Skocz do zawartości
IGNOROWANY

I Już Zamontowany

ecoolerek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam piec już zamontowany hegam ekoterm 26KW + sterwonik ST-37 teraz muszę się nauczyć w nim palić

jakieś porady mile widziane :

aktualne ustawienia :

temperatura zadana 48

podawanie: 7s

przerwa podawania 47

wentylator na 50% otwarty na 1,5 cm

pompa załącza się na 48 stopni

jakaś korekta bo piec staje na chwilę ale myślę ze do tego dojdę mam słaby opał z taniopal niby w czerwonych workach a szajs zostaje sporo spieku i nie daje takiej temp. i popiołu dużo

co polecacie aby kupić bo to mi się kończy

ale wracając do ustawień jakaś korekta ?? chce aby się piec wyłączał na dłużej co prawda dom duży 330 m i wody tez dużo w instalacji

Opublikowano

zacznij od zmiany temperatury załączania pompy (~~40^)

jeśli będziesz miał taka sama temperaturę zadana jak załączania się pomp to kaloryfery raz będą a raz nie bada grzały (bo temperatura zadana spadnie o histerezę i wtedy pompa nie "pcha" a jak osiągnie zadana to pompa przepchnie chłodna wodę z kaloryferów i temperatura znowu spadnie (i tak na okrągło)

Opublikowano

tak już ustawiłem i miałem cały czas niska temp około 40 na piecu non stop wiec zmieniłem na to co napisałem ale już idę zmienić jak napisałeś wiec wracam do ustawienia fabrycznego :) może dodatkowo zmienić ustawiania podawania bo nie mam takiej górki, a i długo dogrzewa do zadanej jak pisałem powyżej

Opublikowano

to że długo pracuje nie jest złe

ważne aby osiągał zadaną i w popiele nie było niedopalonego węgla

lekkie spieki lepsze niż lekkie niedopałki

jak nie masz kopca skróć przerwę o sekundę lub dwie

ten sterownik jest prosty i intuicyjny

kilka dni i będziesz klikał na pamięć

Opublikowano

złapane z forum

"Ustawienia pieca 14s podawania 45s przerwy nadmuch 37%

9min pracy do osiągnięcia temperatury

12min podtrzymania

w skali jednej godziny podajnik pracuje 3,5min

więc wychodzi na to że najmniej spalania i najwiecej mocy wychodzi przy opcji 3 co na

pierwszy rzut oka wynika że najwięcej podaje ale za to najszybciej dogrzewa i w skali jednej

godziny czas podrzynania jest dłuższy niż czas pracy

czas pracy podajnika przy opcji nr3 84min/24h

No i trzymałbym się opcji 3 przy jednoczesnym wyregulowaniu nadmuchu tak, by popiół był jak

najbliżej ideału :-)"

czy zastosować się do tej metody ??

Opublikowano

Spróbować możesz, ale każdy kocioł jest inny i inne warunki jego pracy... zatem nie można sztywno kopiować czyichś ustawień. Trzeba zawsze sobie indywidualnie wszystko ustawiać i kontrolować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.