Vlad24 Opublikowano 15 Lipca 2013 #26 Opublikowano 15 Lipca 2013 Dzwoń do gminy i pytaj gdzie wolą do kubła, rowu czy na chodnik pod urzędem? Jaja jakieś! U nas uchwalili na 5 i więcej osób 360l na zmieszane 2x w miesiącu. Można by konia z kopytami zapakować i bez segregowania. Tylko skąd tu konia wziąść?
sambor Opublikowano 15 Lipca 2013 Autor #27 Opublikowano 15 Lipca 2013 Z koniem to najmniejszy problem, są 4szt :P Mnie to się tylko nie podoba 1x w miesiącu , szczególnie w lecie przykry zapach. <_<
rpc Opublikowano 15 Lipca 2013 #28 Opublikowano 15 Lipca 2013 służę koniem i grzędem ale w sumie to moja córcia służy :) ps. Zapomniałem o koszcie. 2,5zł/m3 wody jak ktoś segreguje i 5 zł./m3 wody jak nie segreguje W ustawie nie ma nic o odpadach budowlanych więc gminy nie muszą ich odbierać a podpiąć pod takie odpady można wiele rzeczy
Vlad24 Opublikowano 15 Lipca 2013 #29 Opublikowano 15 Lipca 2013 Coś mi się wydaję, że powinni jeszcze w ustawie z grubsza zapisać jedne wspólne zasady dla wszystkich. Bo teraz to każdy cwaniak kombinuje, jeden chce w tworzywach same PETy, inny chce by myć szklane czy pudełka po jogurtach, a w Lesznie jak widać twierdzą, że pojemnik na odpady tzw zmieszane nie nadające się do segregacji jest zbędny. Jeszcze usłyszymy o niejednej akcji, gdzie mała firma wygrała przetarg i nie chcąc dokładać do interesu, płacąc regionalnym centrom przetwarzania, będzie podrzucała śmieci do lasu, albo innej gminie. Tak jak teraz robią z medycznymi, czy niebezpiecznymi odpadami.
rpc Opublikowano 19 Lipca 2013 #30 Opublikowano 19 Lipca 2013 No to się "ruszyło" u nas. Wczoraj wystawiliśmy biodegradowalne część ludzi w koszach a część w workach. I co a no jak to w Polsce. Przejechali i odebrali tylko worki. Kosze pominęli całkowicie. Zadzwoniłem do gminy bo na stronie ani w harmonogramie o tym ani słowa a oni na to że źle czytam, i że przecież w dokumentacji do przetargu pisało worki a nie kosze i z koszy nie będą odbierać bo brak wozu z sitem. Kurde ludziska czy to dla mnie jest dokumentacja przetargowa ??? Część osób sobie kupiła kosze zainwestowała w kosze na segregacje a oni taki numer wycieli. No i się zaczęło, telefony do gminy. Dla świętego spokoju odebrali wszystko wieczorem ale i tak mówią że tylko we workach a worek można trzymać w koszu. Potem kosz sobie przewrócić i wyjąć worek. Ale cyrk.
mack85 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 #31 Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Hehe, czyli widzę że wszędzie tak samo bez sensu to wygląda ;)
olinek Opublikowano 8 Sierpnia 2013 #32 Opublikowano 8 Sierpnia 2013 Sama idea segregacji smieci jest jak najbardziej słuszna,przypuszczam,że przepisy zawarte w ustawie też są w miarę precyzyjne i przemyślane,problem tkwi w/g mnie jak zwykle w urzędniczych głowach i interpretacji tych przepisów ,bezwładność "urzędniczej masy " jest tak wielka,że nawet najlepsze i najbardziej przemyślane pomysły muszą w tej walce polec. Moj przykład z dzisiaj : W Częstochowie istniej tzw. SPSZOK - Stacjonarny Punkt Zbierania Odpadów Komunalnych - w/g ulotki można tam zawizć wszystkie odpady,nawt chemikalia,odpady niebezpieczne itd.,ale pani obsługujaca wagę dokonuje wstępnej selekcji i np : odpady budowlane i rozbiórkowe tak - ale papa dachowa nie ? stare opony tak - ale węże gumowe nie ? Na pytanie ,co mam z tym zrobić ? zobaczyłem rozłożone ręce i lekko " głupawą " minę i usłyszałem dodane szeptem " a postaw pan to gdzieś przy kontenerach w mieście - powinni to zebrać " I tak to wszystko niestety funkcjonuje w naszej rzeczywistości !
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.