gork252 Opublikowano 22 Października 2013 #1 Opublikowano 22 Października 2013 Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc dzień dobry wszystkim. Moje pytanie dotyczy pokręteł na kaloryferze. Wynajmuję mieszkanie, mam w łazience taki kaloryfer jak na zdjęciach. Pytanie - do czego służą te pokrętła? To czerwone to prawdopodobnie regulator ciepła? Natomiast to u dołu do czego służy? Wiem, że teoretycznie mógłym to sam sprawdzić, wystarczy przekręcić, ale nie chciałbym że tak powiem czegoś zepsuć. Dodam jeszcze, że pokrętło u dołu działa dość lekko, natomiast to czerwone ciężko. Pozdrawiam
AdamGuitar Opublikowano 22 Października 2013 #2 Opublikowano 22 Października 2013 Ten bez pokrętła to zawór odcinający królowym można odciąć grzejnik gdy chcemy go zdemontować na czas np. remontu. zamykanie i otwieranie po odkręceniu zaślepki kluczem imbusowym, czasami śrubokrętem. Ten z czerwonym pokrętłem to zawór termostatyczny bez głowicy termostatycznej którą montuje się w miejsce czerwonego pokrętła. Pokrętło to może służyć do zamykania zaworu, otrzymuje je się wraz z zakupionym zaworem. Do tego można dokupić głowicę o której pisałem wyżej lub zwykłe pokrętło do zamykania i otwierania. pod tym czerwonym pokrętłem znajduje się pierścień nastawy wstępnej (kryza) do regulacji przepływu. Nie należy go ruszać.
gork252 Opublikowano 22 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 22 Października 2013 Oj, trochę zagmatwane. Czyli tego u dołu się nie czepiam (ma być odkręcony, czy zakręcony? teraz kaloryfer jest zimny). Natomiast tym czerwonym pokrętłem mogę po prostu kręcic czy muszę coś dokupić i dać w to miejsce?
AdamGuitar Opublikowano 22 Października 2013 #4 Opublikowano 22 Października 2013 To co jest w tej chwili to osłona zaworu w czasie transportu oraz umożliwia otwieranie i zamykanie zaworu. Powinien być odkręcony ale z czuciem bo zazwyczaj nie posiadają ogranicznika i można go wykręcić całkowicie a to skonczy sie zalaniem mieszkania.
AdamGuitar Opublikowano 22 Października 2013 #5 Opublikowano 22 Października 2013 W łazience zazwyczaj nie potrzeba niczego więcej jeśli chodzi o pokrętło. można dokupić głowicę termostatyczna ale to bardziej w celu poprawy estetyki.
majschi Opublikowano 22 Października 2013 #6 Opublikowano 22 Października 2013 Zawór na dole mysi być odkręcony aby grzejnik działał Aby sprawdzić czy jest odkręcony należy odkręcić okrągłą zaślepkę, po nią znajduje się śruba na imbus którą najpierw przekręć na max w prawo zakręcając grzejnik całkowicie a następnie zrób dwa obroty w lewo i zakręć zaślepkę. a czerwoną nakrętkę odkręć maksymalnie w lewo. Po tej operacji grzejnik powinien zacząć grzeć jest to łazienka tam musi być ciepło więc głowica termostatyczna raczej nie jest Ci potrzebna
gork252 Opublikowano 22 Października 2013 Autor #7 Opublikowano 22 Października 2013 Nie wiem czy ten zawór na dole jest teraz odkręcony, nie mam też jak sprawdzić, bo nie mam klucza imbusowego. Czy mogę teraz odkręcić to pokrętło czerwone? Tzn. nic się nie stanie, nawet jeśli ten zawór u dołu byłby zakręcony, po prostu kaloryfer będzie nadal zimny?
majschi Opublikowano 22 Października 2013 #8 Opublikowano 22 Października 2013 czerwone pokrętło możesz odkręcić i na pewno nic się nie stanię ale jak zacznie gdzieś kapać woda to zakręć z powrotem i zawołaj jakiegoś instalatora
gork252 Opublikowano 22 Października 2013 Autor #9 Opublikowano 22 Października 2013 Odkręciłem czerwone pokrętło, "coś" się zaczęło robić w kaloryferze, jakby do niego woda napływa czy coś. Nic nie kapało bo od razu zakręciłem. Tak ma być?
sybiga Opublikowano 22 Października 2013 #10 Opublikowano 22 Października 2013 Tak ma być. Potem zobacz czy cały grzejnik grzeje. jeżeli górna część będzie zimna,znaczy że zapowietrzony. Pozdrawiam.
majschi Opublikowano 22 Października 2013 #11 Opublikowano 22 Października 2013 odkręć czerwone pokrętło i jeśli nic nie kapie to tak pozostaw jeśli nadal nie będzie grzał to inbus do ręki i odkręć dolny zawór robiąc 2 obroty
gork252 Opublikowano 22 Października 2013 Autor #12 Opublikowano 22 Października 2013 No i niestety jednak cieknie. U dołu kaloryfera, zaznaczone na rysunku. W takim razie muszę się skontaktować z jakimś instalatorem.
sybiga Opublikowano 22 Października 2013 #13 Opublikowano 22 Października 2013 Może wystarczy dokręcić pół śrubunek... ale jak się na tym nie Znasz to lepiej zamówić fachowca.
gork252 Opublikowano 23 Października 2013 Autor #14 Opublikowano 23 Października 2013 Ostatnie pytanie, trochę z innej beczki. Czy jeśli jest to mieszkanie spółdzielcze w bloku (wynajmuję je od właściciela) i ten fachowiec jest ze spółdzielni to taka usługa jest płatna, czy jako, że jest on ze spółdzielni to nic nie płacę? Orientujecie się może jak to wygląda? Ewentualnie ile takie coś kosztuje orientacyjnie?
henryk1953 Opublikowano 23 Października 2013 #15 Opublikowano 23 Października 2013 Witaj!!! Wszelkie usterki CO zgłaszasz do administracji , ich obowiązkiem jest te usterki usunąć.(bezpłatnie). CO należy do części wspólnej i wszelkie prace rozliczane są z kosztów wspólnych. pozdrawiam.henryk1953
gork252 Opublikowano 23 Października 2013 Autor #16 Opublikowano 23 Października 2013 Dziękuję bardzo wszystkim za odpowiedzi.
majschi Opublikowano 23 Października 2013 #17 Opublikowano 23 Października 2013 czyli wzywasz kogoś czy sam postarasz się to zrobić ?
gork252 Opublikowano 24 Października 2013 Autor #18 Opublikowano 24 Października 2013 Wzywam, właściwie już wezwałem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.