Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Dworek Mzn 29Kw Bulgocze I Strzela Przy Pelnym Zaladowaniu Opalem

szymoszek1986

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Fakt tu nie powalczysz - a pompy próbowałeś odpowietrzać ?

Trzeba kilka razy, jak pompy zaczną odbierać ciepło to bulgotanie powinno ustać.

Jak dajesz went na max to masz kocioł też na max , trzeba to zmniejszyć przez zmniejszenie obrotów wentylatora, a nawet jego częściowe przysłonięcie.

Teraz pogoda powyżej 0C to nie ma co myśleć o paleniu na max., poczekaj do -20C.

Opublikowano

Tak co jakis czas odpowietrzam pompy za pomocą tych nakrętek w pompach-nie wo iem czy jakoś inaczej też można. Z tym nawiewem to nie wiem bo u sąsiada jest ten sam piec tylko inna instalacja i tego efektu nie ma.Czytałem na innym forum,ze moze jest piec zle ustawiony i tworzy sie tam jakas poduszka powietrzna i stad te bulgotanie i trzaski sie biora

Opublikowano

Przy tak dużej mocy kotła rury stabi wyglądają na 25 czyli średnice wew to 17 mm to co ma to ciepło z tego kotła odebrać(???). Każde kolanko i zawór to kolejne przewężenie. No rozumiem oszczędności, systemy zgrzewane są tanie i proste w montażu, ale to co stworzone jest u kolegi to już głupota nie oszczędności Kolejna głupota to obieg kotłowy zamiast na stalowych rurach min 6/4" i takiej samej średnicy 4D daje się rurą stabi 25 i chyba dla dobrego samopoczucia instalatora z inwestorem pompa przed zaworem 4D. O czym tu dalej dyskutować, tą kotłownię trzeba poprawić i wykonać jak potrzeba a nie szukać przyczyn gdzie ich nie ma

Opublikowano

Koledzy nie zwrócili uwagi na błędy w montażu elementów. Po pierwsze, co robi ten zawór kulowy zaraz za śrubunkiem kotła. Takie wykonanie jest niezgodne z zasadami bezpieczeństwa. I żaden szanujący się instalator nie zamontuje tego zaworu.

Zawory zwrotne powinny być zamontowane za pompami , a nie przed.

Połączenia mosiądz z ocynkiem, tak nie powinno być. Z biegiem lat nastąpi destrukcja złączek ocynkowanych. W instalacjach c.o. stosuje się złączki żeliwne lub stalowe. Zredukowanie średnic rur zaraz za kotłem na trójnikach z pewnością utrudnia przepływ wody. Kocioł dużej mocy, dlatego podgotowuje wodę. A najkrótsza droga to zbiornik przelewowy.

Tak jak napisał kolega wyżej. Ustawić niższą temperaturę załączenia pompy co. Ewentualnie zwiększyć prędkość obrotową pompy c.o.

Do czego służą te rozgałęzienia bez pomp, poniżej i powyżej ze spadkiem instalacji w dół?

Co do cyrkulacji c.w.u. Jeśli jest to rozbudowana instalacja, i nie występuje cyrkulacja grawitacyjna , to musi trochę czasu upłynąć aby dotarła ciepła woda z zasobnika.

Opublikowano

Brak napowietrzenia naczynia i rura bezpieczeństwa "PP" - śmiech na sali. Sprawdź czy czujnik sterownika masz dobrze wsunięty.

Opublikowano

Wywal dmuchawę i wstaw miarkownik ciągu.

Opublikowano

Opisz co jest połączone rurami po kolei od najniższej ( przy piecu ) i jaką masz temperaturę powrotu ?

Jeszcze jedno ten czujnik na wyjściu z kotła to od czego jest .

Opublikowano

pierwsza rura z zaworem ferro podpisana jest zasilanie podlogowki, wyzej z pompa idzie do bojlera(zasilanie czynnikiem grzewczym),kolejna z pompa idzie do zaworu czterodroznego,przedostatnia to idzie do skrzynki od podlogowki poddasza od gory na rozdzielaczu chyba zasilanie,ostatnia jest chyba przelew ze zbiornika wyrownawczego.dzisiaj jak bede rozpalal w piecu to ustawie zalanczanie pomp na 30sC,ponadto pompy ustawione sa na trzecim biegu

Opublikowano

Przerost formy nad treścią. A ten twój monter to nie umie poodwracać pomp? Pierwsze powinna iść pompa do CWU następnie zawór 4d bez pompy dalej za zaworem rozdział poprzez pompy na podłogę i grzejniki. Złap tego "hydraulika" i niech przerabia na własny koszt.

Opublikowano

Brak napowietrzenia naczynia i rura bezpieczeństwa "PP" - śmiech na sali. Sprawdź czy czujnik sterownika masz dobrze wsunięty.

powiedz tu wszystkim co ty chcesz od PP przecież to więcej wytrzyma niż miedz lutowana na miękko ....
Opublikowano

a kolega niech prawidłowo podłączy ten zbiornik bo zapewne takie podłączenie napowietrza wodę i stąd ten układ staje co chcwile

Opublikowano

Mnie zainteresowało to naczynie wzbiorcze na strychu..

co jest podpięte do tego trójnika na jego szczycie?

od dołu naczynie, z boku rura PP- gdzie ona prowadzi?

A co jest na górze tego trójnika bo nie bardzo widać?

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to rury PP są przeznaczone do transportu cieczy nie przekraczającej 90 oC.i jest dopuszczalny tylko chwilowy przepływ wody o większej wartości. Nic nie pisałem o miedzi. Może jest ona gorsza w tym wypadku. Polska norma przewiduje jedynie średnice wewnętrzną nie mniejszą jak 25 mm. ale nie pisze z jakiego materiału ma buc rura bezpieczeństwa. Pisze tam też że wewnętrzna średnica rury przelewowej nie powinna być mniejsza niż wewnętrzna średnica RB i RW. A na pokazanym zdjęciu jest chyba inaczej.

Na górze tego naczynia w trojaku ( może nie miał kolana) jest chyba korek ( to dobrze bo napowietrzenie powinno być z boku tam gdzie idzie przewał).

Podłączenie tego naczynia;

z góry RB

z boku RP

z dołu RW .

Opublikowano

no widzisz i dlatego proszę abyś nie przekreślał PP ,bo norma nie określa a najpewniejsza powinna być stal a już widziałem rozwaloną miedz po ciężkim gotowaniu wody bo ktoś sobie 20 l zbiornik przelwowy zamontował wg zładu wody ale to tak na marginesie a tutaj zbiornik jest zle podłączony i tyle musi to poprawić i się rawdopodobnie sprawa uspokoi

Opublikowano

Zapytam jeszcze raz jaką masz temperaturę powrotu?

Opublikowano

Przy zastosowanym zaworze 4d na powrocie do kotła powinieneś mieć zamontowany termometr i na nim odczytaj wskazania.

Opublikowano

Na dole kotła masz rurę która jest powrotem z instalacji chodzi mi o temperaturę jaka jest na wejściu do kotła . Można to zmierzyć przykładając jakiś czujnik np.od pompy CO .

Opublikowano

Przy samym kotle na dole

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.