Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Eco Lux 17-ustawienia


szmalbogacki
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Od roku posiadam piec ECO LUX 17 firmy Metalteres. Prosze o pomoc i rady, jak ustawic parametry aby spalanie wegla obnizyc do minimum. Powierzchnia uzytkowa domku wynosi 150 m. Parametry mam ustawione tak jak poradzil mi pracownik tej firmy: U0-65, U1-20, U2-60, U3-20, U4-40. Klapka na dole pieca, regulowana srubka, jest otwarta na ok. 1cm. Pokretlo ktore reguluje przeplyw wody do rur z pieca( skala 1-10), jest ustawione na 3. Jak zauwazylem, czas od wylaczenia pieca( osiagniecie ustawionej temperatury) do wlaczenia ponownego wyniosi ok. 8 min., a do rozpalenia go ponownie do wymaganej temperatury takze 8 min. Nie wiem jakim cudem kiedys udalo mi sie przy podobnych ustawieniach osiagnac 15 min. przerwy, 7 min. ponownego rozpalenia...

Dodam tylko ze musze CODZIENNIE ZAPELNIAC CALY ZBIORNIK!! :angry: Jak montowali mi piec, zapewniali mnie ze bede dosypywal raz na kilka dni...

Prosze powiedziec czy takie ustawienia sa dobre? Prosze takze o rade, czym mam regulowac w piecu: czy klapka?, czy tylko temperatura na piecu?, czy moze pokretlem od wody?

Niestety, jak rozmawiam z ludzmi to kazdy radzi cos innego...:) Prosze zatem o rade fachowcow. Z gory bardzo dziekuje!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W moim piecu (25kW) mam ustawienia: U0-66; U1-19; U2-45; U3 i U4 nie pamiętam - jak sprawdzę napiszę.

 

Co masz na myśli pisząc klapka na dole pieca? Rozumiem, że chodzi o klapkę regulującą przepływ powietrza przez dmuchawę - u mnie jest ona praktycznie otwarta (może minimalnie przymknięta).

 

W chwili obecnej (grzeję 200mkw) zbiornik (mam powiększony do 270kg) wystarcza mi na około 6 dni (ale to "prognoza", bo jeszcze całego pojemnika nie spaliłem przy takich temperaturach jak teraz; -5 do 5 st C).

 

Jaką temperaturę utrzymujesz w domu?

Czy węgiel dobrze się spala (jak wygląda popiół)?

Jak wygląda płomień (czy "opływa" lekko deflektor spalin umieszczony nad paleniskiem)?

Czy ścianki pieca są czyste (jak często czyścisz piec)?

 

Co możesz sprawdzić:

Spróbuj nieco zmniejszyć czas przerwy (U2) (obserwując wygląd "kopczyka", płomienia, popiołu - palić powinno się nad paleniskiem a nie w środku, popiół powinien być wypalony - nie ważne czy sypki czy nieco spieczony - ale nie powinno być w nim niedopalonego węgla).

Spróbuj otworzyć bardziej osłonę dmuchawy (obserwując płomień - powinien być żółty - czerwony oznacza zbyt mało powietrza, biały zbyt dużo)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam! Dziekuje za odpowiedz i rady:)

1. Popiol nie zawiera niedopalonego wegla.

2. Jezeli chodzi o czyszczenie pieca...., no coz dopiero teraz wiem ze trzeba cos takiego robic. Jedyna informacja ktora dostalem od pracownika montujacego piec bylo wynoszenie popiolu...:)

Prosze zatem o instrukcje jak mam to uczynic, z pewnoscia jest co czyscic :angry:

3. Ogien w poczatkowej fazie ledwo dotyka deflektor, z czasem jak nabiera temperatury otacza deflektor z obu stron.

4. Temperatura w domu jest dobra, z tym ze na parterze jest bardzo cieplo, grzejniki sa tylko lekko odkrecone, natomiast na 1 pietrze jest troche zimniej, z powodu dachu ktory nie jest dobrze uszczelniony.

5. Ogien ma kolor zolty, jak mialem odslonieta klapke na ok. 3 cm. to byl bardziej bialy i przypominal ogien " z palnika".

 

Zauwazylem ze jak mialem wiecej odslonieta klapke( na 3 cm.) to popiol byl w wiekszosci jak proszek, teraz klapka jest na ok. 1cm. a popiol przypomina "popkorn":)

 

Jezeli jeszcze czegos nie napisalem to prosze o podpowiedz. Prosze takze o rady co mam robic , a czym nie regulowac zeby nie zjadalo mi tyle wegla. Z gory bardzo dziekuje!! Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuję porządne czyszczenie pieca - otwierasz górną wyczystkę i drapiesz - narzędzie dowolne (ja używam takiego pogrzebacza z prostokątem na końcu).

 

Po tym pozostają eksperymenty - sprawdź jakie będzie spalanie jak uchylisz klapkę więcej. Zmniejsz trochę czas przerwy i również sprawdź spalanie. Niestety taka procedura wymaga czasu. Ale - jeżeli paliłeś wcześniej i było dobrze może to oznaczać, że piec po prostu jest tak zanieczyszczony, że nie odbiera dobrze ciepła ze spalin. Tak więc najpierw czyszczenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.