Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulator Pokojowy Ecoster 200 I Kocioł Weber Heiztechnik

nowek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Podłączyłem regulator EcoSTER 200 i niestety nie komunikuje się z regulatorem kotła EcoMAX 800 R2 niezależnie od tego czy podłączony jest do gniazda G1 czy do gniazda G2 regulatora kotła. Na ekranie ecoMAX wyświetlany jest komunikat:

1. "Uwaga Nie wykryto regulatora kotła" gdy w menu EcoSTER wybrano: Ustawienia>ecoMAX>Auto (kocioł oczywiście włączony, w trybie PRACA lub NADZÓR)

2. "Kocioł wyłączony  ecoMAX 800R" (w rzeczywistości kocioł jest w trybie PRACA lub NADZORZE) gdy w menu ecoSTER wybrano: Ustawienia>ecoMAX>ecoMAX800R

Regulator ecoMAX 800R2 prawidłowo steruje pracą kotła i występuje właściwa komunikacja między nim a panelem sterowania kotła. Regulator ecoSTER 200 poza brakiem komunikacji z regulatorem kotła (wskutek czego niema możliwości sterowania kotłem , wyświetlania parametrów kotła itp) działa prawidłowo (działa wyświetlacz, wyświetlana jest bieżąca temperatura w pokoju)

Czy powodem braku komunikacji może być niezgodność oprogramowania regulatora ecoSTER 200 z oprogramowaniem regulatora ecoMAX 800R2?

Dane regulatorów:

1 Regulator EcoSTER 200

- rok produkcji 2011

- wersja programu: v.08.22.036 (spisana z obudowy regulatora oraz odczytana w menu)

2. Regulator ecoMAX 800 R2 (kocioł firmy Weber Heiztechnik)

- rok produkcji 2013

- wersja programu panelu: v.01.15.21.A1

- wersja programu regulatora v.01.31.21.W1

Oczywiści sprawdziłem kabel czterożyłowy łączący regulatory - kabel i połaczenia na zaciskach OK,.

Opublikowano

witam, mam ten sam zestaw i wszystko chodzi bez zadnego problemu. Jak rozumiem masz podlaczony ecoster200 4 przwodami? Z tego co pamietam to cos bylo w instrukcji od regulatora ecomax ze w przypadku braku modulu mieszacza nalezy dodatkowy panel podlaczyc 2 przewodami i uzyc zasilacza ale ja mam podlaczone 4 przewodami i nie ma problemu. Jak mnie pamiec nie myli to po podlaczeniu ecoster w menu ecomax bylo  gdzies w ustawieniach zwiazanych z termostatem, mieszaczem, czy cos podobnego opcja wyboru ecoster...

Bo oczywiscie ecoster podlaczyles na wylaczonym regulatorze z prady (caly piec)?

Żyły D+ i D- nie sa pomylone?

pozdrawiam

Opublikowano

W ecomaxie 800r musisz wpisać regulator pokojowy ecoster t1.

Patrz na filmik będzie wyjaśnione,oglądaj uważnie po trzeciej minucie filmu.

Opublikowano

witam, mam ten sam zestaw i wszystko chodzi bez zadnego problemu. Jak rozumiem masz podlaczony ecoster200 4 przwodami?

tak połączyłem regulatory przewodem czterożyłowym 0,5 mm2

Z tego co pamietam to cos bylo w instrukcji od regulatora ecomax ze w przypadku braku modulu mieszacza nalezy dodatkowy panel podlaczyc 2 przewodami i uzyc zasilacza ale ja mam podlaczone 4 przewodami i nie ma problemu.

Chyba chodzi o to, że możliwe jest alternatywne połączenie regulatorów przewodem dwużyłowwym (zasisków sygnałowych D+ i D-) i w takim przypadku należy zasilić regulator ecoMAX200 (zaciski +5V, GND) napieciem stałym 5V z zewnętrznego zasilacza.

Jak mnie pamiec nie myli to po podlaczeniu ecoster w menu ecomax bylo  gdzies w ustawieniach zwiazanych z termostatem, mieszaczem, czy cos podobnego opcja wyboru ecoster...

Faktycznie o tym pisze kolega dalej

Bo oczywiscie ecoster podlaczyles na wylaczonym regulatorze z prady (caly piec)?

Przy wyłączonym ale nie można wykluczyć uszkodzonego we/wy D- D+ w sterowniku ecoMAX

Żyły D+ i D- nie sa pomylone?

Nie . Swoją drogą to ciekawe jak sygnały są nimi przesyłane: czy przewodem podłączonym do zacisków D+ przesyłany jest sygnał z ecoMAX do ecoSTER a przewodem podłączonym do zacisków D- przesyłany jest sygnał w przeciwnym kierunku?

pozdrawiam

Opublikowano

W ecomaxie 800r musisz wpisać regulator pokojowy ecoster t1.

Patrz na filmik będzie wyjaśnione,oglądaj uważnie po trzeciej minucie filmu.

[/quote

Ja mam sterownik kotła nowszej wersji: ecoMAX800R2 i w związku z tym nieco zmienione menu i poszerzoną funkcjonalność sterownika. Opcja wyboru termostatu została przeniesiona z menu serwisowego do menu użytkownika. Mogę wybrać w tym menu pomiędzy: termostat wyłączony i termostat uniwersalny. W obu przypadkach występuje brak komunikacji między regulatorami.

Kontaktowałem się z serwisem, który twierdzi, że powodem braku komunikacji między regulatorami jest brak kompatybilności programowej regulatorów. Jaka jest faktyczna przyczyna nieprawidłowości zobaczymy gdy regulator ecoMAX200 trafi do serwisu.

Opublikowano

U mnie tylko raz wystąpił komunikat o nie wykryciu regulatora, jak odłączyłem go z gniazda, a nie chciałem wyłączać zasilania sterownika kotła; dopiero po restarcie sterownik kotła 'znalazł' ecostera, no ale w tym nic dziwnego akurat nie ma.

Wcześniej, mimo, że regulator był bez problemu wykrywany, to ze wzgl. na starą wersję softu profilaktycznie wysłałem do aktualizacji;

pozdrawiam

Opublikowano

Za każdym razem gdy dokonywałem jakieś działania (po zmianach w ustawieniach w mnu regulatorów, kontroli kolejności i jakości połaczeń żył na zaciskach regulatorów) wyłączałem zasilanie kotła (a więc także i regulatorów) regulator pokojowy próbował ale nigdy nie uzyskał łączności ze sterownikiem kotła. Mam nadzieję że zmiana oprogramowania regulatora pokojowego z obecnej wersji v08.22.036 do v08.22.076 (wskazanej przez producenta regulatora pokojowego jako kompatybilnej) rozwiąże problem z komunkacją regulatorów. Jeżeli nie to wg mnie  przyczyną może być uszkodzenie we/wy D+ lub D- regulatora (sterownika) kotła ale niewim czy da się je naprawić czy potrzeba wymienić cały sterownik.

Opublikowano

dzis wieczorem sprawdze u siebie jakie mam wersje oporogramowania tylko podaj prosze gdzie to znajde - dawno nie zachodizlem do pieca ;-)

Opublikowano

Wersję oprogramowania sterownika kotła znajdziesz w MENU:

Przycisk MENU > Informacje (wersja softu panela obsługi, wersja softu modułu A - tzn sterownika kotła)

Wersję oprogramowania regulatora pokojowego ecoSTER200 znajdziesz w jego MENU:

Menu główne > Ustawienia > Informacje.

Jaki sterownik kotła ecoMAX 800 posiadasz:  ecoMAX 800 R1(grafika w załączeniu) czy ecoMAX 800 R2 (grafika w załączeniu)?

post-43919-0-04848700-1396779749_thumb.jpg

post-43919-0-42643500-1396780192_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.