harty007 Opublikowano 8 Października 2013 #1 Opublikowano 8 Października 2013 Witam serdecznie,który z poniższych kotłów wybrać do domu kostka ok. 150m2 , ściany trójwarstwowe nieocieplone, ostatni strop 15cm styropianu, komin sytemowy 11,5 m wys srednica 180mm : Skam-P 12kW palnik żeliwny, sterownik Bruli KOCIOŁ SZTOKER NA EKOGROSZEK 15 KW FUZZY LOGIC PID RBR EKOUNIWERSAL 11 kW ze sterownikiem ecoal.p lub może inny, lepszy do spalania róznych rodzajów paliw, bardzo proszę o porady i sugestie,z góry dziekuje i pozdrawiam
czeslaw Opublikowano 8 Października 2013 #2 Opublikowano 8 Października 2013 Wszystkie dobre, z górnej półki :)
marekd Opublikowano 8 Października 2013 #3 Opublikowano 8 Października 2013 Ja bym wybral KOCIOŁ SZTOKER NA EKOGROSZEK 15 KW FUZZY LOGIC PID u mnie sie nie zmiescil w piwnicy mam KAPID.
harty007 Opublikowano 8 Października 2013 Autor #4 Opublikowano 8 Października 2013 z danych technicznych wynika,że Sztoker ma niższe zużycie paliwa niż RBR ala wymaga mieszania paliw uzupełniających z podstawowym, z trzech wymiienionych kotłów, z danych techn. wynika,że RBR ma największe zużycie paliwa
Andrzej_M_ Opublikowano 8 Października 2013 #5 Opublikowano 8 Października 2013 Harty007, wyluzuj z tymi danymi technicznymi.
Neo Opublikowano 8 Października 2013 #6 Opublikowano 8 Października 2013 Ja bym nie wybrał żadnego z tych kotłów.
sambor Opublikowano 8 Października 2013 #7 Opublikowano 8 Października 2013 To dziwne że jeszcze nie pojawił się piewca zalet RBR-a on by powiedział inaczej - RBR jest tak dobry że nic nie pali a moc wydziela :P A dane techniczne spalania zostawmy na stronach producentów, nie wciągajmy ich tutaj, Pozdr.
harty007 Opublikowano 9 Października 2013 Autor #8 Opublikowano 9 Października 2013 Ja bym nie wybrał żadnego z tych kotłów. a jaki wybrałbyś ?
harty007 Opublikowano 9 Października 2013 Autor #9 Opublikowano 9 Października 2013 Harty007, wyluzuj z tymi danymi technicznymi. nie chodzi mi o porównywanie suchych danych technicznych, ale muszę w jakiś sposób wybrać kocioł, chciałbym żeby to był kocioł z najlepszym palnikiem i sterownikiem na rynku, zapewniający bezproblemowe i oszczędne spalanie
wuwok Opublikowano 9 Października 2013 #10 Opublikowano 9 Października 2013 Najlepszy palnik??? sterownik?? :) Większość ludzi tutaj ma 1 swój kociołek .Niewiele osób tutaj ma drugi lub kolejny.. Sterownik oszczędny?? Jeśli będzie automat nigdy nie będzie on tak oszczędny jak ustawienia manualne przez doświadczonego usera! Jeśli piecyk pali u kogoś mało to już nie koniecznie u ciebie tak będzie ,na spalanie ma wiele czynników wpływ czyli -zapotrzebowanie budynku na ciepło,preferencje odnośnie temp w domu,ilość używanego cwu i na koniec sama instalacja :) Podstawa teraz to palnik 2 generacji .
Jaro966 Opublikowano 9 Października 2013 #11 Opublikowano 9 Października 2013 Najlepiej to poszukaj sobie opinii użytkowników na temat poszczególnych kotłów, pełno ich na różnych forach.
Neo Opublikowano 9 Października 2013 #12 Opublikowano 9 Października 2013 Ja mam kocioł Klimosz Ling Duo czyli obecnie Tekla Draco Duo i jestem niezmiennie zadowolony od 2008 roku.
harty007 Opublikowano 10 Października 2013 Autor #13 Opublikowano 10 Października 2013 w kotle RBR Ekouniwersal za dopłatą można dokupić komorę spalania wyłożoną szamotem, ma któs może taki kocioł, doświadczenia z tym związane, jakie efekty pozytywne i negatywne wynikają z tego
Sławekżag Opublikowano 10 Października 2013 #14 Opublikowano 10 Października 2013 Posiadam Cichewicza (od niedawna) 25kw. palę już dwa tygodnie. Do ogrzania 116m plus zasobnik 140 l. woda 50 stopni w pomieszczeniach 24. Spaliłem 140 kg ekogroszku. Po odpaleniu trochę przeróbek z powodu zbyt dużej ilości powietrza, pierwsze dwa dni ok. 50 kg. teraz ok.10 kg/dzień- 24 godziny wieczorem termostaty na 20 stopni(2,5). Pozdrawiam :rolleyes:
zbigmaz1 Opublikowano 10 Października 2013 #15 Opublikowano 10 Października 2013 To dziwne że jeszcze nie pojawił się piewca zalet RBR-a on by powiedział inaczej - RBR jest tak dobry że nic nie pali a moc wydziela :P A dane techniczne spalania zostawmy na stronach producentów, nie wciągajmy ich tutaj, Pozdr. Już się pojawił, jeżeli masz coś przeciwko to napisz :PJako użytkownik nie potwierdzam tego co napisałeś a spalanie można sobie sprawdzić na wykresach, są dostępne nawet dla ciebie.
sambor Opublikowano 10 Października 2013 #16 Opublikowano 10 Października 2013 Witam czemu tak późno? Ale lepiej późno niż wcale. A co ja biedny szary forumowicz mogę mieć do ciebie , tylko to że mącisz , a podobno w mętnej wodzie duże ryby pływają , choć jako praktykujący wędkarz nie potwierdzam tego powiedzenia. :P Ja chciałem twój kocioł zareklamować a ty nie potwierdzasz reklamy. A na tych wykresach można wszystko wyczytać , między wykresami też. :D
zbigmaz1 Opublikowano 10 Października 2013 #17 Opublikowano 10 Października 2013 Naucz mnie czytać między wykresami bo te wykresy są od niedawna a ja palaczem od dwóch lat, na naukę nie jest za późno i chętnie poznam tajniki.
sambor Opublikowano 10 Października 2013 #18 Opublikowano 10 Października 2013 Dwa lata to mało, jeszcze minimum trzeba trzech. ;) Popatrz na Zawijana
zbigmaz1 Opublikowano 10 Października 2013 #19 Opublikowano 10 Października 2013 Doktorat na ten temat mnie nie interesuje, moje zainteresowania są zgoła całkiem inne :) Jak pisałem jestem młodym palaczem ale czytam i uczę się tak jak każdy który chce wiedzieć co ma w domu i jak się tym obsługiwać. Kupić i narzekać że coś nie tak to nie w moim stylu, wolę pytać i czytać. Decyzja zakupu należała do mnie i wiem co kupiłem za swoje geldy a jak na razie jestem zadowolony. Piszę na razie bo jak to w życiu bywa czasami się zdarza złośliwość rzeczy martwych jak i błędy ludzkie :)
TIMON120777 Opublikowano 11 Października 2013 #20 Opublikowano 11 Października 2013 Posiadam Cichewicza (od niedawna) 25kw. palę już dwa tygodnie. Do ogrzania 116m plus zasobnik 140 l. woda 50 stopni w pomieszczeniach 24. Spaliłem 140 kg ekogroszku. Po odpaleniu trochę przeróbek z powodu zbyt dużej ilości powietrza, pierwsze dwa dni ok. 50 kg. teraz ok.10 kg/dzień- 24 godziny wieczorem termostaty na 20 stopni(2,5). Pozdrawiam :rolleyes: a któz to cię takim potworem na powierzchnię 116m2 uszczęśliwił toż to bez drzwi i okien można mniejszym kotłem ogrzać a jak ocieplone przyzwoicie to potrzebuje jakieś 6KW ja bym sprawdził komin jak wyglada i pilnował wymiennika czy się tam coś mokrego nie pojawia nadal ludzie potrafią wcisnąć komuś byle co aby tylko zarobić :angry: :angry: :angry: harty007 kazdy z tych 3 kotłów będzie ok
harty007 Opublikowano 11 Października 2013 Autor #21 Opublikowano 11 Października 2013 w kotle RBR Ekouniwersal za dopłatą można dokupić komorę spalania wyłożoną szamotem, ma któs może taki kocioł, doświadczenia z tym związane, jakie efekty pozytywne i negatywne wynikają z tego a co z tym szamotem, ma ktoś może, używa
sambor Opublikowano 11 Października 2013 #22 Opublikowano 11 Października 2013 Zastanów się po co szamot do palnika z podajnikiem? Przecież jakby był potrzebny lub zalecany to wszyscy by tak mieli.
zbigmaz1 Opublikowano 12 Października 2013 #23 Opublikowano 12 Października 2013 Niekoniecznie jest tak jak piszesz. W samochodach też kiedyś nie było poduszek.
sambor Opublikowano 12 Października 2013 #24 Opublikowano 12 Października 2013 I nadal by nie było gdyby nie przepisy o bezpieczeństwie. To jest złe porównanie , lepiej porównać szamot w kotle z podajnikiem do spojlera w "maluchu" - nic nie pomaga a przeszkodzić może.
janklos12 Opublikowano 12 Października 2013 #25 Opublikowano 12 Października 2013 uważam że wyłożenie szamotem komory spalania może mieć zastosowanie w okresach małego zapotrzebowania na ciepło, by podnieść temp. spalin w celu ochrony ceglanego komina jeśli nie ma w nim wkładu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.