Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaka Średnica

vakoss156

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Właśnie zakupiłem piec heiztechnik 11 kw, w instrukcji pisze że jest wymagany minimalny ciąg 18Pa.

Czy komin wysoki na 12 metrów o średnicy 20 cm ocieplony będzie odpowiedni, czy lepiej z mniejszą

średnicą, tylko z jaką?

Proszę o szybką odpowiedz.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Oczywiście, że mniejszy.

Średnica powinna być najmniejsza z tych, które taki ciąg zapewnią.

Jaki konkretnie to zależy od rodzaju paliwa i paru innych mniej istotnych rzeczy.

Są na internecie strony gdzie średnicę można obliczyć podając podstawowe informacje.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Oczywiście, że mniejszy.

Średnica powinna być najmniejsza z tych, które taki ciąg zapewnią.

Jaki konkretnie to zależy od rodzaju paliwa

Pozdrawiam.

Paliwo to węgiel i drewno.

Opublikowano

Jeśli planujesz komin ceramiczny, a taki powinien być, to skontaktuj się z producentem jakiegoś systemu, dobierze ci odpowiednią średnicę. Swoją drogą warto pomyśleć o regulatorze ciągu. Rzadko się go stosuje, a jest dosyć pożyteczny.

Opublikowano

Tu zasada jest ogólnie taka z przewymiarowaniem komina:

Komin trzeba (niestety) grzać, żeby się nie zniszczył - jak masz duży komin to będziesz grzał duży komin a jak masz mały komin, to będziesz grzał mały komin.

To takie proste.

Jak ktoś zrobił kocioł o wymaganiach 18 PA na moc 11 kW, to zdrowo coś przekombinował albo nie wie o czym pisze.

Komin 160 12m to na 2 razy większą moc wystarcza.

Ja też bym dopytał producenta komina i tę informację dopiero na forum skonfrontował.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam. Właśnie zakupiłem piec heiztechnik 11 kw, w instrukcji pisze że jest wymagany minimalny ciąg 18Pa.

Czy komin wysoki na 12 metrów o średnicy 20 cm ocieplony będzie odpowiedni, czy lepiej z mniejszą

średnicą, tylko z jaką?

Proszę o szybką odpowiedz.

Pozdrawiam.

jeśli masz już komin na 20cm to super jeśli dopiero będziesz budował to mniejszy około 16cm będzie dobrze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.