić uwagę przy zakupie? Pewnie opini będzie tyle samo co producentów ;-)
sambor Opublikowano 10 Maja 2014 #8 Opublikowano 10 Maja 2014 Proponowałbym wykonanie mieszacza na zaworze ESBE VTA 370/ z zakresem regulacji 20-40C i pompie adaptacyjnej umieszczonego w kotłowni , a rozdzielacz z rotametrami umieścić na parterze w dogodnym miejscu - np w skrzynce z rozdzielaczem grzejnikowym
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.