Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zwiększone Spalanie Węgla

robert0

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak to -kocioł musi wejść w nadzur predzej czy póżniej.Osiągnie temp.zadaną z opcą histerezy i,wyłącza sie nadmuch i mamy nadzór.Nawet gdyby cyklicznie chodził i temp. znowu spadnie ponizej zadanej uwzględniając histereze .To w tym czasie jakieś przedmuchy będą.Nie ma takiej opcji żeby kocioł chodził cały czas na nadmucu(pracowała dmuchawa).

Niekoniecznie musi być tak jak piszesz . Histereza wymusza zmniejszenie mocy dmuchawy a za tym idzie zmniejszenie mocy z jaka pracuje kocioł i teraz jeżeli minimalne wymuszone obroty dmuchawy będą powodowały pracę kotła z mocą mniejszą niż chwilowe zapotrzebowanie budynku to dmuchawa będzie pracowała cały czas z modulacją mocy w zakresie ustawionej histerezy . Czyli np. przy histerezie 5 C i ustawieniu temperatury na kotle 60 C faktycznie dmuchawa będzie pracowała ze zmienną mocą w zakresie 55-59 C z tym że do 55 C będzie to moc max ustawiona dla dmuchawy a to co powyżej to już hamowanie rozpędzonego kotła aż do temp 59 C przy której dmuchawa będzie pracowała z obrotami minimum .

Jeśli kocioł nie wyhamuje do 59 C i dobije do 60 C to wtedy przejdzie w przedmuchy .

Opublikowano

No widzisz .Dzisiaj mam 50 zadaną histereze 6 dmuchawa 30 -35 %.Kocioł chodził na dmuchawie ooło 5 godz.wiadomo im bliżej dochodzi do zadanej to dmuchawa zmiejszała mo czyli obroty.Ale po tych godzinach jednak nadmuch sie wyłączył bo doszło do 54st.Teraz jest w nadzorze kocioł i są przedmuchy które mam obecnie 5 sek. na 15 min.kcioł startował od 23 stopni.wczoraj na tych samych prametrach przeciagnął do 60.

Opublikowano

A robiłeś test dmuchawy ? on wiele wyjaśnia w temacie minimalnych jej obrotów a sterownik ma taką funkcje . Płynna praca kotła to w przypadku miału dość istotna sprawa a puki dmuchawa dmucha a nie wchodzi w przedmuchy nie ma ryzyka wybuchów w kotle .

Histereza u Ciebie działa w obie strony od temp.zadanej

Opublikowano

Witam.Może jaśniej z tym testem -czegoś nie wiem?mam taką funkcje .że moge sprawdzić z jaką mocą w %dmucha gdy ona ma zadane min.30%,a max.40%.Sterownik to euroster11wb.

Opublikowano

Test dmuchawy polega na tym przy jakich minimalnych obrotach będzie sie jeszcze kręciła bo nie dla wszystkich te obroty sa takie same jak i niewiele sterowników ma taką funkcję . Zazwyczaj producenci jedynie podają z jaką dmuchawą powinien sterownik współpracować.  Masz to zresztą opisane w instrukcji sterownika  punkt 8/3

Opublikowano

Kurna.Wczoraj te same nastawy co dzisiaj ta sama ilość zasypu.Piec pykał se 51 do 55 i spowrotem 51 prawie cały czas na nadmuchu.Mało w nadzorze.Dzisiaj przeciaga i to do80 stopni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.