sybiga Opublikowano 16 Września 2013 #1 Opublikowano 16 Września 2013 Witam. posiadam palnik rynnowy 25Kw. (ślimak) ZBIORNIK na opał ok 150kg paliwo miał weglowy 24 KJ.-zakupiony z miesiac temu. wydaje się byc suchy... <_< Mam taki problem . miał węglowy zawiesza sie w zasobniku.. (ślimak wybiera tylko pewna porcje miału ) reszta blokuje się w zasobniku. powstaje taka pustka na spodzie zasobnika. Co za tym idzie ślimak nie podaje paliwa i kocioł "wygasza się" Jak może być przyczyna??? :angry:
TIMON120777 Opublikowano 16 Września 2013 #2 Opublikowano 16 Września 2013 miał nie jest suchy jak widać skleja się i nie obsypuje w dół zasobnika prawdopodobnie konstrukcja kosza sprzyja również temu zjawisku- ścianki mają zbyt mały kąt - gdyby były ustawione bardziej pionowo problemu by ne było zapewne
Gość jacek61 Opublikowano 16 Września 2013 #3 Opublikowano 16 Września 2013 Witam Palę miałem węglowym suchym (sporadycznie mokrym) i nigdy mi jeszcze sie nie zawiesił myślę, że jest tak dlatego bo jedna ze ścianek jest pionowa i to właśnie przy niej zsuwa sie opał. Zbiornik wygląda tak Możesz zrobić taką próbę do zbornika włożyć kawałek blachy i zasymulować jakby taką bardziej pionową ścianę, może coś to pomoże. Pozdrawiam
sybiga Opublikowano 16 Września 2013 Autor #4 Opublikowano 16 Września 2013 No fakt Pył to nie jest :wacko: ... ale jakiś mokry też nie ;) Kosz zasypowy z pleszewa, przystosowany do miału,zerębek,pelet. Nie mam pojęcia JAKIE KĄTY, spadki powinny być zastosowane... Nikt też w sumie nie pisze jaka powinna być wilgotność opału . :blink: Tak żeby (to działało) prawidłowo :angry:
sybiga Opublikowano 16 Września 2013 Autor #5 Opublikowano 16 Września 2013 Witam Palę miałem węglowym suchym (sporadycznie mokrym) i nigdy mi jeszcze sie nie zawiesił myślę, że jest tak dlatego bo jedna ze ścianek jest pionowa i to właśnie przy niej zsuwa sie opał. Zbiornik wygląda tak Możesz zrobić taką próbę do zbornika włożyć kawałek blachy i zasymulować jakby taką bardziej pionową ścianę, może coś to pomoże. Pozdrawiam Witam:) też w Bielsku aktualnie :rolleyes: To faktycznie by mogło pomódz ;) jednak po co zmniejszać komore zasypową? Mój zasobnik opału jest raczej kwadratowy. z zwęrzeniem w dołu symetrycznym. jak do (groszku) :blink:
Gość jacek61 Opublikowano 16 Września 2013 #6 Opublikowano 16 Września 2013 Nie mam z takim zbiornikiem doświadczenia jak twój ale jak lejkiem dosypuje cukier do dymiona to też się lubi zawiesić :lol:, chociaż wydaje się to niemożliwe. Stawiam na jedną pionową ścianke powinna rozwiązac problem ;) . Można jeszcze zamocować jakiś pręt potrącany przez tłok lub slimak. Pozdrawiam
sybiga Opublikowano 16 Września 2013 Autor #7 Opublikowano 16 Września 2013 Zastanawiam się nad (mieszalnikiem) wstępnym paliwa w zasobniku :rolleyes: Nic takiego jeszcze nie widziałem :blink: I nie mogę (wy-googlować) Ale nic nie jest nie możliwe. i jest do zrobienia...
grzeg Opublikowano 16 Września 2013 #8 Opublikowano 16 Września 2013 nie prosciej zgłosic problem producentowi kotła?no chyba że nie jest to kocioł do spalania miału(palnik),jak chcesz cos kombinowac to zajrzyj na stronę Zębca ,tam stosują koło zębate w zasobniku napędzane ślimakiem,jak się to sprawdza nie wiem ale coś taliego unich wodziałem
sybiga Opublikowano 16 Września 2013 Autor #9 Opublikowano 16 Września 2013 Tutaj nie jest problem w w kotle. ani w palniku. raczej w zasobiku. tak mi się wydaje. bo kocioł spala, podajnik podaje,... tylko zasobnik sie nie sprawdza co do jakości opału... Ps. celowo nie pisze jaki to opał . bo wedłóg mnie jezeli producent pisze że poda to powinien podać.
TIMON120777 Opublikowano 17 Września 2013 #10 Opublikowano 17 Września 2013 ale może w instrukcji być informacja o wilgotności opału i jego wpływie na "proceder" zawieszania w koszu. co Ci szkodzi wsadzić kawałek blachy - zmniejszysz kosz o 10L a efekt może byc pozytywny
wuwok Opublikowano 17 Września 2013 #11 Opublikowano 17 Września 2013 Witam. posiadam palnik rynnowy 25Kw. (ślimak) ZBIORNIK na opał ok 150kg paliwo miał weglowy 24 KJ.-zakupiony z miesiac temu. wydaje się byc suchy... <_< Mam taki problem . miał węglowy zawiesza sie w zasobniku.. (ślimak wybiera tylko pewna porcje miału ) reszta blokuje się w zasobniku. powstaje taka pustka na spodzie zasobnika. Co za tym idzie ślimak nie podaje paliwa i kocioł "wygasza się" Jak może być przyczyna??? :angry: Witam,znam to z autopsji :) muszę cie zmartwić ale masz wilgotny miał !!!
mlodzieniec Opublikowano 17 Września 2013 #12 Opublikowano 17 Września 2013 "Wydaje się być suchy" - wiele to wyjaśnia. Jak wypalisz wszystko, to wsadź do zasobnika zapaloną żarówkę i go osusz. Wcześniej tez miałeś takie problemy czy po zakupie obecnego miału? Może go spróbuj zmieszać z jakimś bardzo drobnym sortem węgla, takie mini eko groszek :)
sybiga Opublikowano 17 Września 2013 Autor #13 Opublikowano 17 Września 2013 Taki pomysł przyszedł mi do głowy... B) co o tym Sądzicie? (rysunek wykonany na kolanie) :lol:
TIMON120777 Opublikowano 18 Września 2013 #14 Opublikowano 18 Września 2013 Wykonanie otworu w koszu zasypowym zaskutkuje wydobywaniem się dymu przez tenze i zadymienie kotłowni najprościej wstawić pionowe kawałki blachy aby mial się po nich zsuwał
sybiga Opublikowano 18 Września 2013 Autor #15 Opublikowano 18 Września 2013 Otwory zawsze można uszczelnić.... ;) Ale pomysł z tymi blachami wydaje się mi sensowny :) I tak chyba zrobię na początek.... będzie prościej i taniej :D zobaczymy czy pomoże.
TIMON120777 Opublikowano 18 Września 2013 #16 Opublikowano 18 Września 2013 spróbuj to niewiele kosztuje i pomoże- kąt zsypu będzie inny i grawitacja pokona wilgoć
sybiga Opublikowano 18 Września 2013 Autor #17 Opublikowano 18 Września 2013 Dodam że jestem laikiem w sprawach wilgotności opału węglowego... :wacko: do tej pory paliłem drewnem.... Pierwszy sezon pierwszy kocioł... na Miale. zobaczymy :blink: ,Na pewno nie omieszkam podzielić się z Wami opiniami na ten temat. :D
bobasxx Opublikowano 18 Września 2013 #18 Opublikowano 18 Września 2013 Jeszcze prościej będzie włożyć do zasobnika taki pręt: na dole wygięty w takie "U" z dospawanym na krzyż drugim "U", coby ślimak go nie wciągał a potrząsał nim. w połowie można dospawać jeszcze coś, co by wzruszało opał w zasobniku.
sybiga Opublikowano 19 Września 2013 Autor #19 Opublikowano 19 Września 2013 Bardzo ciekawy pomysł. U Ciebie działa? narysuj jakiś rysunek :rolleyes:
bobasxx Opublikowano 19 Września 2013 #20 Opublikowano 19 Września 2013 To nie mój pomysł, ktoś wcześniej pisał o czymś takim. Rozwiązanie tanie i łatwe do zrealizowania.. Najważniejsze, żeby średnica dolnego "U" była na tyle duża, żeby ślimak tego nie wciągnął ;) Nie mam zdolności plastycznych, ale rysunek walnąłem ;) To górne "U" oczywiście na wysokości zwężenia zasobnika ;)
sybiga Opublikowano 19 Września 2013 Autor #21 Opublikowano 19 Września 2013 Jaki ten drut ? jaka średnica? gładki,żebrowany? Ciekawi mnie ten "patent" :D
bobasxx Opublikowano 20 Września 2013 #22 Opublikowano 20 Września 2013 A jaki masz pod ręką ? Może być fi 8 lub 10. Generalnie chodzi o to, żeby ślimak nim poruszał podczas pracy.
sybiga Opublikowano 22 Września 2013 Autor #23 Opublikowano 22 Września 2013 Muszę podzielić się z Wami moimi doświadczeniami praktycznymi.... Pomysł z drutem: do bani. wszystko wciąga ślimak czy fi 8 czy fi 16... :wacko: był patent z łożyskami na pręcie fi 22 i taka niby wrotka... :unsure: też wciąga... Pomysł z blachami: jak na razie dopiero testuje. ale jak to wszystko rozkręciłem to chyba znalałem przyczynę problemu... podstawa kosza zasypowego nie pokrywa się idealnie z podstawą ślimaka. i jest tam taki "uskok" z 1cm. podstawa ślimaka jest jakby większa. i to w tym miejscu opał się zawieszał. dokręciłem tam takie blachy na odcinku ok 30 cm tak aby zniwelować ten "uskok,próg" i jeszcze jedną blachę prawie pionowo w koszu przez całą wysokść uskoczenia kosza "ok 35 cm. jak na razie jest ok. :unsure:
bobasxx Opublikowano 22 Września 2013 #24 Opublikowano 22 Września 2013 A na dole tego pręta dospawałeś drugie "U" na krzyż ?
Gość jacek61 Opublikowano 22 Września 2013 #25 Opublikowano 22 Września 2013 Witam Dziś pierwszy raz odpaliłem kocioł na miale. Co do wieszania się opału to tak się dzieje jak widać na zdjęciu, nie jest idealnie ale zawsze przy pionowej ściance schodzi do końca a po przeciwnej stronie może się zawiesić. W praktyce może zostać maks. 10 kg na tej ścianie. Jeżeli robisz próby z blachą to tak wygląda moja sugestia. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.