Inte10 Opublikowano 27 Listopada 2013 #1 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam Szanownych Forumowiczów! Najpierw przedstawię ja się przedstawia sytuacja. Stoję przed wyborem kotła. W projekcie wyliczony mam kocioł gazowy o mocy 20kW. Ściany: gazobeton + 15cm styro. Poddasze: 25cm wełny Okna: 1,1w/mK Pow. użytkowa bez garażu 127m2 Pow. netto 153m2 kubatura 565m3 Docelowo chcę zainstalować kocioł na ekogroszek z rusztem awaryjnym (np Defro duo uni) oraz zbiornik 300l. Nie wiem jaką dobrać moc kotła na paliwo stałe? Czy te 20kW wystarczy? Proszę o pomoc.
bodzio68 Opublikowano 27 Listopada 2013 #2 Opublikowano 27 Listopada 2013 http://www.kielar-eco.pl/produkty_pluslux.html kup sobie ten kocioł 23,4kW i nie b,edziesz narzekał
TIMON120777 Opublikowano 27 Listopada 2013 #3 Opublikowano 27 Listopada 2013 i ogrzejesz nim domek swój i sąsiada :angry: przy nowym domu o powierzchni do ogrzania 127m2 wystarczy kocioł o mocy 10KW i na tym bym poprzestał w nowym domu musisz zrobić certyfikat energetyczny on powie ile dom ciepła potrzebuje i na tej podstawie dobiera się kocioł kotły gazowe mogą być większe gdyż inaczej przebiega w nich proces spalania i przewymiarowanie jest mniej groźne niż przy kotle na paliwo stałe
bodzio68 Opublikowano 27 Listopada 2013 #4 Opublikowano 27 Listopada 2013 wiem Timon ale one tak mają ma ten piec dwóch kumpli i przez pięć lat nie mieli z nimi żadnego problemu, a właśnie tej firmy jest ten piec o najniższej mocy, kolega ma właśnie ten i dom do ogrzania 120m2 i jest zadowolony jak nikt tu się wypowiadający - dlaczego o tych piecach nigdzie się nie rozpisują? bo nie ma z nimi problemu no i nie kupisz go za 6-8tys zł
arthi Opublikowano 27 Listopada 2013 #5 Opublikowano 27 Listopada 2013 Fajne ceny tych kociołków http://www.kielar-eco.pl/doc/detalplus.pdf :lol: Wybulić, prawie 14 tys. na kocioł z podajnikiem na ekogroszek, to trzeba mieć fantazję, słowo daję.... Mając taką gotówkę do wydania, to pellet, albo gaz + kominek, a nie syf i brud z węgla. Inte, słuchaj co pisze Timon, lepiej na tym wyjdziesz :)
Gość mak Opublikowano 27 Listopada 2013 #6 Opublikowano 27 Listopada 2013 1. Czy masz pomieszczenie na kotłownię a w niej miejsce na kocioł na ekogroszek? 2.Radzę zrobić porządny rachunek kosztów i zysków. W stosunku do gazu ekogroszek jest mało konkurencyjny. 3.. Czy napewno potrzeba jest Ci podgrzewacza o pojemności 300l? Jak jest potrzebny tak duży to zastanów się nad instalacją solarną.
mlodzieniec Opublikowano 28 Listopada 2013 #7 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zmiany w projekcie musi ktoś zatwierdzić, to raz, a dwa - masz odpowiedni komin do kotła na paliwo stałe? Bo gazowy nie musi mieć typowego komina, wystarczy rura wystawiona za ścianę. Poza tym 300 l zbiornik to na wielką rodzinę, dla 3-4 osób wystarczy 150. Moc kotła dobierz jak radzi Timon po audycie energetycznym, przy czym dla węgla nie będzie to pewnie więcej jak 10 kW, w porywach 12 przy dużym wymienniku cwu.
Inte10 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Autor #8 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Po konsultacjach z hydraulikami oraz paru dniach obliczeń i kombinacji padło na Defro Agro Uni 15Kw. Co do zasobnika cwu to będzie 200L - w planie układ solarny. Zamiana z gazu na paliwo stałe wynika z braku instalacji gazowej w moim mieście.Projekt Domu był kupiony z internetu. Pozdrawiam i dziękuję
Robercikus Opublikowano 1 Grudnia 2013 #9 Opublikowano 1 Grudnia 2013 Sugeruję zastanowić się nad większym zasobnikiem cwu. U mnie na 4 osobową rodzinę 300 l wcale nie jest za duży - szczególnie latem, kiedy wystarczy na dwa dni i tym sposobem raz na dwa dni muszę przepalać, a nie codziennie. Instalacja solarna to porażka ekonomiczna, ale jak tam chcesz.
Inte10 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Autor #10 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zakup poczyniony. Padło na Defro Agro Uni 15kW. Teraz czas na wymiennik iraczej będzie to 250l z podwójną wężownicą.
Inte10 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor #11 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Pociągnę temat dalej. Wraz z kotłem dostałem sterownik DEFRO K1 (ST-590). Praktycznie żadnych informacji w necie. Co szanowni forumowicze o nim sądzicie?
piotrzaj Opublikowano 25 Grudnia 2013 #12 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Jak ten sterownik K1? Też dostałem piec z tym sterownikiem ale jeszcze nie podłączyłem. Z tego co wyczytałem to ma możliwość sterowania zaworem mieszającym.
LukaszJeleniagora Opublikowano 3 Stycznia 2014 #13 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Ten sterownik fajnie wygląda, ma trochę bajerów nie potrzebnych i tyle, siedze 2 tydzien i nie mogę ustawić pieca Defro Komfort Eko 15kW. Myślałm że to będzie sterownik logiczny jak w kotłach Per Eko i sam częściowo dobierze parametry spalania(wiem bo znajomy ma) a tu lipa... :( Pewnie jak sie go już ustawi to bedzie super, bo ma nawet wykresy temperatur z pomiarem co 5min sterowanie zaworami itd ale mi osobiście ciężko dobrać odpowiednie nastawy (jak nie zasypuje retorty to znowu za mało żeru i osiada w głąb palnika a temperaturę zadaną ciężko osiągnąć...).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.