Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie Podłogowe,kaloryfery + Termostat Pokojowy

gofer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie, zastanawiam się nad jedną sprawą. Nadchodzi drugi mój sezon grzewczy i myślę nad jedną sprawą.

Mam 80m2 podłogówki + 3 pokoje z kaloryferami (40m2), piec z podajnikiem (19kW) i w zeszłym roku założyłem termostat pokojowy.

Chodzi mi o zależność podłogówki, kaloryferów i termostatu pokojowego.

Przykładowo, ustawione mam 20 stopniC, dom się nagrzeje, termostat wyłącza pompy i stoi np. 2 godz, (wiadomo, ustawione jest co jakiś czas na 30sek włącza sterownik pompy), podłoga ulega wychłodzeniu, jest zimna. Gdy ponownie termostat załączy pompy, nagrzanie znowu podłogówki i domu, trwa długo, przez co, mi się zdaje, zamiast oszczędzać, piec więcej pali węgla.

Czy w dobrą stronę myślę? może podłogówkę (pompę) na stałe załączyć, a kaloryfery niech termostat pilnuje?, może wywalić termostat pok. i pozakręcać kaloryfery i niech grzeje cały czas podłoga? :unsure:

Dodam, że spalanie węgla wynosi teraz ok 25kg/doba, + grzanie 140l cw, ekogroszek polski 900zł/tona, z 2 zbiorników (ok300kg) zostaje pół taczki popiołu.

Opublikowano

witam

w jaki sposób obecnie sterujesz temperaturą wody na podłogówkę ?

Przy ogrzewaniu podłogowym pompa powinna pracować cały czas a temperaturą w pomieszczeniach powinieneś sterować temperaturą wody na podłogówkę. Najlepiej do tego celu nadaję się zawór 3d z siłownikiem i sterowaniem pogodowym

Opublikowano

no na podlofowke mam specjalny zawór w skali od 1-6, a na kaloryfery w miejsce zaworu 3D jest zdaje sie jakis inny. Nie jest to zwykly taki kulowy, tylko z pokretlem okrągłym. Nie znam sie za dobrze. Czyli na razie jutro wlacze na stałe pompke od podlogowki i zobacze co dalej bedzie sie dzialo. Jak sie nie sprawdzi odlacze termostat pokojowy i bede regulowal zaworem, tym 3 d

Opublikowano

25 kg na dobę teraz ?? a ile masz m2 do ogrzania,bo to jakoś bardzo dużo wychodzi

25 kg po 0,9 zł to wychodzi 22,5 zł na dobę = 10 m3 gazu ,tyle to ja zużywam na 170 m2 przy temp. +/- 0 St.C

Opublikowano

gofer

Na którym biegu pracują pompy.

Opublikowano

25 kg na dobę teraz ?? a ile masz m2 do ogrzania,bo to jakoś bardzo dużo wychodzi

25 kg po 0,9 zł to wychodzi 22,5 zł na dobę = 10 m3 gazu ,

mam 120m2, ale właśnie jak podłoga się wychłodzi, piec ruszy i ciągnie węgiel żeby znowu nagrzać podłogę, może włącznie podłogi na stałe, będzie strzałem w 10 ;)

no właśnie tyle mi wychodzi, nie ma mnie w domu całe dnie i nie myślałem o piecu, ale spalanie skłoniło mnie do zastanowienia :)

Na którym biegu pracują pompy.

na kaloryfery na 2, na podłogę na 3, teraz podłogę włączę na 1 ciągle.

Mam jeszcze ustawione, że pompy włączą sie dopiero jak piec osiągnie 58 stopni, a piec mam na 60 stopni ustawiony.

Chodzi jeszcze pompa cw i pompa cyrkulacynja, ale tą ostatnią mam na wyłączniku czasowym, jak jestem w domu to tylko pracuje. Obieg cyrkulacji to ok 40 metrów, także nie zostawiam jej na stałe włączonej-ta biegów nie ma

Opublikowano

U mnie sterownik pokojowy steruje przekaznikami zwierno rozwiernym ,pokojówka załączona pompy pracują na 2gim biegu pokojówka daje sygnał stop pompy pracują na 1 biegu i woda pomału przepływa a grzejniki i podłoga robią się letnie.

Opublikowano

Przykładowo, ustawione mam 20 stopniC, dom się nagrzeje, termostat wyłącza pompy i stoi np. 2 godz, (wiadomo, ustawione jest co jakiś czas na 30sek włącza sterownik pompy), podłoga ulega wychłodzeniu, jest zimna. Gdy ponownie termostat załączy pompy, nagrzanie znowu podłogówki i domu, trwa długo, przez co, mi się zdaje, zamiast oszczędzać, piec więcej pali węgla.

I nie ma efektu wychłodzenia .

Opublikowano

Tak masz zwierno rozwierny ale tak jak napisałem sterownik pokojowy steruje przekaznikami a przekazniki obrotami pomp.

Opublikowano

Jak chcesz schemat to napisz koszt przekazników 10 zł Poszukasz elektryka i Ci to podłączy.

Po testach u mnie w domu zyskałem około 3kg wegla oszczędności doba czy warto przelicz sam.

Opublikowano

Rozbierasz pompe to jest wyciągasz całą płytke z przełącznkiem poczym rozpoławiasz i wywalasz przełącznik , pod przełącznikiem obrotów masz 4 styki jeden wspólny i 3 osobno to są biegi pompy 1,2,3

poczym wykorzystujesz przekaznik 220V zwierno rozwierny masaz 3 możliwości czyli uzyskanie obrotów | małe i średnie, obroty małe i max, obroty srednie i max .Czyli z pompy o zakresie regulacji 3 stopi uzyskujesz pompe o dwu stopniowej regulacji. Wcześniej musisz sprawdzić na który biegu pompy praca co jest w twoim przypadku naj lepsza czyli, na który biegu pompy co pracuje cały czas jak na 3 to super jak na dwa może być ,a jak na 1 to nie ma co kombinować bo obrotów nie zwiększamy w podtrzymaniu tylko zmniejszamy.

To samo się tyczy podłogówki.

U mnie jest tak sterownik pokojowy temp, poniżej zadanej pompa pracuje na 3 biegu a jak sterownik pokojowy w stanie wyłącz to pompa na 1 biegu i wtedy płyn w układzie co powoli sie przemieszcza, a co za tym idzie grzejniki robią się z ciepłych letnie a nie zimne.

Opublikowano

Oszczędnoś opału gwarantowana ,przetestujcie sami pompa co na biegu 3 a na biegu 1 i co się dzieje z grzejnikami czyli jak grzeją , a co zatym idzie cała instalacja się nie wychładza i nie ma pózniej ciągłej pracy kotła przez długi czas. U mnie pisze u mnie bo każdy układ co jest inny przyniosło to oszczędności w opale.

Opublikowano

już mogę powiedzieć po 24h, że piec spalił ok 3/4 worka :) czy już jest lepiej. Dam znać za tydzień, ile worków poszło.

Podłoga na 1 biegu, kaloryferami steruje (pompą co) termostat pokojowy :)

Opublikowano

Ok.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i du.a zbita, wczoraj zachodzę po pracy, na piecu 22 stopnie, opału brak,a powinien być co najmniej do wieczora, czyli włączenie na stałe podłogówki nie przyniosło rezultatu, a nawet delikatnie więcej piec spalił.

Zapomniałem napisać, że w jednym, dużym  pomieszczeniu (50m2) podłogówka ma straty ciepła, (strop drewniany, a na nim tylko deski 25mm przybite)co może chłodzić ją.

Zmniejszyłem delikatnie tem na rozdzielaczu podłogówki, i tem. pieca z 60 na 50 stopni o i zobaczę co będzie dalej

Opublikowano

Sambor, deski mam na stropie, na podłodze jest jeszcze tylko beton, przykryty teraz 10cm styropianu.

Nie wiem już, może trzeba się pogodzić z takim spalaniem 25/kg na dobę. Nie mam czasu, jak w zeszłym roku, latać cały czas do pieca, zdaje mi się, że znalazłem optymalne ustawienia, a może piec jednak dalej nieefektywnie spala opał.  <_<

Spróbuję jeszcze raz załadować pojemnik miałem 0-10, lub 0-31,5, może taniej wyjdzie.

Myślę też o takim sterowniku za rok : http://bruli.pl/, może gdzieś było już o nim na forum.

Na razie dziękuję Panowie, jakby ktoś miał jakiś pomysł, coś podpowiedzieć to czekam i dzięki

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nie jestem ekspertem i nie mam tez podlogowki. Ale moze sie wskazowka przyda. Dobre efekty u siebie uzyskuje poprzez to, ze kociol chodzi caly czas na stalej temperaturze (73 stopnie w tej chwili z histereza w dol o 3 stopnie) a wszystko steruje sterownikiem zaworu 4d z pogodowka i pokojowka. Nie jest podlaczony do kotla. Po uzyskaniu zadanej temp. w pomieszczeniach pompa (adaptacyjna ) sie nie wylacza a sterownik zaworu obniza temp w ukladzie grzejnikowym tylko o 10 stopni. Woda sie nie wychladza zbytnio i potrzeba o wiele mniej energii na ponowne dogrzanie pomieszczen po sygnale z pokojowego. Ponadto doszedlem do wniosku, ze obnizenie nocne temp. nie powinno byc drastyczne. Max 1 do 1,5 stopnia. Dzieki temu podobnie nie potrzeba zbyt wiele wegla na ponowne dogrzanie wychlodzonych scian. Pokojowke mam ustawiona na plynne podnoszenie temperatury w pomieszczeniach. O 15ej ma byc uzyskana a stoniowo podnosi temp. juz od 11-ej. Ogrzewam w ten sposob 70m² w polowie domu na jednym poziomie calkowicie nieocieplone. Zyzycie ekogrochu w tej chwili 25 kg na dwie i pol doby. temperatury dzienne to wedlug pomieszczen od 19 do 22 stopni. 

Ustawienia kotla na chwile obecna to podawanie 6 sek i 45 postoj. Podtrzymanie 30 min i nadmuch w potrzymaniu 50 sek.

Opublikowano

vernal, kolega Mirek39,  przynajmniej chciał coś pomóc i pisał na temat w temacie ;)

Visitir1230, nie mam zaworu 4D, ale będę kombinował w stronę, żeby jak najmniej wodę wychłodzić. Dzięki, każda rada i doświadczenie się przyda :)

Opublikowano

Dobrymi chęciami to wiesz co jest wymurowane.

Mnie to nie przeszkadza, ale nie mogę sobie odmówić komentarza gdy nie mogę sobie odmówić komentarza.

Pozdrawiam.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie odzywałem się długo w temacie, bo testowałem, różne ustawienia pieca i różny opał. Podłogówka chodzi na stałe, na 2 biegu, termostat pokojowy pilnuje kaloryferów. Przypomnę, że miałem spalanie 25kg/dobę. Zacząłem korygować sterownik pieca, co tylko zwiększyło spalanie i ilość popiołu. Najważniejszą rzeczą, którą nie wykonywałem, dużo zyskałem. Zacząłem regularnie co tydzień, czyścić górne półki pieca. Zmieniłem opał od innego dostawcy (ekogroszek) i uzyskałem 7dni/6 worków 25kg, czyli worek 25kg na tydzień oszczędniej, czyli ok 90zł taniej na miesiąc. Oczywiście wszystko przy obecnych temperaturach. 

Poszedłem dalej i zakupiłem na próbę miał 0-30, za ok 600zł/tona i okazuje się, że też 150kg starcza na tydzień, czyli 6 worków po 25kg na 7dni.

Pytanie małe, podajnik mój jest przystosowany do palenia też miałem i innymi jeszcze rzeczami, ale jako paliwo podstawowe wymieniony jest ekogroszek.

Czy ślimak, czy inne części podajnika się niszczą, zużywają bardziej gdy przejdę na miał? To jest 300zł taniej na msc, a wiec dużo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.