sambor Opublikowano 7 Lutego 2014 #26 Opublikowano 7 Lutego 2014 Chwila, chłop siedzi na forum od kilku dobrych miesięcy ( prawie 5), ma ponad 100 postów, czyli aktywny, komputera i wyszukiwarki też pewnie używa do innych celów jeszcze w kółko pyta o to samo. Ja nie odpisałem mu po (mało)polsku , tylko podałem co po wpisaniu w google skrótów ZZ i ZR. Jest wyszukiwarka na forum, jest google, wikipedia - korzystać a prawie głupa rżnąć. To nie szkółka niedzielna, tylko specjalistyczne forum, a ZB czasem mi wybija jak to czytam. Pozdr.
vernal Opublikowano 7 Lutego 2014 #27 Opublikowano 7 Lutego 2014 Spoko, może czyta ale nie wszystko rozumie, hgw. Nie wiedział, to zapytał i dobrze, że mu odpowiedziałeś. Pozdrawiam.
nerwus48 Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor #28 Opublikowano 8 Lutego 2014 Kolego sambor .Nie każdy może być taki mądry jak Ty.Nie chcesz nie odpowiadaj i daj se luz.Tylko ,że ja nikomu nie pisze ,że rżnie głupa.Choć różne bzdety tu czytałem.
kiminero Opublikowano 8 Lutego 2014 #29 Opublikowano 8 Lutego 2014 ICE - in case of emergency (w razie "w"): ZR - zawór różnicowy ZZ - zawór zwrotny ZB - zawór bezpieczeństwa NW - naczynie wyrównawcze NO - naczynie otwarte NZ - naczynie zamknięte RB - rura bezpieczeństwa RP - rura przelewowa RW - rura wzbiorcza RS- rura sygnalizacyjna RO - rura odpowietrzająca NO - normally open (normalnie otwarty - siłownik) NC - normally closed (normalnie zamknięty - siłownik) ZO - zawór odcinający TZM - termostatyczny zawór mieszający 3D - zawór trójdrożny 4D - zawór czterodrożny OP - ogrzewanie podłogowe CWU - ciepła woda użytkowa ZWU - zimna woda użytkowa PC - pompa ciepła COP - coefficient of performance (współczynnik wydajności cieplnej/chłodniczej) DGP - dystrybucja gorącego powietrza GWC - gruntowy wymiennik ciepła GS - górne spalanie DS - dolne spalanie OZC obliczanie zapotrzebowania cieplnego WC - water closet (świątynia dumania) IWWI - i wiele, wiele innych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.