Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Połączenie Dwóch Pieców C.o.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Panowie mam pytanie odnośnie połączenia dwóch pieców C.O. Jeden ogniwo 21kW a drugi mały piecyk do którego są podpięte 2 grzejniki w mieszkaniu na parterze. Zależy mi aby można było palić niezależnie w dwóch piecach ale w razie potrzeby można było z dużego pieca puścić obieg na te dwa małe grzejniki (obieg może przechodzić przez 2 piec bo to jest pomijalne). Z tym, że ważne jest aby pompka z "małego" pieca też była włączona gdyż grzejniki są poniżej powrotu "dużego pieca" i grzeją tylko w połowie bo nawet jak pompka w dużym piecu jest na 3 to nie daje rady (kiedyś tak było podłączone, następnie zdemontowane a teraz muszę wrócić do takiego układu-osoba starsza nie da rady sama palić w piecu "mniejszym")

Na ten moment wg. mnie miało by to wyglądać w ten sposób że:

-palenie dwa osobne piece- zawory 1,2 zamknięte; zawór 3 otwarty.

-palenie wspólne zawory 1,2 otwarte zawór 3 zamknięty

Jedynie nie jestem pewien czy połączenie pieców robić za czy przed pompkami.

Jeszcze jedno pytanie mam odnośnie zaworu bezpieczeństwa - na ten moment nie mam założonego ale gdzieś ktoś mówił że powinien być.

Na rysunku narysowałem ale nie jestem pewien czy w dobrym miejscu i czy dobre ciśnienie.

Pozdrawiam

post-40935-0-27540200-1383292828_thumb.jpg

Opublikowano

jeśli już to połaczenie za pompami bez zadnych zaworów i armatury ,jeśli zbiornik przelewowy kotła pomocniczego jest poniżej to ten zbiornik zaslepic i wkreciś w odpływ odpowietrznik aautomatyczny ,na powroci zaznaczyłeś zawory bezpieczeństwa co po pierwsze maja być na 1,5 bar a po drugie na górze kotła trzeba je zamontować ,po trzecie rura powrotu może tak być i na niej zamontuj zawór odcinający kotły