KubaSko Opublikowano 7 Marca 2014 #1 Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Witam wszystkich Nie wiedziałem gdzie zamieścić powyższy temat ale myślę że dział instalacji najbardziej do tego pasuje. Planuję zakupić zaciskarkę firmy REMS, mam problem z doborem szczęk zaciskowych, a mianowicie z ich modelem (np. TH, U, V). Z opisu wynika ze najpierw powinienem zdecydować się na system którym będę pracował a potem dobrać szczękę. Czyli jeśli planuję w instalacjach wodnych pracować systemem Herz to powinienem wybrać szczękę TH ?. Tak wynika z tabeli (str. 132 prawy górny róg).Jeśli będę wykonywał np. instalację gazową systemem Viega to muszę kupić szczęki VX (str.138 prawy górny róg)? Dziękuję za pomoc i pozdrawiam REMS-Cegi-zaciskowe-,-tabela-wg-producentow-systemow.pdf Edytowane 7 Marca 2014 przez KubaSko Cytuj
SanitSystem Opublikowano 7 Marca 2014 #2 Opublikowano 7 Marca 2014 (edytowane) Niestety dokładnie taj jest. Ale Sprawdz sobie typy popularnych kształtek zaciskowych ( np TH jest dość popularne i chyba o ile dobrze pamiętam to U) a do stali to bedzie chyba M o ile dobrze pamiętam i takie szczeki sobie kup. Bo jeśli kupisz tylko takie do jednego systemu a tak np ma Viega to umarł w butach. Edytowane 7 Marca 2014 przez SanitSystem Cytuj
KubaSko Opublikowano 7 Marca 2014 Autor #3 Opublikowano 7 Marca 2014 Dzięki za odpowiedź.Faktycznie TH by mi pasował do Herza do wody, do gazu Comap też ma TH, do stali Kan-therm ma M.Czyli dwa rodzaje szczęk bym potrzebował. Ale zamieszanie z tym jest, tak jak dawniej z ładowarkami do telefonów. Powinni to znormalizować :) pozdrawiam Cytuj
lotto Opublikowano 9 Marca 2014 #4 Opublikowano 9 Marca 2014 z tego co mi się wydaje to jeśli zaciśniesz kształtkie viegoską szczęką M to straci legalizacje poniewasz kazdy zacisk jest cechowany i odznacza sie na kształtkach Cytuj
KubaSko Opublikowano 10 Marca 2014 Autor #5 Opublikowano 10 Marca 2014 Dokładnie tak jest dlatego chcę kupić odpowiednie szczeki do odpowiedniego systemu. Jakby później puściła złączka a nabita cecha nie pokrywa się z systemem to wina instalatora. I dupsko zmoczone :) Cytuj
viper111 Opublikowano 11 Grudnia 2016 #6 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Dołączę do tematu. Chciałem użyć systemu pex zaciskanego. Mam zaciskarkę REMS ze szczękami V15,M18 i generalnie mogę dokupić M15 lub V18. Do jakiego systemu pex można uzyc szczęk M lub V ? Nie chciałbym dokupywać nowego rodzaju szczęk. Czy Kan-Therm lub Vavin można by zacikać tymi szczękami? Albo ogólnie Alupexy można nimi zaciskać? Cytuj
DoradcaKAN Opublikowano 12 Grudnia 2016 #7 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam, tworzywowy system KAN-therm Press LBP tj. rura PE-RT/Al/PE-RT + kształtki typu "Press" 16-40 mm można zaciskać szczękami typu "U" lub "TH" - kształtka ma uniwersalną konstrukcję. System stalowy KAN-therm Steel i Inox 15-108 mm należy zaciskać szczękami typu "M". Jeśli zależy Ci na jednorazowej robocie polecam opcję wypożyczenia narzędzi u partnerów handlowych. Pozdro. Cytuj
viper111 Opublikowano 13 Grudnia 2016 #8 Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Po co mam wypożyczać jak mam własny sprzęt... Edytowane 13 Grudnia 2016 przez viper111 Cytuj
sambor Opublikowano 13 Grudnia 2016 #9 Opublikowano 13 Grudnia 2016 U mnie w wypożyczalni szczęki same też można pożyczyć, nie wszystkie ale większość podstawowych jest Cytuj
Plumpi Opublikowano 13 Grudnia 2016 #10 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Dołączę do tematu. Chciałem użyć systemu pex zaciskanego. Mam zaciskarkę REMS ze szczękami V15,M18 i generalnie mogę dokupić M15 lub V18. Do jakiego systemu pex można uzyc szczęk M lub V ? Nie chciałbym dokupywać nowego rodzaju szczęk. Czy Kan-Therm lub Vavin można by zacikać tymi szczękami? Albo ogólnie Alupexy można nimi zaciskać? M i V nie używa się do PEX-a Do PEX to TH, U, B Kształtki V i M to zaprasowywane: miedź (CO i gaz), stal (CO), inox (woda użytkowa). Cytuj
kunta-k1 Opublikowano 2 Października 2020 #11 Opublikowano 2 Października 2020 Ado czego stosujemy kontur szczęk F? Cytuj
mironw Opublikowano 4 Października 2020 #12 Opublikowano 4 Października 2020 No właśnie to tak jak z markami samochodów - aby nic nie pasowało do siebie - każdy producent wprowadza swoje normy i niestety jak pisze że potrzeba np.szczęk TH czy M albo U to trzeba takie używać bo kształtki są tak zaprojektowane , żeby w odpowiednich miejscach były zaciśnięte i nie niszczyły oringów , a już widziałem jak po roku przez zaprasowanie kształtki U szczęką TH połączenie puściło na pex-ie , a już największą GŁUPOTOM jest mieszać różnych producentów rur i kształtek . Cytuj
MarcinSobieraj Opublikowano 4 Października 2020 #13 Opublikowano 4 Października 2020 Cytat W dniu 2.10.2020 o 15:01, kunta-k1 napisał: Ado czego stosujemy kontur szczęk F? Rury AluPex marki Frankische Cytuj
krzyszob Opublikowano 6 Czerwca 2021 #14 Opublikowano 6 Czerwca 2021 (edytowane) Czy ktoś jest w stanie mi odpowiedzieć co to za typ szczęki o nazwie Rems B26? to otrzymałem do kształtki od sprzedającego mi w sklepie sprzedawcy do pexów, rur itd (w ramach współpracy). Naszukałem się w internecie i nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi czy kształtkę prandelli 26x20x20 opisaną U + TH można zaciskać B26? Jakieś ochłapy informacji że szczęka B26 niewiele różni się od TH26, posiada tylko wycięcie na ten plastik kontrolny na kształtce i można uznać że B = TH, czy to prawda? bo zacisnąłem już i zacisk ten wizualnie całkiem inaczej wygląda niżeli U. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez krzyszob Cytuj
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2021 #15 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Jak robisz dla siebie to praktycznie szczęki B są do Pexa, tak jak U i TH. Jak masz pełna kontrolę systemu np inspektor nadzoru to może być różnie, ale trzymać, trzyma. Cytuj
arek1979 Opublikowano 18 Listopada 2021 #16 Opublikowano 18 Listopada 2021 Witam Do jakich kształtek będą pasować szczęki mepla geberit/novopress? Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi