ijon Opublikowano 30 Listopada 2008 #1 Opublikowano 30 Listopada 2008 Witam wszystkich, Mam zbiornik buforowy o pojemności ok. 3500 litrów, który będę zasilał kotłem na węgiel i wspomagał kilkoma solarami. Solary będą pracowały w układzie z miedzianą wężownicą. I tu moje pytanie i wątpliwość - mianowicie, nie wiem jaka powinna być powierzchnia tej wężownicy (solarnej). Czy waszym zdaniem powierzchnia 1,7 m2 jest wystarczająca (25 metrów rurki fi22) ? Cytuj
mariuszR Opublikowano 1 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 1 Grudnia 2008 U mnie w zasobniku 900 jest wężownica o pow. wymiany 3.17 m2 .zależy ile podłaczysz solarów .Mimo wszystko weś pod uwagę weżownicę o większej pow.wymiany najlepiej z rury o większej srednicy np 1,5 cala . Nie mam czasu na obliczenia ale z grubsza na 5 solarów "płaski "optymalna pow weżownicy to ok. 3 m2 Cytuj
ijon Opublikowano 9 Grudnia 2008 Autor #3 Opublikowano 9 Grudnia 2008 dzięki za odpowiedź co do 1,5 calowej rury - nie wiem czy miedź giętka jest dostępna w takiej średnicy - to raz, a dwa - wygiąć coś takiego to chyba nie jest łatwa sprawa :) qrcze, żeby uzyskać 3m2 musiałbym zawinąć prawie 50 metrów i do tego zalutować - bo zwoje są po 25 metrów... Słowem - nie dobrze. Solarów planuje wstępnie 5, także 1,7m2 może okazać się mało Cytuj
POI Opublikowano 14 Grudnia 2008 #4 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Jaki masz kształt bufora? Ja chcialbym wykonac w ksztalcie prostopadloscianu ( ze wzgledu na latwosc wykonania- zrobi to sam a druga wazniejsza to taka ze mam waska kotlownie i tylko przy prostopadloscianie moge uzyskac 3m3) Chodzi mi zastem o to czy taki prostopadloscian bedzie dzialal jako bufor.. rozklad temp itd. Bylyby dwie spirale jedna u gory i jedna na dole Wykonane z miedzi fi 22 lub 18 dlugosc okolo 25 m Ta dolna bylaby do podlaczenia opcjonalnego kolektora slonecznego a ta gorna jako przeplywowy wymiennik ciepla do CWU. Kociol bylby podlaczony bezposrednio kroccami do bufora kominek z plaszczem wodnym wpiety bylby gdzies kolo kotla - moz by dalo sie tak zrobic aby jedna papka obsluzyla oba zrodla ciepla. Dlugosc tych wezownic to mozna posprawdzac jeszcze z oryginalnymi buforami, tam roducenci podaja powierzchnie grzewcza wymiennikow. Ma to szanse dzialac? Cytuj
piotrek automatyk Opublikowano 14 Grudnia 2008 #5 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam, Wężownica z miedzi o powierzchni około 2 m2 będzie miała moc spokojnie 25 kW, czyli krążek rury 22 mm z miedzi miękkiej wystarczy. Miedź należy giąć najlepiej giętarką. W buforze należy jeszcze uwzględnić odpowiednie przepływy przez wężownicę i koniecznie stosować sterowanie różnicowe. Niekiedy zasadne jest zastosowanie małej pompki do mieszania góra - dół bufora. Zaburza to rozwarstwienie temperatur na korzyść zwiększenia ilości energii zmagazynowanej w całej objętości bufora. Pozdrawiam Piotr Cytuj
mjk Opublikowano 26 Grudnia 2008 #6 Opublikowano 26 Grudnia 2008 Przy zbiorniku buforowym 20-30l/1kW mocy grzewczej - projekt. Cytuj
AdamGuitar Opublikowano 16 Stycznia 2009 #7 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Zbiorniki buforowe do układów solarnych które mają współpracować z innym źródłem ciepła mają trochę inną budowę. Dane z informacji uzyskanych od producenta i dystrybutora systemów solarnych. Cytuj
bkob3 Opublikowano 29 Września 2010 #8 Opublikowano 29 Września 2010 Witam mam pytanko mam zbiornik hydroforowy o poj. 300l i chciałem zamontować w nim dwie wężownice z miedzi jakie dać grubości rurek i długość?? wężownicy ?? żeby to w miarę funkcjonowało ???? i jaki musiał być przekrój dolnej wężownicy którą chce podłączyć do kotła CO. żeby grawitacyjnie grzało wodę??? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi