Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Ze Sterownikiem Lider Albo Z Wentylatorem

darxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów.

Kocioł na eko-groszek użytkuję 3 sezon. W lecie grzałem wodę w bojlerze z kolektora, ale kocioł jest zawsze w gotowości aby przygotować cwu, kiedy nie ma słonka. Ostatnio zauważyłem niepokojące objawy pracy sterownika albo wentylatora . Po kilkunastu minutach pracy kotła wentylator zaczyna zmniejszać obroty, aby po chwili znowu pracować normalnie. Może ktoś spotkał się z podobną sytuacją.

Sterownik Lider, wentylator WPA-06 z przesłoną. Podniosłem obroty na wentylatorze do 25% o wydaje sie , że problem znikł. Jednak przy takich obrotach tworza sie spieki. Wcześniej wentylator pracował na 16%. W sterowniku wymieniłem 2 kondensatory filtrujace na wyjścu na wentylator- straciły pojemnosc. Moje pytanie czy uszkodzony jest sterownik czy może należałoby wymienić wentylator. Nie mam analogowego woltomierza aby sprawdzić ewentualne wahania napięcia. Dziękuję z góry za wszelkie sugestje.

Opublikowano

Podłącz wentylator poza sterem na sztywno na kilka minut.

Prawdopodobnie to sterownik zadzwoń do serwisu.

Może przez lato zagnieździł się w nim PID . :D

Opublikowano

To nie jest problem wentylatora tylko sterownika.

Coś tam jest skopane w elektronice i jest taki efekt.

Po prostu trzeba bardziej przysłonić wentylator i puścić na większych obrotach.

Moim zdaniem to bubel, ale inne funkcje i cena sterownika to rekompensują.

Producent niestety się nie spisał jak należy.

Te kondensatory to wymieniłeś wcześniej czy po zauważeniu tego zjawiska? Napisz które wymieniłeś i po co (coś więcej o tym).

Pozdrawiam.

Opublikowano

Kondensatory wymieniłem po zauważeniu tego zjawiska. Są to elementy raczej filtrujące. Zmiana napięcia w wentylatorze realizowana jest przez układ scalony. Wczoraj sprawdziłem jeszcze kondensator na silniku. Okazało się , że stracił trochę pojemności wymieniłem go na nowy -2mikroF. Powróciłem do starych nastaw i obserwuję co się będzie działo.

Opublikowano

Jak jesteś trochę oblatany w elektryce do możesz podłączyć woltomierz równolegle do wentylatora i zobaczyć co się dzieje przy tych 16% obrotów - przyczyną może być uszkodzenie sterownika - to wtedy napięcie będzie się zmieniać lub uszkodzenie silnika np zabrudzenie łożysk lub samego wiatraka i wtedy napięcie będzie stałe, przy spadku obrotów wentylatora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.