chodak70 Opublikowano 25 Września 2013 #1 Opublikowano 25 Września 2013 Dzień dobry wszystkim!!! Poszukuję pieca do domku drewnianego o powierzchni wewnętrznej 75,6 m². Dom jest drewniany ocieplony,podłogi wylewki na styropian,poddasze nieużytkowe ocieplone wełną mineralną,okna plastiki z dwiema szybami.Instalacja ma ok 13 lat,rurki miedz, sześć grzejników aluminiowych i dwa stalowe do tego bojler o pojemności 120 litrów. Jako opału używam węgla,obecny piec z Sit-Stal Olsztyn dokonał żywota i jego naprawa jest nieopłacalna.Nie wiem jakiej wielkości był obecny piec (używałem go tylko jeden sezon) ale szału ostatniej zimy nie było max 18 C w pokojach.Poszukuję jego następcy,myślałem o "dolniaku" jednak ciężko jest w lokalnych sklepach kupić piec dolanego spalania, proponowano mi piece górnego lub górno-dolnego spalania a raczej rozpalania o mocy 14 kW jednak myślę że to będzie zbyt dużo.W załączeniu plan rozkładu pomieszczeń. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.
jarekjarecki Opublikowano 26 Września 2013 #2 Opublikowano 26 Września 2013 Witaj. Ja do powierzchni ok. 60m2 kupiłem w piniedziałek kocioł Biawar optimax 12kw, ale montaż dopiero w sobotę więc dopiero po niedzieli będę mógł coś więcej napisać. Przed zakupem śledziłem to forum intensywnie przez jakiś miesiąc i do tak małej powierzchni ciężko dobrać coś odpowniego zwłaszcza dolnego spalania, w moim przypadku do drewna. Po uruchomieniu mogę napisać coś więcej.
mlodzieniec Opublikowano 26 Września 2013 #3 Opublikowano 26 Września 2013 Jarek - jak możesz to wymień ten kocioł na coś mniejszego, chyba, że masz duży bufor do tego kotła, do spalania drewna bardzo przydatna rzecz. Chodak - ocieplony drewniany dom nie będzie potrzebował kotła większego niż 8 kW wliczając w to grzanie cwu, takie małe ma w ofercie np. Per Eko, Ogniwo, są całkiem niezłe do spalania węgla.
chodak70 Opublikowano 27 Września 2013 Autor #4 Opublikowano 27 Września 2013 Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Sprzedawcy próbowali mi wciskać kotły 12 kW ".. Panie do takiej powierzchni dziesiątka będzie za mały. Jak już to minimum 12-14...". A co do producenta to wybiorę raczej Ogniwo s7wc -8 kW i palenie od góry, bo patrząc na Per Eko to ich kotły wydają się być takie "papierowe" ,
UU1 Opublikowano 29 Września 2013 #5 Opublikowano 29 Września 2013 Tutaj masz bardzo podobny temat gdzie wypowiadaliśmy się na temat wyboru małego pieca do domku o mocy 8 kw,możesz poczytać https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15886-maly-domek-maly-piec-ale-jaki/
cornic Opublikowano 20 Stycznia 2014 #6 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Może już nieaktualne ale może komuś innemu pomoże. Ja mam dom o podobnej powierzchni też drewniany. Ogrzewam go kotłem o mocy 10 kw (zebiec kwp10) gdyby nie zawór mieszający to musiałbym go mocno dusić na niskich temperaturach, gdyż przy temperaturze zewnętrznej w okolicy zera wystarcza temperatura około 40 stopni za zaworem. temperatura w domu regulowana termostatem pokojowym 23,5 w dzień 20.5 noc. Palenie ciągłe praktycznie samym drewnem . W ubiegłym roku ociepliłem dom ale tylko ze względów estetycznych.
Jaro966 Opublikowano 20 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Dlatego zaleca się bufory, żeby nie dusić.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.