sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2013 #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Witam Chciałem wykonać prosty układ obejścia układu bufora podczas grzania CWU - obecnie mam układ podany poniżej. Chciałem dodatkowo połączyć pkt A i B na tym schemacie z założeniem automatycznego przełączenia : podczas grzania CWU nie jest grzany bufor - jakieś dwa elektrozawory lub coś podobnego. Sterowanie będzie po przez sygnał pracy pompy CWU, Może macie inne sugestie. Pozdr.
vernal Opublikowano 6 Kwietnia 2013 #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Cześć, Ja to widzę tak: 1. Pompę od bojlera do szafy schować. 2. Zarówno zasilanie jak i powrót bojlera podpiąć przed buforem 3. Zasilanie za pompą a przed buforem na zaworze 3D przełączającym lub trójnik a 3D na powrocie, nie ma znaczenia. Bojler działa wtedy w priorytecie (co, uważam, przy buforze nie ma znaczenia). Czyli grzejemy albo bojler albo bufor. Zawór 3D może być przełączany napięciem pompy CWU. Zasilany jest cały czas napięciem pompy Kotłowej a napięcie CWU przełącza fazę na przełączanie zaworu do pozycjji "Grzej CWU" Pozdrawiam.
Andrzej_M_ Opublikowano 6 Kwietnia 2013 #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Na hydraulice się nie znam, więc propozycja laika. Punkt A przenieś przed pompę ZUP. Pomiędzy przeniesionym punktem A a pompą ZUP wstaw zawór zwrotny. Pomiędzy buforem a punktem B wstaw zawór ręczny lub elektrozawór, w zależności czy to będzie przełączane sporadycznie czy też często.
kiminero Opublikowano 6 Kwietnia 2013 #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Chciałem wykonać prosty układ obejścia układu bufora podczas grzania CWU Najprościej wg mnie skojarzyć funkcję priorytetu CWU z zasadą różnicowego podpięcia dwóch źródeł do sprzęgła. Wyglądałoby to jak niżej. Elektrozawory czy przełączające 3D nie potrzebne. Wszystko w założeniu, że nie będzie opcji korzystania z bufora do podgrzewu CWU. Wtedy tak prosto się nie da. Pompy mogą być obie na zasilaniu. P.S. Czy to jest podchwytliwe zadanie?
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 To niestety nie jest podchwytliwe pytanie, tylko próba obejścia całkiem niezłej automatyki Wolfa - ta pompa ładowania bufora pracuje przez cały czas od min temp zadanej - tu 35C, bufor ładuje się do 55C - wystarcza dla podlogowki i CO liczonego dla temp zasilania 55C. Natomiast aby CWU miała temp 50, muszę bufor ładować do 60C lub więcej - to nie jest mój wymysł tylko automatyki podwyższającej temp na kotle podczas grzania CWU. Chyba że przyjdzie wykonać dodatkową protezę - na niezależnym sterowniku dbającą o wyłączenie wszystkich pozostałych pomp oprócz pompy CWU podczas grzania CWU - ważne w okresie przejściowym, Na lato to można zaworami kulowymi. Pozdr.
kiminero Opublikowano 6 Kwietnia 2013 #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Znaczy, że ta niezła automatyka Wolfa nie ogarnia priorytetu tylko podbija temp bufora? To trochę bez sensu... albo coś źle zrozumiałem. Czy to układ pospinany pod to sterowanie? Ogólnie to jaki cel tej zmiany? Za wolno dogrzewa zasobnik?
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Autor #7 Opublikowano 6 Kwietnia 2013 W tym układzie automatyka traktuje bufor jak kocioł, temp kotła jest temp bufora i całość jest grzana do temp CWU +10C to nie potrzebna strata czasu i paliwa, paliwa może mniej bo ciepło zostaje w buforze ale czas jest dość długi - ok 2-3 h. Wszystkim steruje regulator R-3. Może jeszcze udam się na konsultacje do Wolfa ale oni nie bardzo chcą o tym rozmawiać. Pozdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.