Papciak10 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 #1 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Witam, to mój pierwszy post na tym forum zatem witam wszystkich i poniżej prezentuję mój problem zakupiłem dom w którym jest zamontowany piec gazowy jednofunkcyjny Vitodens 100 35 kw, sądzę że jest on o dużo przewymiarowany z tego względu że powierzchnia użytkowa nie przekracza 150m2 + 50m2 podłogówki. Proszę o opinie czy będzie on spalał dużo więcej gazu niż piec który byłby idealnie dopasowany do w/w powierzchni oraz ewentualnie jaką aparaturę sterującą można do niego zamontować żeby zarówno ograniczyć zużycie gazu jak i ułatwić sobie życie (piec prócz dwóch pokręteł na nim nie posiada żadnej dodatkowej aparatury sterującej np sterownika) Z góry dziękuję za pomoc :)
sambor Opublikowano 30 Sierpnia 2013 #2 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Witam Czujnik zewnętrzny ( pogodowy) - jest? Czujnik pokojowy jest? Pozdr.
Papciak10 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor #3 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Nie ma takich czujników
mistalova Opublikowano 30 Sierpnia 2013 #4 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Przewymiarowany i to ze trzykrotnie, jak na dzisiejsze standardy. Choc jedynym minusem tego bedzie taktowanie, bo zuzycie gazu bedzie podobne.
sambor Opublikowano 30 Sierpnia 2013 #5 Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Jeżeli ma moc 35kW to jest to kocioł Vitodens 100-W o znamionowej moc cieplnej: 6,5 do 35 kW -, Czyli kocioł nie jest przewymiarowany tylko ew wymaga regulacji. Więcej inf na temat + ew schematy pracy na http://www.viessmann.pl/pl/dom-jednorodzinny/Ogrzewanie/kotly-gazowe-kondensacyjne/Vitodens-100-W-wiszacy-dwufunkcyjny.html Pozdr.
Gość mak Opublikowano 31 Sierpnia 2013 #6 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Po pierwsze to do instalacji mieszanej grzejnikowo-podłogowej to wybór kotła nie był specjalnie trafiony. Druga sprawa to piszesz o kotle jednofunklcyjnym czyli prawdopodobnie jest jeszcze jakiś podgrzewacz do cwu i moc kotła może być warunkowana właśnie wielkością podgrzewacza (jaka wielkość). Poza tym to kol Sambor napisał już o zakresie pracy kotła i wcale nie musi być przewymiarowany. Sterownik jest zamontowany w kotle ( niestety stałotemperaturowy) i dodatkowego nie potrzebuje, za to można zastosować termostat pomieszczenia (jakikolwiek). Pisałem już i powtórzę że do mieszanej instalacji nie jest to doby kocioł ( właściwie sterownik kotła) i na pewno można było wybrać lepiej, choć było by drożej
mistalova Opublikowano 31 Sierpnia 2013 #7 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Ja dalej sie upieram ze jest przewymiarowany. Minimalnie schodzi do 6,5kW, co oznacza ze nawet przy -20'C bedzie taktowal w domu o powierzchni 150m2. Skoro nie ma ani sterownika pogodowego ani pokojowego to zapewne chodzi caly czas (na zworce) i w takim wypadku zeby nie przegrzewal pomieszczen przydalyby sie glowice na grzejnikach oraz silowniki+termostaty na na petlach OP lub chociaz jeden sterownik wylaczajacy pompe OP. Generalnie ciezko gdybac jak nie znamy instalacji.
Papciak10 Opublikowano 1 Września 2013 Autor #8 Opublikowano 1 Września 2013 Piec który posiadam ma moc w zakresie 9-35kw - model WB1B Jego najnowsza wersja czyli WB1C posiada moc 6,5-35kw
automatyk Opublikowano 1 Września 2013 #9 Opublikowano 1 Września 2013 jeśli to jest kondensat to go zostaw i nic się nie stanie jak będzie taktował w okresach przejściowych
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.