Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam Forumowiczów. Mam jedno krótkie pytanie, mianowicie czym różni się zawór RTL stosowany na powrocie obwodu podłogówki od zwykłego termostatycznego zaworu grzejnikowego prostego. Czy zamontowanie takiego zaworu w miejscu RTL-a nie da tego samego efektu? Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Opublikowano

Witaj,

RTL jest to w uproszczeniu zawór termostatyczny zabudowany w belce rozdzielacza i odpowiednio do niej wmontowany. Możesz zastąpić go zwykłym zaworem termostatycznym ale wtedy będziesz miał większe opory przepływów ze względu na konstrukcję tego zaworu, co może mieć to znaczenie w większych polach podłogówki. Takie układy są jednak zastosowane w wielu instalacjach i generalnie dobrze to funkcjonuje. Jeśli chciałbyś wykonać taką instalację na perfekt to zamontuj głowice termostatyczne ( odpowiednie do posiadanego typu zaworu termostatycznego ) z kapilarą zewnętrzną zatapianą w wylewce lub też wykonaj uklad z termosiłownikiem sterowanym z programatora ( np. auraton 3000 ), który ma czujnik temperatury zatapiany w wylewce podłogi. W taki sposób uzyskasz niezależne sterowanie każdym polem grzewczym. Nie zapomnij o zabezpieczeniu wstępnym zasilania podłogówki zaworem trójdrożnym termostatycznym np. TZM 35-60.

Pozdrawiam

Piotr

Opublikowano

Generalnie nie mam dużych powierzchni podłogówki maksymalnie ok 12m2 na obwód i zasilane bezpośrednio z rozdzielacza do którego podłączone są grzejniki. Liczę na to że jak uruchomię instalację to za pomocą zaworów poszczególnych grzejników w rozdzielaczu uda mi się w zależniości od długości rur zasilających ustawić optymalnie instalacje pod względem bezwładniości tzn że uda mi się "wepchnąć" ciepłą wodę w podłogówkę. Chyba jednak zdecyduje się na zwykłe zawory grzejnikowe na powrotach obwodów podłogówki mam nadzieje że to ruszy tak jak zaplanowałem. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź. Rafał

Opublikowano

Zawór RTL jakikolwiek niebyłby charakteryzuje się bardzo stromą charakterystyką pracy w obrębie nastawy. Innymi słowy bardzo gwałtownie (skokowo) zamyka przepływ w momencie przekroczenia temperatury nastawy. Zwykły zawór termostatyczny w tych samych warunkach łagodnie przymyka przepływ.

Link afiliacyjny

🔧 Wymieniasz grzejniki?

Wypełnij krótki formularz i porównaj oferty hydraulików w Twojej okolicy

Porównaj oferty