rafal369 Opublikowano 18 Listopada 2013 #1 Opublikowano 18 Listopada 2013 Mam w instalacji 12 grzejników. Każdy z nich wypozażony był we wkładki termostatyczne, do nich zamierzam dokupić głowice termostatyczne, jednak mam pytanie, czy jeżeli zastosuje we wszystkich grzejnikach głowice termostatyczne i przykłądowo wszystkie się zamkną po uzyskaniu zadanej temp. to co wtedy z zasilaniem pionu bo pompa nadal będzie pracowała. Czy nie powinienem zostawić chociaż jednego grzejnika bez głowicy termostatycznej.
marekholand Opublikowano 18 Listopada 2013 #2 Opublikowano 18 Listopada 2013 Proponuje przemyśleć gdzie chciałbyś mieć komfort w domu ja proponuje abyś zainstalował np; w sypialniach w pokojach dzieci na klatce o ile jest grzejnik nie zakładał bym na pewno w garażu. korytarz i hall do przemyślenia jeżeli chcesz sterować kocioł np Z salonu termostatem pokojowym ..tam też nie montujesz głowic termostatycznych .i kolejna ważna sprawa Pompa obiegowa wskazana z funkcją AUTOADAPT będzie się dostosowywać do obciążenie gdy zawory się zamkną
Gość mak Opublikowano 19 Listopada 2013 #3 Opublikowano 19 Listopada 2013 Jest małe prawdopodobieństwo aby wszystkie zamknęły się w jednym momencie. Myślę ze nie nastąpi to np w łazienkach gdzie wymagana jest znacznie wyższa temp. (24-26C). A jak chcesz być i na taką sytuację zabezpieczony trzeba w instalacji zamontować zawór upustowy, o pompie adaptacyjnej kol już wspomniał .
dako1970 Opublikowano 19 Listopada 2013 #4 Opublikowano 19 Listopada 2013 u siebie nie mam zamontowanych dwóch termostatow ...w lazience i wiatrołapie
emus Opublikowano 19 Listopada 2013 #5 Opublikowano 19 Listopada 2013 Na klatce schodowej i werandzie (wiatrołapie) nie mam zamontowanych głowic.
gersik Opublikowano 19 Listopada 2013 #6 Opublikowano 19 Listopada 2013 Masz bojler ogrzewany z C O na tej samej pompie? Jeśli tak to woda popłynie właśnie przez niego.
rafal369 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor #7 Opublikowano 19 Listopada 2013 mam oddzielną pompę na CO i oddzielną na CWU, zatem pozostawie jeden grzejnik bez głowicy, czy wówczas bedę musiał wykręcić wkłądkę termostatyczną i założyć zwykły zawór???
sambor Opublikowano 19 Listopada 2013 #8 Opublikowano 19 Listopada 2013 Ja mam wszystkie głowice, tylko jedna jest odkręcona ma max od 10lat.. Pompa stary (12l) grundfos 25/40 na II biegu.
AdamGuitar Opublikowano 20 Listopada 2013 #9 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zamiast głowicy termostatycznej można dokupić zwykłe pokrętło do danego zaworu. Wtedy zawór działa jak zwykle ale mamy możliwość ustawienia nastawy wstępnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.