Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Niska Sprawność (Pw, Bufor, Solar, Gaz)

lukas78

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze to pdłącz je tak jak masz na schemacie, ja środkowe króćce bym zaślepił i wykorzystał jedynie skrajne, co do kierunku to po mojemu czujnik temp  sprzęgła powinien być na wejściu od kotła

Opublikowano

To równiez ważna wskazówka bo kto wie jakie ruchy wody występują w sprzegle, a wykorzystując całą jego długość najprawdopododniej wyeliminujemy zakłócenia. W kwestii umieszczenia pomiaru temp to tu taki zgodny nie jestem , bo pomiar powinien odbywać sie na elemencie wspólnym instalacji. Co mi da przeniesienie tego pomiaru na wejściu do kotła?

Opublikowano

nie przeniesienie do kotła tylko w sprzęgle po stronie kotła, jak się przyjrzysz sprzęgłu to czujnik powinien znajdować się bliżej jednego wejścia/wyjścia

Opublikowano

powinien być fabrycznie kruciec 1/2" do tego przystosowany, zrób foto sprzęgła

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam po dluzszej przerwie instalacja zostala przebudowana wg tego schematu:

https://www.dropbox.com/s/4bgnxqx1om4xqpc/Zrzut%20ekranu%202013-12-16%2018.25.16.png

wg wiadomości z infolini Junkersa ktora sporo ze mna korespondowala czujnik na sprzegle powinien znajdowac sie po stronie wtornej (wejscie do instalacji mieszacza )

grzewczej)

narazie recznie steruje zaworem trojdrogowym rozdzielajacym bufor i piec gazowy, ale poza tym to same zalety piec nie włacza sie w sposob niepotrzebny, korzysta z cieplej wody w buforze juz po 15 minutach palenia w kominku.

Czy ktos ma pomysl na sterownik roznicowy dla w/w zaworu trojdrogowego. Moze polecic jakas dobra sprawdzona firme ?

Opublikowano

Kominek podłącz do bufora bezpośrednio, pomiędzy kominkiem i buforem wstaw na rurze zawór 3-D przełączający sterowany temp w buforze.

I masz proste sterowanie - zimny bufor - grzanie CWU z kotła gaz, bufor się nagrzeje to przełączy się zawór i grzejesz z bufora.

Podobne rozwiązanie jest w Wolfie.

Tam zawór 3-D jest na powrocie a nie na zasilaniu.

czy to jest jedyny pomysl na zrobienie cwu z bufora? mozna by zrobic wcinke gdziec blizej kominka?

Opublikowano

witam po dluzszej przerwie instalacja zostala przebudowana wg tego schematu:

https://www.dropbox.com/s/4bgnxqx1om4xqpc/Zrzut%20ekranu%202013-12-16%2018.25.16.png

wg wiadomości z infolini Junkersa ktora sporo ze mna korespondowala czujnik na sprzegle powinien znajdowac sie po stronie wtornej (wejscie do instalacji mieszacza )

grzewczej)

narazie recznie steruje zaworem trojdrogowym rozdzielajacym bufor i piec gazowy, ale poza tym to same zalety piec nie włacza sie w sposob niepotrzebny, korzysta z cieplej wody w buforze juz po 15 minutach palenia w kominku.

Czy ktos ma pomysl na sterownik roznicowy dla w/w zaworu trojdrogowego. Moze polecic jakas dobra sprawdzona firme ?

Praktycznie takie same rozwiązanie podałem 16 10 na początku tego tematu w poście #2 i dopiero po 4 msc wracamy do początku.

Pozdr.

Opublikowano

Zastanawiam sie dlaczego zarówno Wolf jak i Junkers w swoich piecach posiadają wyjścia na 4 rurki .dwie do co i dwie do cwu, a w schematach prezentowanych zawsze pokazują wykorzystanie tylko jednej pary. ciekawe jak zagrzeje sie woda w zbiorniku cwu kiedy w domu jest tylko podlogowka i tem zasilania ok 45 st a kominek jest wygaszony?

Opublikowano

Kocioł gazowy to ne kocioł na paliwo stałe. Polecam strony producentów i schemat budowy kotła. Jak sprawdzisz co to jest priorytet grzania cwu i jak jest realizowany, to dowiesz się jak można zagrzać cwu do temperatury wyzszej niż temperatura grzania CO.  Polecam lekturę instrukcji których na stronach producentw jest pełno.i tam też znajdziesz odpowiedź na pytanie dlaczego są 4 rurki w wiszącym kotle gazowym, chociaż jest to tylko jeden z dostępnych układów i wcale tak być nie musi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.