pilotg Opublikowano 3 Maja 2022 #1 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Witam Planuje dołożyć hydrofor, obecnie mam 200l i nabyłem już 300. rozumiem że łącze wodę, górą bajpas powietrzny i finał ? A co z wysokością czy lustra wody musza być na tej samej wysokości? Jeden od drugiego jest wyższy o 40cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 3 Maja 2022 #2 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Planujesz dołożyć drugi hydrofor czy sam dodatkowy zbiornik hydroforowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilotg Opublikowano 3 Maja 2022 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2022 Tylko zbiornik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 4 Maja 2022 #4 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 To jaki widzisz problem z wpięciem drugiego zbiornika? Masz w każdym po jednym przyłączu i możesz równolegle dostawiać ich w nieskończoność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilotg Opublikowano 5 Maja 2022 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Nie wiem czy to problem czy nie ale chce wiedzieć czy nie będzie problemu z tymi wysokościami. Bo jak już wczesniej pisałem jeden ma 200 drugi 300 litrow róznica w wysokosciach to ok 40 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 5 Maja 2022 #6 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Ciebie nie interesują wysokości słupa wody, tylko ciśnienia początkowe w zbiornikach. Ile wejdzie, tyle będzie i znaczenia wielkiego to nie ma. Nigdy do końca zbiorników nie opróżniasz. Ustawiasz ciśnienia jakie zaleca producent zbiorników żeby woda mogła być wypchnięta do instalacji w całości, gdyby ewentualnie zanik zasilania unieruchomił pompę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pilotg Opublikowano 5 Maja 2022 Autor #7 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Ok dzieki. A jeszcze jedno jeżeli zbiorniki będą spięte góra w celu wyrównania poduszki powietrznej to czy nie zdarzy sie cos takiego ze powietrze zostanie przepchniete do jednego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carinus Opublikowano 6 Maja 2022 #8 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Jeżeli działasz stałą siłą od dołu to góra też będzie jednakowo korygowana. Przy różnych średnicach zbiorników mogą być inne odziaływania na poduszkę powietrzną w naczyniach połączonych, trzeba by wrócić do szkolnych podręczników i przypomnieć zasady fizyki. Profilaktycznie załóż zawór na górnym łączeniu zbiorników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.