sambor Opublikowano 12 Stycznia 2015 #26 Opublikowano 12 Stycznia 2015 To już twoja instalacja. pozdr.
majschi Opublikowano 12 Stycznia 2015 #27 Opublikowano 12 Stycznia 2015 wszystko zależy od tego ile masz punktów poboru ciepłej wody jeśli jest jedna łazienka to wystarczy podjechać pex 20 jeśli dwie to z zasobnika wychodzisz 25 następnie na każdą łazienkę 20
akm97 Opublikowano 13 Stycznia 2015 #28 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dziękuję za pomoc Sambor. Majschi, jeśli chodzi o zimną wodę, to będę miał puszczoną 25, ale jeśli chodzi o ciepłą, to jak pisałem wyjście z kotła mam 3/4 cala, a to jest mniej niż "20". Chodzi mi o to, czy zastosowanie rur "25" spowoduje wzrost ciśnienia, pomimo tego przewężenia?
majschi Opublikowano 13 Stycznia 2015 #29 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Rurą 25 podłączoną do zasobnika pod gwint 3/4 przepłynie więcej wody niż rurą 20 (w tym samym czasie) ponieważ będzie miała mniejszy opór przepływu OK, ale podejścia i tak mam mieć zrobione 16, więc ew. mniejszy spadek ciśnienia przy 25 niewiele da, skoro i tak będzie przewężenie na 16 Ważną sprawą przy doborze średnicy głównej rury jest ilość punktów poboru używanych jednocześnie a nie średnica rury do jednego punktu.
meping Opublikowano 13 Stycznia 2015 #30 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Sprawa praktycznie jest dość istotna. Chodzi o to, aby spuszczenie wody w toalecie w czasie gdy ktoś bierze prysznic nie powodowało puszczenia tej drugiej osobie wrzątku na głowę. Lub w drugą stronę - nalanie nad umywalką wody do kubka celem umycia zębów krioterapii osoby która się myje ;)
akm97 Opublikowano 13 Stycznia 2015 #31 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Dziękuję za porady. Niestety dzisiaj po południu już zaczęły u mnie być kładzione rurki: 25 do zimnej i 20 do ciepłej. Zdaję sobie sprawę, że to za mało, ale początkowo miało być 16 do ciepłej... Mam jeszcze pytanie odnośnie regulacji cyrkulacji CWU. Generalnie CWU będę miał podłączone tylko do dwóch punktów, bo nie dało się odnaleźć najdalszego ogniwa instalacji (w dolnej łazience instalacja rozdziela się na dwie gałęzie i idzie osobno do kuchni i do górnej łazienki). Dlatego cyrkulacja będzie się zaczynać w najdalszym punkcie w łazience na górze i przechodzić przez kuchnię. W kuchni jako ogniwie bliższym pompki chcę umieścić zaworek do ew. przytłumienia tego krótszego obiegu. Czy macie jakiś patent na to? Chodzi o to, że rurki CWU będą szły pod tynkiem, a do zaworka przecież musi być dostęp.
majschi Opublikowano 13 Stycznia 2015 #32 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Nie podałeś ile masz punktów poboru ciepłej wody więc trudno powiedzieć czy pex 20 to za mało
akm97 Opublikowano 13 Stycznia 2015 #33 Opublikowano 13 Stycznia 2015 do ciepłej 6, do zimnej 10, czyli standard dwie łazienki i kuchnia, a więc 2xWC, 2xprysznic, 2xumywalka, zlew, pralka, zmywarka. To dużo jednak na stałe tylko 3 osoby.
sambor Opublikowano 13 Stycznia 2015 #34 Opublikowano 13 Stycznia 2015 I od tego trzeba było zacząć a nie od stwierdzenia że są już podejścia PEX16, daj PEX25 na obie wody i będzie lepiej.
akm97 Opublikowano 13 Stycznia 2015 #35 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Od dzisiejszego wieczoru wiem o tym Sambor, niestety pytanie zadałem w momencie rozpoczęcia prac przez hydraulika, a dzisiaj po południu już położył pierwsze rurki 25 do zimnej i 20 do ciepłej. Swoją drogą projekt przewidywał rury polipropylenowe, 20 do zimnej i ciepłej, 15 do cyrkulacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.