djnero Opublikowano 7 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Witam, prosze o pomoc w wyborze pieca do c.o. Zalożenia: - nowy dom ocieplony 15cm styropianu - zapotrzebowanie na ciepło ok 12kw wg ozc - rodzaj paliwa: drewno, węgiel - dużo miejsca w kotłowni zarowno na piec jak i na paliwo - w projekcie mam układ zamknięty, przy czym na piecu zaznaczone układ bezp. (instalacja jeszcze nie zrobiona i mogę ja zmienić) - brak mojego doświadczenia z piecami i paleniem w nich Z przeczytanych postów wywnioskowałem, że najlepszy byłby dla mnie piec ze spalaniem dolnym i automatycznym miarownikiem ciągu. Chciałbym aby piec miał jak największą komorę spalania i duzy otwór do ładowania drewna. Nie wiem jak z elektroniką, musiałby być jakis sterownik przy piecu do sterowania pompą co i chciałbym dodatkowo miec panel pokazujący temp. na piecu itp. rzeczy - o ile to mozliwe oczywiście i nie przesadnie drogie. Bardzo prosze o pomoc i sugestie odnośnie pieca. Dodam, że nie chcę zbankrutować przy tym i wydac na piec około 4 tys.
esekret Opublikowano 7 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Mam domek 120 m2. Ogrzewam go piecykiem indukcyjnym o mocy 6kW. Gorąco polecam - rachunki za co spadły mi średnio o 600 zł. Teraz płacę ok. 400 zł. m-cznie (w zimę oczywiście) i mam w domu cały czas 20 stopni. Piecyk jest mały, podłącza się go do gniazdka. Koszt inwestycji (10 tys.) jest kilka razy mniejszy od pomp ciepła. Od roku działa mi bezawaryjnie (gwarancja na 30 lat). pozdrawiam, Arek
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2013 #3 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Ciekawe, jak policzyłem to domek ma zapotrzebowanie na en el - 400zł/0,6zł/kWh = 666kWh/ msc = 22,23 kWh/ dobę czyli potrzebuje do ogrzania mocy 22,23kWh /24h= 926W co daje zapotrzebowanie na ciepło 7,72 W/m2. Dom całkowicie pasywny lub ściema i kryptoreklama . Pozdr. PS A świecisz czym - pewnie łuczywem
piastun Opublikowano 7 Czerwca 2013 #4 Opublikowano 7 Czerwca 2013 E tam przy zapotrzebowaniu 7W/m2 przy -20 stopniach to wogóle nie opłaca się pieca kupować :). Lepiej i taniej nie wyłączać światła, telewizora i innych urządzeń. Dostarczą tyle samo mocy a dodatkowo będzie można jeszcze z nich w inny sposób skożystać.
djnero Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor #5 Opublikowano 8 Czerwca 2013 Panowie piecyka indukcyjnego zakładał nie będę. Tak jak pisałem paliwo to drewno i węgiel. Z braku mojego doświadczenia w tym temacie prosze o pomoc w doborze pieca na paliwo stałe ze spalaniem dolnym :)
gondoljerzy Opublikowano 9 Czerwca 2013 #6 Opublikowano 9 Czerwca 2013 W sąsiednim temacie forum jest mowa o chyba jedynych sensownych kociołkach dolnego spalania i niedużej mocy, jakie są aktualnie dostępne na rynku: http://forum.info-og...mu-drewnianego/ Jest też przemysław2ar i jego kociołki robione na miarę, jak u krawca.
Strugi Opublikowano 17 Czerwca 2013 #7 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Przepraszam was wszystkich że odświeżam temat gdyż juz sam nie wiem potrzebuje kupić piec zasypowy 6-9 KW mam już wybrany i od czego zależy to czy mogę pod niego podłączyć grzejniki a zarazem wodę w łazience? czy potrzebuje jakiś konkretny zbiornik dodatkowy? czy wystarczy mi piec z płaszczem wodnym?
krispier Opublikowano 17 Czerwca 2013 #8 Opublikowano 17 Czerwca 2013 Potrzebujesz jeszcze bojler CWU , kocioł podgrzewa w nim wodę pośrednio. Oczywiście wszystko powinno być poskręcane z głową i zasadami montażu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.