Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Vitodens 100 35Kw Do Domu 150Mkw

Papciak10

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

to mój pierwszy post na tym forum zatem witam wszystkich i poniżej prezentuję mój problem

zakupiłem dom w którym jest zamontowany piec gazowy jednofunkcyjny Vitodens 100 35 kw, sądzę że jest on o dużo przewymiarowany z tego względu że powierzchnia użytkowa nie przekracza 150m2 + 50m2 podłogówki.

Proszę o opinie czy będzie on spalał dużo więcej gazu niż piec który byłby idealnie dopasowany do w/w powierzchni oraz ewentualnie jaką aparaturę sterującą można do niego zamontować żeby zarówno ograniczyć zużycie gazu jak i ułatwić sobie życie (piec prócz dwóch pokręteł na nim nie posiada żadnej dodatkowej aparatury sterującej np sterownika)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Opublikowano

Przewymiarowany i to ze trzykrotnie, jak na dzisiejsze standardy. Choc jedynym minusem tego bedzie taktowanie, bo zuzycie gazu bedzie podobne.

Opublikowano

Po pierwsze to do instalacji mieszanej grzejnikowo-podłogowej to wybór kotła nie był specjalnie trafiony. Druga sprawa to piszesz o kotle jednofunklcyjnym czyli prawdopodobnie jest jeszcze jakiś podgrzewacz do cwu i moc kotła może być warunkowana właśnie wielkością podgrzewacza (jaka wielkość). Poza tym to kol Sambor napisał już o zakresie pracy kotła i wcale nie musi być przewymiarowany. Sterownik jest zamontowany w kotle ( niestety stałotemperaturowy) i dodatkowego nie potrzebuje, za to można zastosować termostat pomieszczenia (jakikolwiek). Pisałem już i powtórzę że do mieszanej instalacji nie jest to doby kocioł ( właściwie sterownik kotła) i na pewno można było wybrać lepiej, choć było by drożej

Opublikowano

Ja dalej sie upieram ze jest przewymiarowany. Minimalnie schodzi do 6,5kW, co oznacza ze nawet przy -20'C bedzie taktowal w domu o powierzchni 150m2.

Skoro nie ma ani sterownika pogodowego ani pokojowego to zapewne chodzi caly czas (na zworce) i w takim wypadku zeby nie przegrzewal pomieszczen przydalyby sie glowice na grzejnikach oraz silowniki+termostaty na na petlach OP lub chociaz jeden sterownik wylaczajacy pompe OP. Generalnie ciezko gdybac jak nie znamy instalacji.

Opublikowano

jeśli to jest kondensat to go zostaw i nic się nie stanie jak będzie taktował w okresach przejściowych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.