Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja

aro69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

7631ce43cee972b6m.jpg

Witam

Proszę bardzo o rady co jeszcze można dodać,zmienić lub usprawnić.Instalacja chodzi dobrze problem mam tylko z wychładzaniem bojlera potym jak piec zaczyna wygasać,myślę o elektrozaworze na zasilaniu bojlera.

Piec mam ustawiony na 60*C (sterownik ekoster)

pompa obiegowa włącza się 45*C

układ otwarty

bojler 120l (niedługo zmiana na 300l z dwoma wężownicami w niedalekiej przyszłości kolektory)

Proszę o korekty na rysunku lub co jeszcze mogę zastosować w całej instalacji i czym innym mogę zastąpić ten elektrozawór.

poz.aro69

Opublikowano

Jak komuś przyjdzie do głowy zamknąć ten zawór kulowy na drodze do naczynia, to raczej nie będziesz musiał nic przerabiać. Samo się przerobi.

Prawdopodobnie chodzi o grzanie cwu latem - zawór odcinający daj na powrocie.

Ups lekko się spuźniłem

Opublikowano

Dzieki za rade tylko dać go powyżej powrotu z cwu?(właśnie chodzi o grzanie cwu latem),jutro dla spokoju odkręcę rączkę od zaworu.

• 4 lata później...
Opublikowano
W dniu 29.01.2014 o 19:40, aro69 napisał:

7631ce43cee972b6m.jpg

Witam

Proszę bardzo o rady co jeszcze można dodać,zmienić lub usprawnić.Instalacja chodzi dobrze problem mam tylko z wychładzaniem bojlera potym jak piec zaczyna wygasać,myślę o elektrozaworze na zasilaniu bojlera.

Piec mam ustawiony na 60*C (sterownik ekoster)

pompa obiegowa włącza się 45*C

układ otwarty

bojler 120l (niedługo zmiana na 300l z dwoma wężownicami w niedalekiej przyszłości kolektory)

Proszę o korekty na rysunku lub co jeszcze mogę zastosować w całej instalacji i czym innym mogę zastąpić ten elektrozawór.

poz.aro69

Witam

Proszę jeszcze o radę gdzie wstawić zawór 3D (a może nie wstawiać) kocioł zmieniony na MPM-a 8-10

Opublikowano

Nie powinno być zaworu na rurze do naczynia(do wywalenia)Do bojlera możesz zastosować zawór termostatyczny 3/4" o zwiększonym przepływie z kapilarą którą umieszczasz w tulei bojlera a na głowicy zaworu ustawiasz temp.przy której zawór ma odciąć zasilanie do bojlera.Brak ochrony kotła przed korozją niskotemp.

Opublikowano

Zaworu już nie ma,ten zawór termostatyczny to na zasilaniu czy powrocie CWU , jeszcze sprawa tego 3D do ochrony pieca w którym miejscu wstawić

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.