wirach Opublikowano 1 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witam! Przestudiowałem forum ale widać mało skutecznie bo nadal nie wiem jaki piec wybrać. Dom świeżo postawiony, piętrowy ok 100m2, ściany ytong 24 cm + 15 cm styropianu - wg. wyliczeń zapotrzebowanie na ciepło ok 6 kW + C.W.U.Planuję praktycznie wszędzie podłogówkę + po grzejniku w łazience, gazu brak więc pozostaje piec na węgiel, miał - zasypowy bo miejsca w kotłowni mało.To że w piec o mocy ponad 15kW się nie pchać to wiem ale takich o mocy 8-10kW co nadawały by się do podłogówki chyba mało na rynku.Czy szukać czegoś koniecznie z dmuchawą, elektronicznym regulatorem ciągu - czy da się inaczej sterować takim piecem w przypadku podłogówki? Z góry dzięki za pomoc
gondoljerzy Opublikowano 1 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Miejsca w kotłowni mało, a przewidziałeś miejsce na opał? Do podłogówki potrzebujesz zaworu mieszającego żeby obniżyć temperaturę wody podawaną do instalacji. Wtedy na kotle możesz mieć wysoką temperaturę, a na podłogówce niską.
Gość mak Opublikowano 1 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Jest jeszcze gaz w butli rozwiązaniem jest też pompa ciepła która do instalacji podłogówki pasuje idealnie.
wirach Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #4 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Dzięki za odpowiedzi, co do opału to jest zabudowana wiata a pompa ciepła niestety nie wchodzi w grę, planując ogrzewanie podłogowe "myślałem" (jak teraz się okazuje chyba błędnie) że posadzka będzie pełniła role bufora - nagrzeje się i będzie stopniowo oddawała ciepło a wtedy piec będzie sobie grzał na "pół gwizdka" . Miałem brać KSGW -Zgoda ale dla wersji 8 i 11 kW nie ma możliwości zamontowania sterownika więc szukam dalej ;)
wirach Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor #5 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Czy zamontowanie miarkownika ciągu w KSGW -Zgoda pozwoliło by mi " w miarę" dokładnie regulować temperaturę na kotle ? tak żeby dało się to zgrać z podłogówką ?
mac65 Opublikowano 2 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Masz w zasadzie 2 wyjścia 1 Kocioł zasypowy + bufor ciepła ok 1000 litrów i rozpalanie co 2 dni tylko żeby naładować bufor . 2 Kocioł z podajnikiem na pelety i automatycznym rozpalaniem . Jakie sterowanie kotłem zasypowym ( miarkownik czy coś innego ) na tym etapie nie ma żadnego znaczenia ( nie te parametry pracy instalacji ) .
wirach Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 2 Grudnia 2013 mac65 dzięki za odp. zaczynam rozglądać się za czymś małym na pellet , z drugiej jednak strony zastanawiam się czym nie zrobić tak jak znajomy co dom ma też jak mój "kurnik" pali w Ence węglem jak duży mróz jak mniejszy to drewnem - tak średnio przez 4 godziny i podłoga mu przez pozostałe 20h oddaje ciepło
mac65 Opublikowano 2 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Pierwsze rozwiązanie będzie tańsze i bardziej uniwersalne Do drugiego coś takiego ale cenowo sporo drożej i skazujesz się na jeden rodzaj paliwa . http://www.kostrzewa.com.pl/#!Produkty-Mini_Bio
piastun Opublikowano 2 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 2 Grudnia 2013 6kW to będzie potrzebne przy -20 a przez większość sezonu pewnie 3-4kW. Jeśli chcesz się pchać w kotły zasypowe a masz ogrzewanie podłogowe to potrzebujesz zaworu 3-4d no i musisz palić jakimś grubym sortymentem węgla (kostka) najlepiej typu 31.
wirach Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor #10 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Czy komin rondo plus fi 18 wysokości 7,6m "uciągnie" KSGW-zgoda 8 lub 11kW ? Czy miarkownik ciągu Unister "daje radę" z takim kotłem?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.