marcinpop30 Opublikowano 8 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam. Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć ja wykonać ogrzewanie podłogowe na dużej powierzchni tz. jest to sala weselna ok.400m2 . Chciał bym wiedzieć na ile pętli to podzielić jakiej średnicy rury zastosować jaki najdłuższy odcinek jednej pętli . Ogrzewanie podłogowe ma być tylko na sali, w pozostałych pomieszczeniach będą grzejniki, może jakiś schemat mógł by ktoś narysować. Piec będzie na opał stały. Chcę sie trochę zorientować w temacie. Z góry dziękuję.
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam. Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć ja wykonać ogrzewanie podłogowe na dużej powierzchni tz. jest to sala weselna ok.400m2 . ,,,, Moim zdaniem ogrzewanie podłogowe obiektu o takim charakterze to bardzo duże nieporozumienie. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale tylko do takiego obiektu ogrzewanie powietrzne + rekuperacja. Rozważ jeszcze podział sali na segmenty.
Gość Digitrax Opublikowano 8 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 8 Grudnia 2013 W miejscowości w której mieszkam ogrzewanie podłogowe jest w kościele o powierzchni około 800 m2 i jakoś im to działa. Co dziwne nie palą w kotłach stale tylko cyklicznie. Na pasterce zawsze podłoga jest lekko ciepła :)
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 8 Grudnia 2013 ,,,, Na pasterce zawsze podłoga jest lekko ciepła :) Będziesz miał okazję niedługo to sprawdzić, ale wybierz się na tę Pasterkę w krótkim rękawku. ps. Chyba, że te imprezy weselne odbywają się codziennie. Ale co zrobić, jak temperatura atmosfery weselnej podskoczy sporo do góry.
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Ale z weselem to jest inna sprawa - tam głównie goście grzeją się wewnętrznie :P Ale na poważnie - to jest do zrobienia, tylko trzeba wszystko policzyć i oczywiście zacząć grzać kilka godzin przed imprezą. Z grubsza to pętle muszą być max 100m. wydatek rury to ok 9-10mb/m2 posadzki - czyli trzeba 40 lub więcej pętli. Natomiast grzanie nadmuchowe jest szybsze w nagrzaniu pomieszczenia i dodatkowo może być połączone z wentylacją mechaniczną , która będzie w takim obiekcie potrzebna.
Franek19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam! Moja propozycja jest taka.Wzdłuż ścian zewnętrznych dałbym po kilka pętli ogrzewania podłogowego, co zapobiegłoby zawilgoceniu ścian przy podłodze -tam wentylacja może nie sięgać.Natomiast środek sali ogrzewałbym poprzez wentylację z odzyskiem ciepła (centrala z wymiennikiem). Centrala wentylacyjna powinna być wyposażona w układ chłodzenia powietrza.Jest to niezbędne w okresie letnim. Jeśli chodzi o ilość pętli przy tylko ogrzewaniu podłogowym :mnie wyszło, że potrzeba 24 pętle. Na 1m2 potrzeba przyjmując rozstaw rur co 16cm : 100cm2 : 16 cm= 6szt x 1m= 6mb/m2.Powierzchnia 400m2x6mb/m2=2400m.Licząc 100mb jedna pętla, wychodzi 24 pętle.Chyba, że coś pokręciłem ,to proszę wyprowadzić mnie z błędu. Takie założenie wymaga dokładnych obliczeń zapotrzebowania ciepła dla: 1).Podłogówki.2).Podgrzania powietrza.3)Chłodzenia powietrza. Pozdrawiam
sambor Opublikowano 8 Grudnia 2013 #7 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Robisz złe założenia - właśnie w strefie brzegowej daję się mniejszy rozstaw rur ze względu na ew wychłodzenie - tam powinny byc rury co 10cm.
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 8 Grudnia 2013 @Franek19 poruszył bardzo ważną kwestię mianowicie klimatyzacje która w takim obiekcie jest niezbędna Trzeba się zastanowić nad tym czy obiekt jest wykożystywany tylko na wesela (zimą z powodu adwentu i wielkiego postu mogą być maksymalnie 4-5 wesel) czy po za weselami jest potrzebne ogrzewanie Podłogówka nie jest idealnym rozwiązaniem do tego typu obiektów z powodu dużej bezwładności Jak rozpocznie się impreza i do ogrzanego pomieszczenia wejdzie 100-150 osób to będzie potrzeba schłodzić pomieszczenie co przy rozgrzanej podłodze będzie prawie niemożliwe Myśle że najlepszym rozwiązaniem bedzie klimatyzacja z funkcją grzania
automatyk Opublikowano 8 Grudnia 2013 #10 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam. Czy ktoś mógł by mi podpowiedzieć ja wykonać ogrzewanie podłogowe na dużej powierzchni tz. jest to sala weselna ok.400m2 . Chciał bym wiedzieć na ile pętli to podzielić jakiej średnicy rury zastosować jaki najdłuższy odcinek jednej pętli . Ogrzewanie podłogowe ma być tylko na sali, w pozostałych pomieszczeniach będą grzejniki, może jakiś schemat mógł by ktoś narysować. Piec będzie na opał stały. Chcę sie trochę zorientować w temacie. Z góry dziękuję. podłogowe jest super tylko musi być dobra automatyka albo szybka interewencja persobnelu aby ją wyłączyć z dwie godziny przed imprezą bo jak wejdzie rosół na salę to już będzie za pozno na wyłączenie ,a co do pętli to dawaj max czyli nie więcej niż 200 mb albo dziel petle na 100mb żeby nie było odpadów przy rozwiązaniu 2 będzie potrzebna mniejsza pompa ale większy rozdzielacz a od obróbki temperatury podczas imprezy masz wentylację i klimatyzację
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #11 Opublikowano 8 Grudnia 2013 podłogowe jest super tylko musi być dobra automatyka Zgadzam sie że ogrzewanie podłogowe jest bardzo dobrym rozwiązaniem ale nie wszędzie się sprawdza Tu mamy przykład gdzie bardzo trudno będzie utrzymać odpowiednią temperaturę pomieszczenia przy pomocy ogrzewania podłogowego
automatyk Opublikowano 8 Grudnia 2013 #12 Opublikowano 8 Grudnia 2013 mam tak obiekty porobione i jest rewelacyjnie ale sale sa codziennie używane jako konsumpcyjne a w weekendy na imprezy
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #13 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Ale to zmienia postać rzeczy Sale które są używane na co dzień mogą mieć ogrzewanie podłogowe ale jeśli chcemy ich używać przez 5 weekendów (o okresie grzewczym) to nie warto
Mushasi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #14 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Ogrzewanie podłogowe jako takie jest systemem wydajnym ale musi być prawidłowo wykonane . Zaletą w takich obiektach jest brak wilgoci i szybkie schnięcie podłogi oraz brak efektu << zimnych nóg >>
Gość mak Opublikowano 9 Grudnia 2013 #15 Opublikowano 9 Grudnia 2013 PROJEKT! PROJEKT! I jeszcze raz PROJEKT!!! W projekcie będziesz miał wszystko jaki podział instalacji jakie pętle ogrzewania, jakie średnice rur, jakie rozdzielacze....... i dobrane urządzenia.
tomekb Opublikowano 9 Grudnia 2013 #16 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Tak jak kolega pisze projekt to podstawa , wszystkie dane będą brane pod uwagę takie jak , grubość ścian , ocieplenie , rodzaj podłogi (okładzina ) wysokość pomieszczenia , tak na szybko to moim zdaniem trzeba będzie zastosować rurę co najmniej 18 lub 20 no i sterowanie obowiązkowe .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.