jedlica Opublikowano 20 Października 2013 #1 Opublikowano 20 Października 2013 Witam, Znalazłem nowy model zębca ( chyba nowy) ale dziwi mnie jedno, jak tam dodaje się paliwa? Na przekroju widać poziomą płytę która uniemożliwia dodawanie paliwa.
spidoman Opublikowano 20 Października 2013 #2 Opublikowano 20 Października 2013 Ta płyta musi się wyjmować bo jak byś załadował kociołek.
Gość lysy1l Opublikowano 20 Października 2013 #3 Opublikowano 20 Października 2013 Uran to zubożony SWK bez rusztu ruchomego i wodnego. Płyta przesuwa się w tył kotła. Na zdjęciu jest widoczny przekrój akurat zwykłego SWK.
gondoljerzy Opublikowano 20 Października 2013 #4 Opublikowano 20 Października 2013 Średnio przemyślana konstrukcja. Z jednej strony płyta poprawia obieg spalin w kotle i powiększa temperaturę nad zasypem, ale z drugiej strony powietrze wtórne z drzwiczek kotła nie trafia nad zasyp, a prędzej prosto do płomienic. Chyba, że jest jeszcze coś czego nie widać?
Gość lysy1l Opublikowano 20 Października 2013 #5 Opublikowano 20 Października 2013 Jest tak, jak piszesz. Nad prawidłową dystrybucją PW trzeba popracować. Po niewielkich przeróbkach da się w nim palić czystko i w miarę efektywnie.
firmaremont Opublikowano 20 Października 2013 #6 Opublikowano 20 Października 2013 Wg. danych na stronie ww firmy, zdjęć instrukcji obsługi, parametrów oba kotły są identyczne, zdjęcie również opisywane jako uran. Gdyby faktycznie nie miał wodnego ruszta, to na plus dla chcących palić koksem, może to jakiś model dla "marketów"
Gość lysy1l Opublikowano 20 Października 2013 #7 Opublikowano 20 Października 2013 Nie patrz na stronę Zębca. W galerii jest przekrój oryginalnego kotła SWK z ruchomym rusztem wodnym i przegrodą nad paleniskiem. Po raz kolejny piszę, że Uran nie ma rusztu wodnego, nie ma przegarniacza i prawdopodobnie nie ma nawet przesuwnej przegrody: http://allegro.pl/ze...3452226251.html
janklos12 Opublikowano 20 Października 2013 #8 Opublikowano 20 Października 2013 z tego co widzę to brak też pw
Gość lysy1l Opublikowano 20 Października 2013 #9 Opublikowano 20 Października 2013 No widzisz, nawet na to nie zwróciłem uwagi. Kompletnie bezsensowny kocioł, nadający się w wersji fabrycznej tylko i wyłącznie do koksu (do tego nadaje się wręcz idealnie).
Neo Opublikowano 21 Października 2013 #10 Opublikowano 21 Października 2013 Uran to zubożony SWK Nic dodać nic ująć. Moim zdaniem - nie kupować.
SONY23 Opublikowano 22 Października 2013 #11 Opublikowano 22 Października 2013 Ale za to 3- najwyższa klasa czystości spalin ( może na koksie), ci co dali taki certyfikat też musieli być na koksie. Ale z takim papierkiem pewnie nawet w Krakowie można będzie w nim palić... Myślę, że chyba każdy teraz wie ile są warte wszelkiego rodzaju, atesty, świadectwa, certyfikaty, rekomendacje itd....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.