Ryszard13 Opublikowano 11 Października 2013 #1 Opublikowano 11 Października 2013 Mam możliwość nabycia drewna akacjowego, ponoć jest dobre i podsuszone, jednak to drewno jest pocięte w wałki 40 cm i trzeba rąbać. Jedni mnie straszą, że rąbanie akacji, to tragedia i jest ciężkie do rąbania. Chce tym palić w piecu zagazowującym drewno.
sambor Opublikowano 11 Października 2013 #2 Opublikowano 11 Października 2013 Jak jest okazja to brać. W kotle do zgazowania można palić grubszym drewnem czyli nie trzeba rąbać na drobno. Akacja jest trochę problematyczna w rąbaniu , ale bez przesady. Suche drewno będzie trudniej rąbać od świeżego.
mlodzieniec Opublikowano 11 Października 2013 #3 Opublikowano 11 Października 2013 Ja bym Ci radził albo w łuparce to dzielić albo całe wrzucać, bo twarde suche drewno lubi odbić i jest trochę nieprzewidywalne, niestety przekonałem się o tym boleśnie. Poza tym akacja jest całkiem dobra do palenia.
Ryszard13 Opublikowano 11 Października 2013 Autor #4 Opublikowano 11 Października 2013 Dzięki za odpowiedz jest trochę spokojniejszy, nie wiem jak grube są to kawałki ale tak mysle że siekiera rębak 3kg powinna sobie z większymi kawałkami poradzić.
dionizypasiewicz Opublikowano 2 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 2 Grudnia 2013 -- i jak poszło rąbanie tej akacji . Też palę obecnie akacją ,ale łupaną świeżo ściętą - piec zgazowujący Buderus. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.