Skocz do zawartości
IGNOROWANY

No I Po Strachu !

olinek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Olinek

A kto to majac zuzycie roczne 2100 siedzi dalej w taryfie W-3.12T ! Wróc do podstawowej W-3.6 lub W-3.9.

Jaki sens co miesiac samemu paprac sie z podawaniem odczytow ?

gtoni

ps. Klamie czy nie to dyskusyjne.

Trzeba umiec CZYTAC z zrozumieniem. W mediach bylo o podwyzcie gazu powiedzmy jak mowicie 1,5 %. Ale

to dotyczylo samej ceny gazu. A tu za cene gazu przyjmujecie: cene samego gazu i oplaty przesylowej zmiennej.

Dla scislosci w komunikatach nic nie bylo o obnizce a obnizono stawki dystrybucji. O tym to milczycie.

Nikt nie rozdziera szat ze zmniejszono oplaty dystrybucji bez powiadomienia publicznego !!

Dziwne podejscie to cacy a to beeee !

Opublikowano

Tak właśnie robią media - dobrze to ująłeś.

Ten kto płaci i dostaje rachunki to widzi, że coś z tym 1,5% nie tak.

Czy ktoś w mediach zna takiego, który ogrzewa gazem a nie płaci opłat dystrybucyjnych? To po jakiego ... podają tylko zmianę ceny gazu o 1,5%?

A normalny widz myśli, że on zapłaci po prostu 1,5% więcej i się cieszy jak głupi do sera.

Tymczasem jest to propaganda grubymi nićmi szyta, ogłupianie ludzi a jakby co, to się powie:

Trzeba umiec CZYTAC z zrozumieniem. W mediach bylo o podwyzcie gazu powiedzmy jak mowicie 1,5 %. Ale

to dotyczylo samej ceny gazu.

Nie, kolego, to jest manipulacja i ściema, ogłupianie Narodu.

Nie ma już tego polskiego honoru, nie widać tego nigdzie wyżej, szczególnie obecna władza jest tego pozbawiona, to wstyd, że za pieniądze tak traktują ludzi.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Olinek

A kto to majac zuzycie roczne 2100 siedzi dalej w taryfie W-3.12T ! Wróc do podstawowej W-3.6 lub W-3.9.

Jaki sens co miesiac samemu paprac sie z podawaniem odczytow ?

gtoni

ps. Klamie czy nie to dyskusyjne.

to dotyczylo samej ceny gazu. A tu za cene gazu przyjmujecie: cene samego gazu i oplaty przesylowej zmiennej.

Dla scislosci w komunikatach nic nie bylo o obnizce a obnizono stawki dystrybucji. O tym to milczycie.

Nikt nie rozdziera szat ze zmniejszono oplaty dystrybucji bez powiadomienia publicznego !!

Podanie odczytu w dobie internetu to jest kwestia 30 sek. więc przynajmniej dla mnie nie jest to problem ! Nie rozumie gdzie tu ma być sens albo bezsens takiego działania, jest taka możliwość i z niej korzystam , bo to dla mnie wygodniejsze !

Czytanie  ze zrozumieniem polecam jak najbardziej -  mały trening :)   - cena samego gazu wzrosła o 17 % a przez to ,że zmalały opłaty stałe i przesyłowe zostało  przynajmniej w moim przypadku około 6% , gdyby ktoś, teoretycznie ,  zużył w roku 2013 i w roku 2014 po 1210 m3 w taryfie W-3 to u niego ta podwyżka wyniosła by około 2 %  a w przypadku zużycia np. 7900 m3 w tejże taryfie W-3 to podwyżka w stosunku do roku 2013 wyniesie około 12 % , tak pokrętnie  jest skonstruowana ta taryfa !

Ja się nie oburzam,ze gaz lekko zdrożał,tylko sam napisałem o tych 1,5 % bo taka była informacja w TV - i dla jasności - słuchałem ze zrozumieniem :) , była tam mowa o wzroście rachunków za gaz , a rachunek to nie tylko cena samego gazu ale również wszystkie opłaty dodatkowe !

Mam nadzieję,że zrozumiesz co napisałem  ;)

PS. Dobrze jest też rozumieć,co się pisze :  

"A tu za cene gazu przyjmujecie: cene samego gazu i oplaty przesylowej zmiennej."

jaką cenę gazu ma przejąć odbiorca końcowy jak nie tą ,zawierającą wszystkie opłaty ?? między innymi przesyłową zmienną,która nawiasem mówić tez zmalała

Opublikowano

olinek, może gtoni ma jakiś patent, jak płacić za m3 gazu, a nie płacić za abonament  :lol:

http://www.ure.gov.pl/pl/urzad/informacje-ogolne/aktualnosci/5569,Zmiany-ponizej-poziomu-inflacji-Prezes-URE-zatwierdzil-nowe-taryfy-gazowe.html

Zmiany poniżej poziomu inflacji, mają dziwne poczucie humoru.  

http://tvn24bis.pl/informacje,187/rok-2014-prad-tanszy-ale-gaz-zdrozeje,380524.html

Opublikowano

Olinek

Piszac o bezsensie podawania odczytow w taryfie W-3.12T mialem na mysli to, ze nie dosc ze sam podajesz gdy inkasent i tak chodzi

co 2 mce, to jeszcze wiecej za to placisz. Syma oplat STALYCH w gr. 12T jest wieksza niz w podstawowej 3.6

gtoni

Opublikowano

Wiem o tym !

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Olinek masz jeszcze węglaka?

http://biznes.interia.pl/wiadomosci/news/kryzys-rosja-idzie-na-wymiane-ciosow-z-ukraina,2015019,4199

Ps. Chyba zły temat może powinienem wpisać w temacie " Zima stulecia" czy cuś...

Opublikowano

Olinek masz jeszcze węglaka?

Nie mam i mieć nie zamierzam ! W razie czego rozaważam jakiś dobry kociołek na pellet,jak się zdecyduję, to będę szukał porady na tym szacownym forum,ale na razie " pokerowe" CZEKAM :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja się zastanawiam, jak się będą kształtować zmiany cen prądu w najbliższych latach. No bo tak: z jednej strony trąbi się, że ceny mają spadać, ale z tego co zaobserwowałem do tej pory, to nawet jeśli trochę spadną, to rosną w pięknej harmonii ceny przesyłowe, więc końcowy odbiorca nie widzi tu jakiejś odczuwalnej różnicy. Była niby jeszcze 2-3 lata temu gadka o odnawialnych źródłach energii, inwestowaniu w turbiny wiatrowe czy elektrownie wodne, ale jak przyszło co do czego to nasi światli przywódcy "idą w węgiel". Sam zastanawiam się nad przejściem na pompę ciepła u siebie ale nie wiem czy nie skończy się to tak, że minie trochę czasu i prąd zrobi się na tyle drogi że przestanie być to opłacalne.

Opublikowano

do zamontujesz sobie pompę i do tego jak bedziesz chciał z 5kW fotoogniw i brednio rocznie będziesz grzał za darmo

Opublikowano

średnio ja i mój pies mamy po 3nogi...

do tych ogniw to jeszcze ze po worku 25kg węgla dla każdego z domowników coby w zimę było czym się rozgrzać (biegając wokoło domu :) ).

Opublikowano

no z takim podejściem do sprawy to po dwa na każdego .... jaki masz argument na nie ,uzasadnij ???

Opublikowano

:) może uzasadnienie jest takie

http://www.ennergo.alba.home.pl/ennergo/index.php/powizane-wiatr/446-przydomowe-elektrownie-wiatrowe.html

wykres uzysku kwh w okresie styczeń, luty, listopad, grudzień dla instalacji 1,2kWh jak widać jest prawie 10x mniejszy niż w sezonie wiosenno-letnim.

Czyli ciepła w zimę będzie mało a do tego produkcja będzie występować jedynie w godzinach 10-15 a co z resztą dnia :)?

Generalnie duet solary i pompa ciepła w opcji ogrzewanie ma średni sens (możę w duecie z klimatyzatorem to ma jakiś sens).

Podsumowując da się ogrzewać panelami dom :) ale czy warto ? na to potanie wolę już nie odpowiadać, bo zaraz pojawią się zarzuty, że jestem zacofany i nie rozumiem postępu itp.

pzdr

Opublikowano

jakbyś kolego wiedział to byś napisał że polska wróciła do dobrych lat 80 z energetyką i to że możesz sprzedawać prąd do sieci ,i jak byś napisał że montując 5kW fotoogniw rocznie uzyskasz około 6MW Energi i wysłał to w siec po 20gr/kwh a następnie zimą w drugiej taryfie odkupił 5MW po 28gr  to by wyszło ze grzejesz za darmo bo przy pompie to możliwe ,albo nie idziesz w pompę tylko w moc fotoogniw nap 15kW wysyłasz w sieć i odkupujesz zimą na potrzeby grzałek elektrycznych a rozliczasz się z energetyką co pół roku

Opublikowano

tak z Ciekawości w jakiej taryfie i u jakiego dostawcy i sprzedawcy masz 28gr?

Bo u mnie na wsi prąd w I taryfie kosztuje (dostawa, prad, vat) 66gr a w drugiej 37groszy. 

Jeżeli masz tak dobrą cenę w II taryfie to faktycznie zimą idealnie by wyszło grzanie po nocy + 2h w ciągu dnia.

Pytanie tylko czy bez bufora udałoby się uzyskać komfort cieplny ?

Ps. Ty coś ostatno instalowałeś jaki jest koszt instalacji + robocizny 5kW wraz z całym osprzętem (ongrid itp) ?

Opublikowano

no jak pompa ciepła to podłogówka czyli naturalny bufor ,jak grzejniki to jakis 1000l trza by wstawić ,co do energi ,ja w taryfie G11 miałem z rachunku po 68gr  po obniżkach 63gr za kWh natomiast teraz mam mieć 27gr w drugiej i 78gr w pierwszej natomiast na pewno około 22 czerwca dostanę rachunek i go umieszczę bo obecnie mam G12R ,co do kosztów 5kW materiał około 25 tys brutto do tego instalacja oczywiscie to koszty zakupu za ile zrobią poszczególne firmy to nie wiem bo słyszałem że 5kw instalacją za 40 tys osobiście tyle bym nie dał nawet jakbym na tym nie znał , ale niech będzie że 30 tys starczy, podpowiem że w systemie gospodarczym w 20 tys się zmieścisz jak wiesz gdzie szukać elementów ... no i ekonomia takiego systemu tez ładnie wyjdzie pod warunkiem że zamontujesz taką moc jaką rocznie zuyjesz bo nie opłaca sie sprzedawać ot tak prądu na dzień dzisiejszy ,opłaca się tylko dla sytemu taryfowego

Opublikowano

Tylko jeszcze napisz ile trzeba zainwestować w tą instalację 5kW, aby sprzedawać prąd.

Mnie się wydaje że ok ok 20-25 tys + PC za drugie tyle to daje na dzień dobry 40-50tys.

To trochę dużo.

pozdr.

Opublikowano

no tak ale jak już kogoś stać na konia to nie podobno żeby na bat brakło natomiast nic nie stoi na przeszkodzie aby to policzyc kiedy inwestycja sie wróci dla domu np 200m2

Opublikowano

Generalnie sam mam smaka na jakąs instalację fotowoltaiczną na własne potrzeby (1-2kw) bo mam miejsce i z wiedzą może by nie było problemu ale cena mnie odstrasza...

Zrobiłem wyliczenia załóżmy, że ta instalacja 5kw kosztuje z montażem 30k pln. Za 30k mogę obecnie kupić w II taryfie 79MWh idąc dalej 79MWh/6MWh (uzysk roczny) daje mi 13lat zwrotu instalacji. Oczywiście pieniądze wykładam stopniowo rok do roku za prąd więc reszta gotówki idzie na lokatę (załóżmy 3% a zakładam, że przez 13lat będe wydawać na prąd 2300pln ) więc w ciągu roku można dodatkowo "zarobić" ~600-700pln za które mogę dodatkowo kupić 1,5-2MWh więc te 13lat to jeszcze za mało. Pewnie jakby dobrze policzyć to wyjdzie, że na dzisiaj czas zwrotu takiej instalacji to 20lat a gdzie po drodze koszty zużycia np inweretów ongrid, zuzycie przewodów (setki amper pewnie zrobią spustoszenie).

Ps zapomniałem o tym, że prąd sprzedajemy za 20gr a odkupujemy w moim przypadku za 36gr to czas zwrotu się jeszcze bardziej wydłuza

Opublikowano

no zrobiłem tania instalację i jestem bardzooooo zadowolony ,zużycie Energi z sieci spadło o 50% o ile nie przyjdą upały i nie będzie  trza używać klimy to bedzie super wynik jak i w ilości zużytej energi jak i w rachunku no ale jeszcze z 15 dni i zobaczymy to mi wysmarują ale na pewno sie odniosę do tego w założonym temacie na dzien dzisiejszy z paneli 750W mam az za duzo energi i nie jestem wstanie zpożytkować dlatego w przeciagu tygodnia będę dokładał grzałki do zasobnika i jeszcze 5 paneli co pozwoli jeszcze wyeliminować grzanie gazem ciepłej wody i myslę ze te 2kw jak dla mnie to optimum i więcej się nie opłaca inwestować bo koszty będą rosły a juz uzyski nie koniecznie będą proporcjonalne, a do sieci mimo że mam juz pozwolenie to narazie się nie przyłączę bo wolę sobie nadmiarem grzać wodę nawet zimą niz sprzedawać za 20gr i inwestować w falownik 3 tys zł

Opublikowano

@automatyk jak gęsto podpierasz takie panele fotowoltaiczne - na końcach, czy środkiem też?

jakie mocowanie dajesz - firmowe czy dorobione w warsztacie domowym?

Pozdr.

Opublikowano

ja zrobiłem na profilach od wentylacji ocynkowanych 30/30  rozstaw 100cm  a długość panela 160cm

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Mam pytanie do Olinka jak to jest, że tak dużo gazu zużywa podaje 2100m3.

Pytam się gdyż mam jak sądzę podobny dom 165m2 pow. ogrzewanej i stoje w przyszłym roku przed wyborem gaz/pellet.

Zapotrzebowanie na moj dom to 15000 kWh i 91kWh/m2*rok, w największy mróz potrzebuje 45W/m2

Temperatura wew. pom. 22 st C

U ciebie przy średniej cenie gazu zima/lato to 2,2x2100m3 = 4600+600 zl abonament co daje 5200 zł

Ja za poprzedni rok 12 mscy zużyłem 1,5 t węgla i ok. 10mp ( ale spokojnie było mniej 2-3 mp) drewna na CO i CWU = koszt 2000 zł

W najgorsze zimy zużycie rosło do 2 t węgla i drzewa również max 10 mp. CO i CWU

Czyli u Ciebie cena za gaz jest 2 razy wyższa jak u mnie za węgiel

I to się zgadza nawet z moimi wyliczeniami że z grubsza  cena za gaz = x2 za węgiel.

Tylko skąd u Ciebie tak duże zużycie gazu ?

Opublikowano

Tylko skąd u Ciebie tak duże zużycie gazu ?

Tyle energii  niestety potrzebuje mój dom , chałupa chałupie nie równa, sama powierzchnia nie jest tutaj wykładnikiem , wcześniej zużywałem +/- 5 ton węgla i moje zużycie gazu odpowiada mniej więcej ilości ciepła jaką uzyskiwałem z węgla.

Jak u Ciebie szło tak mało opału to też pójdzie odpowiednio mniej gazu.

Ot i cala filozofia :)

Pozdrowienia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.