Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pompa Ciepła Powietrze/woda I Instalacja Grzejnikowa

dodde

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Duża instalacja na grawitacji sama jest buforem.

Gdzieś przeglądałem stare podręczniki hydraulika i tam podawali że jak kocioł się zmieni na inny to należy sprawdzić na nowo obliczenia aby utrzymać prawidłowy przepływ wody przez instalację.

Czyli jeżeli instalacja działa dobrze na grawitacji z kotłem o poj 150l to uważam że bufor też powinien być o podobnej pojemności.

Opublikowano

No ta, ale gdybym tak chciał testować , to  nie zadawałbym pytania o PC i grzejniki , a nawet nie wchodził na forum słuchać mądrych rad :)  Po prostu bym podłączał ipatrzył co będzie ;)

No ale dzięki za sugestie :)

Opublikowano

Rozchodzi mi się o instalację grzewczą z czystym przepływem grawitacyjnym w układzie grzejników - jakiś baniak (W miejsce kotła) w którym zanurzony jest wymiennik  od PC.

Wg mnie takie rozwiązanie pozwala na pracę PC w trybie on-off w dość szerokim zakresie temp otoczenia PC i nie wymaga modulacji mocy sprzężarki PC

Tak to się nie da.

Dla pompy on-off, czyli pracującej zawsze na 100%, przy dodatnich temperaturach to nie jest bufor ani nawet buforek, to jest jedno pierdnięcie tej pompy.

Za to przy -10 nie potrafi ona podnieść temperatury do 40C w tym samym układzie i kożuchy w akcji.

Bufor jako proteza, tak, to miałem na myśli.

Do powietrznej pompy i tak jakiś zbiornik, choćby ze 150l jest pożądany.

Ale to już nie to samo co modulacja mocy.

Takiej pompy poszukaj.

Opublikowano

Można jeszcze pompy połączyć w kaskadzie np 3szt  tanich  i zależnie od zapotrzebowania  ciepła - praca równoległa na instalację - 

Zaraz będzie wrzask - cena!!!, ale te najprostsze zaczynają być tanie - można się z nim pobawić.

Opublikowano

Tak to się nie da.

Dla pompy on-off, czyli pracującej zawsze na 100%, przy dodatnich temperaturach to nie jest bufor ani nawet buforek, to jest jedno pierdnięcie tej pompy.

Za to przy -10 nie potrafi ona podnieść temperatury do 40C w tym samym układzie i kożuchy w akcji.

"Urządzenie instalowane na zewnątrz (na utwardzonym podłożu) zapewnia produkcję ciepła (63°C na zasilaniu systemu grzewczego) nawet przy temperaturze -25°C na zewnątrz"

W takim razie o co chodzi producentowi skoro pisze ,że PC zapewnia 60*C przy -25*C ?

Opublikowano

To klasyczny chwyt marketingowy polegający na tym, że zdanie jest prawdziwe ale skonstruowane w taki sposób, żeby niezorientowany czytający miał szansę zrozumieć jest inaczej (nieprawdziwie). Klient ma to tak zrozumieć, że w jego układzie o zapotrzebowaniu 9kW (weźmy tę konkretną pompę), będzie miał przy -25 zasilanie 63C.

Tymczasem zdanie to oznacza, że nawet przy -25C pompa jest w stanie produkować (jakieś) ciepło a nawet (w odpowiednich warunkach - NA PEWNO NIE W UKŁADZIE O ZAPOTRZEBOWANIU 9kW - moja uwaga, ale to ma producent na myśli) dawać na zasilaniu 63C.

W Twojej instalacji jest tak jak napisałem - ta pompa przy -25C nie ma najmniejszych szans dojechać nawet do 40C.

Opublikowano

Nawet gdyby zadowolić się mocą 1,5-2 kW z kopem bliskim 1, to przy takich parametrach na r-407 najzwyczajniej ugotujemy sprężarkę. Tks grubo przekroczy 100C.

Chyba, że to evi z wtryskiem ciekłego czynnika do schładzania głowicy.

Z wykresów wynika Tks ok 140-150C

Opublikowano

To klasyczny chwyt marketingowy polegający na tym, że zdanie jest prawdziwe ale skonstruowane w taki sposób, żeby niezorientowany czytający miał szansę zrozumieć jest inaczej (nieprawdziwie). Klient ma to tak zrozumieć, że w jego układzie o zapotrzebowaniu 9kW (weźmy tę konkretną pompę), będzie miał przy -25 zasilanie 63C.

Tymczasem zdanie to oznacza, że nawet przy -25C pompa jest w stanie produkować (jakieś) ciepło a nawet (w odpowiednich warunkach - NA PEWNO NIE W UKŁADZIE O ZAPOTRZEBOWANIU 9kW - moja uwaga, ale to ma producent na myśli) dawać na zasilaniu 63C.

W Twojej instalacji jest tak jak napisałem - ta pompa przy -25C nie ma najmniejszych szans dojechać nawet do 40C.

Faktycznie tak należałoby to rozumieć. Ja przy wyborze PC kieruje się zazwyczaj uznaną marką na rynku , czyli w opini klientów . Nibe, CTC, IVT te marki na rynku szwedzkim są wysokiej jakości. Klienci sa zadowolenie. Myślę też ,że nie ma co zawracać sobie głowy temperaturami rzędu -20/-25*C ponieważ jak tu żyje , nie pamiętam takich temp. w tej strefie klimatycznej. Uwzględniam natomiast temp -10/-15*C.

@Vlad24 przekonał mnie też ,abym poczytał i zainteresował się klimakonwektorami. Fajne urządzenia , drogie , ale znowu nie wychodzi tak drastycznie jeśli spojrzy się na wydajność i możliwości (np.klima w lato )

Opublikowano

Nie patrz tylko na markę, uwględniaj też parametry i możliwości techniczne. Za markę z miejsca możesz przepłacić nawet 10tys. W twoim domu musi być inwerter, bufor i prąd dwutaryfowy należało by przekalkulować. Opcje chłodzenja zazwyczaj są za dopłatą, ale też nie w każdej pompie można z tego skorzystać. Spróbuj sprecyzować swoje oczekiwania i popytać na muratorze, tam jest sporo sprzedawców i instalatorów znacznie lepiej zorjentowanych w rynku i możliwościach poszczególnych urządzeń niż my tu.

Opublikowano

Nawet gdyby zadowolić się mocą 1,5-2 kW z kopem bliskim 1, to przy takich parametrach na r-407 najzwyczajniej ugotujemy sprężarkę. Tks grubo przekroczy 100C.

Chyba, że to evi z wtryskiem ciekłego czynnika do schładzania głowicy.

Z wykresów wynika Tks ok 140-150C

To duże uproszczenie - założenie że czynnikiem roboczym w polarnych PC jest r-407 - a może jest co innego?

Może jest to PC dwusprężarkowa z dwoma różnymi mediami  np od -25C i pow - 10C - W Skandynawii nawet paliwo potrafi być inne , podobnie z konstrukcją samej sprężarki 

A głowicę to można zawsze szmatą mokrą obłożyć  :D

Pozdr.

Opublikowano

Dziękuję Wam za odpowiedzi i podpowiedzi.
Tak sobie myślę o tych  PC i dochodzę do wniosku czy to jest warte zachodu na teraz. Wymieniając zasilanie na PC w  tym domu muszę także pomyśleć o grzejnikach. Całość instalacji wyjdzie mnie może z  35-40k . Trawałość takiego urządzenia ile może być ? 10 lat lekkich napraw , chybaże będę miał szczeście i wszystko będzie dobrze . Ale myślę ,że i te urządzenia mają swoją założoną żywotność , aby firmom opłacało się być na rynku.
Tak sobie obliczam i wychodzi mi, że co roku (biorąc pod uwagę 10lat) to ca. 4000 zł rocznie nie wliczając prądu. A no i trzeba też mieć jakiś dobry agregacik . Czasami tu u mnie tak zawieje , że prądu nie ma nawet i 5h , a czasami więcej.
No i tak zastanawaim się , czy pellet jednak jest lepszym rozwiązaniem dla mnie . Inwestycja dużo mniejsza , wygoda w użytkowaniu nie jest tragiczna .
Tak sobie rozkminiam to , bo juz w kwietniu będę musiał instalować.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam ponownie :)

Co napiszecie mi w kwesti PC wysokoteperaturowych ? typ Daikin Altherma HT ? Nie musiałby człowiek zmieniać wielu grzejników . Zachodzi tylko kwestia sterowania temp. wody do podłogówki . Jakie to jest rozwiązanie wg Was ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, dodde. Mamy maj. Wspominasz o PC wysokotemperaturowym jako alternatywie.

Napisz, jak rozwiązałeś w końcu swoją instalacje.

Pzdr.

Stefan.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.