sambor Opublikowano 27 Grudnia 2013 #26 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Duża instalacja na grawitacji sama jest buforem. Gdzieś przeglądałem stare podręczniki hydraulika i tam podawali że jak kocioł się zmieni na inny to należy sprawdzić na nowo obliczenia aby utrzymać prawidłowy przepływ wody przez instalację. Czyli jeżeli instalacja działa dobrze na grawitacji z kotłem o poj 150l to uważam że bufor też powinien być o podobnej pojemności.
dodde Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor #27 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Co jeśli będę chciał 300l ?
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2013 #28 Opublikowano 27 Grudnia 2013 To wstawisz 300l i zobaczysz co będzie
dodde Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor #29 Opublikowano 27 Grudnia 2013 No ta, ale gdybym tak chciał testować , to nie zadawałbym pytania o PC i grzejniki , a nawet nie wchodził na forum słuchać mądrych rad :) Po prostu bym podłączał ipatrzył co będzie ;) No ale dzięki za sugestie :)
vernal Opublikowano 27 Grudnia 2013 #30 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Rozchodzi mi się o instalację grzewczą z czystym przepływem grawitacyjnym w układzie grzejników - jakiś baniak (W miejsce kotła) w którym zanurzony jest wymiennik od PC. Wg mnie takie rozwiązanie pozwala na pracę PC w trybie on-off w dość szerokim zakresie temp otoczenia PC i nie wymaga modulacji mocy sprzężarki PC Tak to się nie da. Dla pompy on-off, czyli pracującej zawsze na 100%, przy dodatnich temperaturach to nie jest bufor ani nawet buforek, to jest jedno pierdnięcie tej pompy. Za to przy -10 nie potrafi ona podnieść temperatury do 40C w tym samym układzie i kożuchy w akcji. Bufor jako proteza, tak, to miałem na myśli. Do powietrznej pompy i tak jakiś zbiornik, choćby ze 150l jest pożądany. Ale to już nie to samo co modulacja mocy. Takiej pompy poszukaj.
sambor Opublikowano 27 Grudnia 2013 #31 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Można jeszcze pompy połączyć w kaskadzie np 3szt tanich i zależnie od zapotrzebowania ciepła - praca równoległa na instalację - Zaraz będzie wrzask - cena!!!, ale te najprostsze zaczynają być tanie - można się z nim pobawić.
dodde Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor #32 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Tak to się nie da. Dla pompy on-off, czyli pracującej zawsze na 100%, przy dodatnich temperaturach to nie jest bufor ani nawet buforek, to jest jedno pierdnięcie tej pompy. Za to przy -10 nie potrafi ona podnieść temperatury do 40C w tym samym układzie i kożuchy w akcji. "Urządzenie instalowane na zewnątrz (na utwardzonym podłożu) zapewnia produkcję ciepła (63°C na zasilaniu systemu grzewczego) nawet przy temperaturze -25°C na zewnątrz" W takim razie o co chodzi producentowi skoro pisze ,że PC zapewnia 60*C przy -25*C ?
vernal Opublikowano 28 Grudnia 2013 #33 Opublikowano 28 Grudnia 2013 To klasyczny chwyt marketingowy polegający na tym, że zdanie jest prawdziwe ale skonstruowane w taki sposób, żeby niezorientowany czytający miał szansę zrozumieć jest inaczej (nieprawdziwie). Klient ma to tak zrozumieć, że w jego układzie o zapotrzebowaniu 9kW (weźmy tę konkretną pompę), będzie miał przy -25 zasilanie 63C. Tymczasem zdanie to oznacza, że nawet przy -25C pompa jest w stanie produkować (jakieś) ciepło a nawet (w odpowiednich warunkach - NA PEWNO NIE W UKŁADZIE O ZAPOTRZEBOWANIU 9kW - moja uwaga, ale to ma producent na myśli) dawać na zasilaniu 63C. W Twojej instalacji jest tak jak napisałem - ta pompa przy -25C nie ma najmniejszych szans dojechać nawet do 40C.
Vlad24 Opublikowano 28 Grudnia 2013 #34 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Nawet gdyby zadowolić się mocą 1,5-2 kW z kopem bliskim 1, to przy takich parametrach na r-407 najzwyczajniej ugotujemy sprężarkę. Tks grubo przekroczy 100C. Chyba, że to evi z wtryskiem ciekłego czynnika do schładzania głowicy. Z wykresów wynika Tks ok 140-150C
dodde Opublikowano 28 Grudnia 2013 Autor #35 Opublikowano 28 Grudnia 2013 To klasyczny chwyt marketingowy polegający na tym, że zdanie jest prawdziwe ale skonstruowane w taki sposób, żeby niezorientowany czytający miał szansę zrozumieć jest inaczej (nieprawdziwie). Klient ma to tak zrozumieć, że w jego układzie o zapotrzebowaniu 9kW (weźmy tę konkretną pompę), będzie miał przy -25 zasilanie 63C. Tymczasem zdanie to oznacza, że nawet przy -25C pompa jest w stanie produkować (jakieś) ciepło a nawet (w odpowiednich warunkach - NA PEWNO NIE W UKŁADZIE O ZAPOTRZEBOWANIU 9kW - moja uwaga, ale to ma producent na myśli) dawać na zasilaniu 63C. W Twojej instalacji jest tak jak napisałem - ta pompa przy -25C nie ma najmniejszych szans dojechać nawet do 40C. Faktycznie tak należałoby to rozumieć. Ja przy wyborze PC kieruje się zazwyczaj uznaną marką na rynku , czyli w opini klientów . Nibe, CTC, IVT te marki na rynku szwedzkim są wysokiej jakości. Klienci sa zadowolenie. Myślę też ,że nie ma co zawracać sobie głowy temperaturami rzędu -20/-25*C ponieważ jak tu żyje , nie pamiętam takich temp. w tej strefie klimatycznej. Uwzględniam natomiast temp -10/-15*C. @Vlad24 przekonał mnie też ,abym poczytał i zainteresował się klimakonwektorami. Fajne urządzenia , drogie , ale znowu nie wychodzi tak drastycznie jeśli spojrzy się na wydajność i możliwości (np.klima w lato )
Vlad24 Opublikowano 28 Grudnia 2013 #36 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Nie patrz tylko na markę, uwględniaj też parametry i możliwości techniczne. Za markę z miejsca możesz przepłacić nawet 10tys. W twoim domu musi być inwerter, bufor i prąd dwutaryfowy należało by przekalkulować. Opcje chłodzenja zazwyczaj są za dopłatą, ale też nie w każdej pompie można z tego skorzystać. Spróbuj sprecyzować swoje oczekiwania i popytać na muratorze, tam jest sporo sprzedawców i instalatorów znacznie lepiej zorjentowanych w rynku i możliwościach poszczególnych urządzeń niż my tu.
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2013 #37 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Nawet gdyby zadowolić się mocą 1,5-2 kW z kopem bliskim 1, to przy takich parametrach na r-407 najzwyczajniej ugotujemy sprężarkę. Tks grubo przekroczy 100C. Chyba, że to evi z wtryskiem ciekłego czynnika do schładzania głowicy. Z wykresów wynika Tks ok 140-150C To duże uproszczenie - założenie że czynnikiem roboczym w polarnych PC jest r-407 - a może jest co innego? Może jest to PC dwusprężarkowa z dwoma różnymi mediami np od -25C i pow - 10C - W Skandynawii nawet paliwo potrafi być inne , podobnie z konstrukcją samej sprężarki A głowicę to można zawsze szmatą mokrą obłożyć :D Pozdr.
Vlad24 Opublikowano 28 Grudnia 2013 #38 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Miałem na myśli tę konkretną pompę o której rozmawiamy. Na stronie biawara, stoi jak byk R-407C
dodde Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor #39 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Dziękuję Wam za odpowiedzi i podpowiedzi.Tak sobie myślę o tych PC i dochodzę do wniosku czy to jest warte zachodu na teraz. Wymieniając zasilanie na PC w tym domu muszę także pomyśleć o grzejnikach. Całość instalacji wyjdzie mnie może z 35-40k . Trawałość takiego urządzenia ile może być ? 10 lat lekkich napraw , chybaże będę miał szczeście i wszystko będzie dobrze . Ale myślę ,że i te urządzenia mają swoją założoną żywotność , aby firmom opłacało się być na rynku.Tak sobie obliczam i wychodzi mi, że co roku (biorąc pod uwagę 10lat) to ca. 4000 zł rocznie nie wliczając prądu. A no i trzeba też mieć jakiś dobry agregacik . Czasami tu u mnie tak zawieje , że prądu nie ma nawet i 5h , a czasami więcej.No i tak zastanawaim się , czy pellet jednak jest lepszym rozwiązaniem dla mnie . Inwestycja dużo mniejsza , wygoda w użytkowaniu nie jest tragiczna .Tak sobie rozkminiam to , bo juz w kwietniu będę musiał instalować.
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2014 #40 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Poczytaj moje posty o kotle na pellet, ja na 260m2 spalam w zimie ok 3-3,5t
dodde Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor #41 Opublikowano 23 Lutego 2014 Witam ponownie :)Co napiszecie mi w kwesti PC wysokoteperaturowych ? typ Daikin Altherma HT ? Nie musiałby człowiek zmieniać wielu grzejników . Zachodzi tylko kwestia sterowania temp. wody do podłogówki . Jakie to jest rozwiązanie wg Was ?
stefanems Opublikowano 14 Maja 2014 #42 Opublikowano 14 Maja 2014 Witam, dodde. Mamy maj. Wspominasz o PC wysokotemperaturowym jako alternatywie. Napisz, jak rozwiązałeś w końcu swoją instalacje. Pzdr. Stefan.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.