robert1305 Opublikowano 22 Maja 2013 #1 Opublikowano 22 Maja 2013 Witam Proszę o pomoc w wykonaniu instalacji CO. Projektant zrobił mi projekt instalacji w którym cała instalacja idzie w jednej lince, problem jest w tym iż taka instalacja przechodzi przez schowek gdzie jest ponad 20 zakrętów. Z kolei firma która wykonywała instalacje gazową poradziła mi abym wykonał instalacje górą nad sufitem podwieszanym i w prawie każdym pomieszczeniu schodził instalacją w dół po ścianie. A kolejna zaprzyjaźniona firma instalacyjna zaproponowała mi rozwiązanie aby ominąć ten schowek wykonać początek instalacji w podłodze. I są 3 różne firmy i 3 różne pomysły i w końcu zgłupiałem. Który sposób byłby najlepszy? Pozdrawiam
Gość Digitrax Opublikowano 22 Maja 2013 #2 Opublikowano 22 Maja 2013 Pex w podłodze do każdego grzejnika osobna nitka. Wszystkie nitki schodzą się do rozdzielacza na tej samej kondygnacji. Masz więcej pięter to na każdym piętrze rozdzielacz. Następnie rozdzielacze łączysz równolegle i podłączasz do źródła ciepła.
pasik1002 Opublikowano 23 Maja 2013 #3 Opublikowano 23 Maja 2013 ciężko coś powiedzieć jesli się tego nie widzi
Jaro966 Opublikowano 23 Maja 2013 #4 Opublikowano 23 Maja 2013 Najlepiej trzymać się projektu. Powiedz projektantowi o problemie ze schowkiem, niech przerobi projekt. Ew. wrzuć gdzieś ten projekt do obejrzenia.
LordZappa Opublikowano 23 Maja 2013 #6 Opublikowano 23 Maja 2013 Ja przychylam sie do propozycji kolegi Digitrax
Gość mak Opublikowano 23 Maja 2013 #7 Opublikowano 23 Maja 2013 Czy napewno WC ma być bez ogrzewania? Poza tym kocioł gazowy to każde rozwiązanie jest możliwe do wykonania. Jeżeli od projektanta dostałeś rysunek w formie jak zamieściłeś to się chłop specjalnie nie napracował.
Jaro966 Opublikowano 23 Maja 2013 #8 Opublikowano 23 Maja 2013 Prowadzenie rur jak w rozwiązaniu nr 2, ale w posadzce. Mozna oczywiście i nad sufitem, jeśli jest problem z prowadzeniem rur w posadzce. Mak ma rację, WC musi być ogrzewane. Dodałbym też grzejnik w schowku.
robert1305 Opublikowano 23 Maja 2013 Autor #9 Opublikowano 23 Maja 2013 W WC będzie grzejnik drabinkowy, nie nanosiłem go ponieważ z jego podłaczeniem nie będzie problemu. Prowadzenie rur w podłodze, mysłałem aby wyciąć część podłogi drewnianej, rury dać w izolacji i ponownie położyc deski a na deski płyty OSB.
gersik Opublikowano 23 Maja 2013 #10 Opublikowano 23 Maja 2013 I tak zrób, mając na uwadze zróżnicowanie średnic rur.
henryk1953 Opublikowano 24 Maja 2013 #11 Opublikowano 24 Maja 2013 W WC będzie grzejnik drabinkowy, nie nanosiłem go ponieważ z jego podłaczeniem nie będzie problemu. Prowadzenie rur w podłodze, mysłałem aby wyciąć część podłogi drewnianej, rury dać w izolacji i ponownie położyc deski a na deski płyty OSB. Witaj!! Jeden z przykładów jak rozwiązuje się takie problemy jak twój. http://www.herz.com....oducts/img047(4).pdf poz.henryk1953
sambor Opublikowano 24 Maja 2013 #12 Opublikowano 24 Maja 2013 Pozwoliłem sobie poprawić ten link na działający http://www.herz.com.pl/UserFiles/Products/img047(4).pdf Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.