bodo735 Opublikowano 20 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 20 Czerwca 2013 witam, chcialbym podlaczyc do swojej instalacji piec typu Orlan (zagazowujacy drewno), jest to instalacja otwarta ze zbiornikiem przelewowym w najwyzszym punkcie instalacji, zalezy mi na cieplej wodzie wiec podłącze również bojler, wydaje mi sie ze opcja z 2 pompami obiegowymi bedzie najlepsza, jest sens stosowac bypas na pompie zasilajacej bojler? zrobilem maly szkic, powinny sie tam znalesc jeszcze filtr, zawor dopuszaczania wody, prosze zerknijcie na to i powiedzcie czy zda to egzamin piec.bmp
Jaro966 Opublikowano 20 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Schemat jest OK. Za pompami zawory zwrotne.
SanitSystem Opublikowano 20 Czerwca 2013 #3 Opublikowano 20 Czerwca 2013 orlana chcesz podłączyć bez bufora ???? No to pozostaje mi jedynie życzyć powodzenia.
sambor Opublikowano 20 Czerwca 2013 #4 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Zawór 3-D powinien być na powrocie- a przy zgazowaniu to nawet Ladommat. bufor obowiązkowo - ok 50l /kW mocy kotła , Czyli dla 20kW mocy kotła - bufor 1000l, nie jest potrzebny tam zawór różnicowy przy pompie CO Pozdr.
bodo735 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor #5 Opublikowano 20 Czerwca 2013 zbiornik buforowy jest dlatego zeby mogl "zgromadzic nadmiar ciepla" tak? naprawde jest konieczny, jak go podlaczyc i jakie sa plusy z jego zastosowania, myslalem tez zeby zamiast zaworu trojdroznego, dac metr od pieca przed pompami zwykla rurke laczaca zasilanie z powrotem i w jej polowie dac zawor kulowy ktory bylby odkrecony na 2/5, mozna tak? jak bylo by najlepiej, najwieksza sprawnosc, i zalezy mi na stalopalnosci
SanitSystem Opublikowano 20 Czerwca 2013 #6 Opublikowano 20 Czerwca 2013 bufor i porządnie wykonana instalacja tak aby kocioł mógł pracować w optymalnym punkcie pracy. No i suche drewno naprawde suche a nie tylko umownie inaczej przeklniesz ten kocioł i po paru latach wywalisz na złom.
bodo735 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Autor #7 Opublikowano 20 Czerwca 2013 drewno mam zazwyczaj sezenowane 2 sezony, a jest to zazwyczaj dab jesion olcha brzoza, prosze poinformujcie mnie jak podlaczyc ten bufor
SanitSystem Opublikowano 20 Czerwca 2013 #8 Opublikowano 20 Czerwca 2013 poszukaj tu koledzy dali ci sporo podpowiedzi. w necie a nawet na tym forum jest sporo dobrych schematów sam kiedys kilka ich zamiesciłem, chcesz samemu wykonac instalacje to sie troche dokształć poczytaj to forum bedzie Ci łatwiej to wszystko zrozumieć a to później ułatwi ci eksploatacje.
kiminero Opublikowano 20 Czerwca 2013 #9 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Jak masz instrukcję, to do niej zajrzyj. Poszukaj zalecanego montażu, zalecanej temperatury powrotu i zalecanych pojemności bufora. Potem skompletuj potrzebne urządzenia i zmontuj. Wtedy jest szansa, że kocioł sprawi się według założeń. A schemat nie jest OK nawet do "zwykłego" kotła, bo masz boiler za 3D w funkcji mieszania. Musi być bufor, a jak bufor to i 3D termostat ochrony powrotu lub Laddomat.
sambor Opublikowano 20 Czerwca 2013 #10 Opublikowano 20 Czerwca 2013 Poczytaj to tam jest dużo na ten temat. ESBE do instalacji na paliwo stale.pdf
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.