bobrzykos Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #1 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Witam wszystkich forumowiczów. Forum czytam bardzo długo jednak napisać coś zdecydowałem się teraz kiedy potrzebuję Waszej pomocy. Wiem, że podobnych tematów było już wiele, przeczytałem, zrozumiałem i chodzę już jak głupi bo zwariowałem. Założyłem nowy temat ponieważ muszę kupić kocioł i proszę Was o pomoc w doradzeniu bo zaraz oszaleje od czytania i analizowania. Dom nowy 110m2 pustak ceramiczny+ ocieplenie 15cm na ścianach, na podłodze 10cm, strop ocieplony 20cm. 6 kaloryferów + 50m2 podłogówki + CWU 200L Jaki kocioł? Nastawiony jestem mocno na kocioł dolnego spalania jednak rozmawiając w sklepach, z instalatorami i wnioskując z forum przyjąłem, że nie pottrzebuje większego kotła DS jak 8KW. Niestety nie znalazłem jakiejś wybitnej konstrukcji o tak małej mocy i chyba już nie znajdę. W kosztach przyjmuję,że nie mogę wydać więcej niż 5000zł więc cena raczej nie jest kryterium. Najbardziej zapatrzony byłem w piec KALVIS 2 ale model 10KW wyszedł z produkcji a 16 to już jest potwór. Zastanawiałem się również nad DAKON Dor ale również moc 13KW to minimum stąd wnioskuje, że DS chyba nie dla mnie i pozostanie jakiś górno spalaczek i non stop rozpalanie od góry;/(tu akurat jestem zdecydowany - OPTIMA KOMFORT - ale to ostateczność) Czy moc kotła 8 KW dla mojego domu jest odpowiednia (przy DS)? Czy może przeoczyłem jakiś kocioł DS na rynku małej mocy? To co chce uzyskać to przede wszystkim stałopalność na poziomie 15-16 godzin minimum. pozdrawiam Rafał i z góry przepraszam za nowy temat.
lolita Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #2 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 http://czysteogrzewanie.pl/ranking-kotlow/ksgw-zgoda/
staran Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #3 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Tu masz podobno dobre kociołki ,oczywiście w wersji z miarkownikiem http://zgoda-wieprz.pl/126-kotly-grzewcze,134-kociol-grzewczy-ksgw-zgoda Zapotrzebowanie mozesz sprawdzić na stronie czyste ogrzewanie. I poszło prawie to samo. Sądze że zapotrzebowanie niewielkie i w dużej części sezonu będziesz skazany na przepalanie.
observer Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #4 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ja już bym wycinał, wiercił i montował palnik na pellet, tyle że to przekroczyło by Twój limit finansowy o około 1800-2000 zł (zgoda 11 kw + około 4tys za palnik z podajnikiem) ale za to jaka wygoda, wizyta w kotłowni raz na tydzień :). Palnik może też dobrze działać GS-em, co da zestaw trochę tańszy, ale bardziej upierdliwy w obsłudze w przypadku rezygnacji z pelletu.
Szwarc Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #5 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Ksgw Zgoda to dobry wybór, lecz 8 kw nie ma ruchomego rusztu, co w DS jest raczej nieodzowne. Mam taki 15 kw i jestem z niego zadowolony, ale stałopalności jaką wymieniłeś nawet nie masz co marzyć. Spróbuj u kolegi p2ar, może zrobi ci jakiś z powiększoną komorą zasypową. Dla ciebie 8 kw to maximum.
dorecho Opublikowano 1 Kwietnia 2014 #6 Opublikowano 1 Kwietnia 2014 Witam. Kol. bobrzykos ! Przy nowym domu tak ładnie ocieplonym zapotrzebowanie na ciepło jest chyba rzędu 3,5 do 4 kWh. Czy masz to w projekcie? kupując pompę gruntową nawet meeting za 4,5 tys. robiąc kolektor poziomy za 5000 zł/a to jest 'Węgiel" na całe życie/ - ok. 100 mb rury w spirali. ok. 40 m2.nie ma najmniejszego sensu bawić się w kotły węglowe czy drewno. =chyba że masz go za darmo= sprawność kotła węglowego będzie rzędu 35-40 % ,kupa smoły,sadzy,popiolu i brudu.Przecież żyjemy w XXI wieku ! Ogrzewanie węglem lubili nasi dziadkowie, bo nie było specjalnie innego wyboru. Zgoda,że teraz są bufory ; ale nakład inwestycyjny jest zupełnie podobny jak dla pompy.. policz sam. Pozdrawiam i zachęcam do przemyśleń.
bobrzykos Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Autor #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedź. KSWG ZGODA - dzwoniłem pytałem, brak ruchomego rusztu a i jeszcze kocioł posiada szczelinę u góry która służy do oddymiania ale z góry zakładam że trzeba by ją czymś załatać co by całego paliwa w piecu nie rozbujać.Ale patrząc i porównując kocioł faktycznie może się to okazać dobre rozwiązanie, Cena przystępna i przede wszystkim spełnia warunek mocy nominalnej. Temat do przemyśleń. Rozmawiałem dziś również z p.Przemkiem (p2ar) i najbardziej przemawia do mnie KDS 9KW w drobnymi korektami ale czy to i tak nie za dużo? Niestety termin też nie korzystny....odległy i chyba bez szans na realizacje przed zimą... Dorecho, najbardziej mi namieszałeś w głowie bo od dłuższego czasu zastanawiałem się nad tym(konkretnie na pompie powietrze-woda) jednak wrodzony strach przed nowościami jakoś każe mi uciekać i chwytać za łopatę do węgla:) Co byś konkretnie proponował? jakiej mocy, może jakiś producent lub konkretny model?:) Może faktycznie byłoby to rozwiązanie i w momencie ciężkich mrozów gdy pompa mogła okazać się nie wystarczalna mógłbym wspomóc się kominkiem z płaszczem wodnym w salonie. Na kupno mam jeszcze 4 miesiące więc troszkę czasu jest jednak na decyzje mam troszkę mniej bo robiąc instalacje muszę być zdecydowany jakim sposobem będę ją zasilał.
dorecho Opublikowano 2 Kwietnia 2014 #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Witam. Cieszę się ,że namieszałem trochę. Czy w domu też jest kominek z płaszczem? Proszę sprawdzić z projektu jakie jest zapotrzebowanie na ciepło. Jeśli rzeczywiście rzędu 3,5 do 4 kW to mogłaby być pompa pow-woda, ale polecałbym tylu split, czyli część "hałasująca" na dworze, część hydrauliczna wewnątrz w kotłowni. Chyba najtańsza jest pompa w Juli 6+3 , która ma pracować nawet przy -25 stopni na dworze. Split dlatego,że na dworze jest instalacja freonowa czyli nie zamarznie w razie jakiegoś problemu ,czy awarii prądu. Inne firmy są dużo droższe pewnie rząd 15.000 zł ,ale to możesz sprawdzić na alle..drogo.. Jeśli masz już kominek z płaszczem to tym bardziej pompa ciepła byłaby dobrym rozwiązaniem. Mimo wszystko najlepszym rązwiązaniem uważam pompę gruntową - niezależną od temp. na dworze, a dającą 100% ogrzewania w najgorsze dni wielkich mrozów. Mam 'pod nosem" instalację z juli , która produkuje tylko cwu . Ew. mogę podpytać jak się sprawuje. Jeśli w domu będzie też tania taryfa na prąd, to już ani chwili się nie zastanawiałbym Pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.