automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2014 #26 Opublikowano 1 Stycznia 2014 no widzisz czyli z tego wynika ze albo się raz zapłaci i się zapomina na 15 lat o problemie albo się płaci troszeczkę i cały czas się ma cos na głowie ,natomiast wstawianie kotła na paliwo stałe ,natomiast jeśli tam jest gaz to można cos pomyśleć np. z zasobnikiem opalanym gazem gdzies był już problem poruszany
jedlica Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor #27 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Dzięki za odp. Gazu nie mam, obecnie ogrzewam piecem kaflowym a CWU prądem. Mam jeszcze jeden pomysł, a mianowicie pompę ciepła powietrze woda tylko jak dobrać grzejniki które na zasilaniu będą miały 35-40 stopni? Podłogówka odpada nie ma możliwości technicznych.
automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2014 #28 Opublikowano 1 Stycznia 2014 to jak już to pompe ciepła powietrze powietrze czyli multi i jeszcze jak zmienisz taryfe na 12r to już zupełnie będzie bajka
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2014 #29 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Jak dobrać - tak jak każde- program SDG o tam w opcjach wstawić temp zasilania grzejnika 40 lub 45C
jedlica Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor #30 Opublikowano 1 Stycznia 2014 to jak już to pompe ciepła powietrze powietrze czyli multi i jeszcze jak zmienisz taryfe na 12r to już zupełnie będzie bajka Problem CWU pozostaje i szum wentylatora w nocy.
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2014 #31 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Ale wymaganie - w nocy się śpi a nie słucha szumów . ;) Ew pomyśl o piecach elektrycznych akumulacyjnych z rozładowaniem dynamicznym - tam jest potrzebna tyko druga taryfa el , którą grzejesz wodę
automatyk Opublikowano 1 Stycznia 2014 #32 Opublikowano 1 Stycznia 2014 szumu nie ma a woda nadal elektrycznie w drugiej taryfie
jedlica Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor #33 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Ogrzewam sklep klimatyzatorem i na 1 stopniu dmuchawy nie słychać w ogóle ale jest to dzień do tego dochodzi ruch uliczny itd, nie wiem jak byłby to w nocy. Nie wiem czy dobrze obsługuję ten program ale dla każdej powierzchni pomieszczenia pokazujemi taki sam grzejnik czy to dla 5m2 czy 15 jest to grzejnik CV11-60
staran Opublikowano 1 Stycznia 2014 #34 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Gorace głowy dzisiaj ,kolega spytał o najprostrzy kociołek i w ciągu paru godzin doszło do pompy ciepła. :)
sambor Opublikowano 1 Stycznia 2014 #35 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Kolega jest postępowy - zauważył szybko że PC to szum i pewnie zauważył też że kociołek to smród i brud, więc jest elastyczny na propozycje.
staran Opublikowano 1 Stycznia 2014 #36 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Kolega pisał że pali w piecu kaflowym to może zamiast tego kominek z płaszczem i efekty wizualne i ekologicznie.
szponi Opublikowano 2 Stycznia 2014 #37 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Kominek z płaszczem to techniczne nieporozumienie. A moze zamiast wydawać na razie pieniądze wykorzystać to co się ma?? Piec kaflowy częściowo rozebrać, zrobić wg książki Szrajbera (kolega Sambor udostępniał na info), dorzucić podkowę lub grzejniki żeliwne do kanałów opadowych pieca no i hermetyczne drziwczki zmienić na szybkę. Mamy wszystko w jednym kosztem własnej pracy i stosunkowo niewielkich pieniedzy. Promieniujące ciepłeko przez 12h, wodę do CWU, ewentualnie do pozostałych pomieszczeń i efekty wizualne za szybką. Czego chcieć więcej? No chyba, że ma być zupełnie bezobsługowo, to zmienia postać rzeczy.
automatyk Opublikowano 2 Stycznia 2014 #38 Opublikowano 2 Stycznia 2014 tez tak myslę ze wstawić podkowę i do tego prostą instalację i tyle jak już ma piecyk ...
jedlica Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor #39 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Chciałem kocioł CO ponieważ mam sporo drewna za darmochę.Popatrzcie tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12847854#12847854 Przez zimę doszkolę się z chłodnictwa i na wiosnę będę działał w tym kierunku
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.