Espresso Opublikowano 22 Marca 2013 #1 Opublikowano 22 Marca 2013 Witam, Chciałbym prosić o ppomoc w rozwikłaniu zagadki z moja instalacja. Otóż w moim domku mam 5 pól z podłogówka (salon, kuchnia, łazienka, hol + ganek i najkrótrza pod schodami + 3 grzejniki + grzejnik lazienka narazie go tam nei ma wychodza tylko rurki) wszystko jest zapiete na zwykłym rozdzielaczu z jedna pompa w tej chwili na powrocie. Na podłogówkach sa głowice na powrocie. Hydraulik juz przepuszczał te podłogówki ze 20 razy i za każdym razem jak tylko podlaczy swoja pompe do przepuszaczania jest powietrze, nawet po przepuszczeniu i odczekaniu powiedzmy 5 minut skads wlazi tam powietrze (dlatego pompe z zasilania przerzucil na powrót bo pierwsza mysl byla taka ze pompa zasysa moze gdzies to powietrze niby ogrzewanie sie poprawilo ale sa miejsca gdzie czuc roznice w temperaturze podlogi). Na pietrze podlogówka tylko lazienka w pokojach grzejniki. Dodam ze pompa soobie radzi była zakładana inna i to samo. Naczynie jest na strychu Zawór trójdrożny przy piecu. Powidzcie skad moze sie brac to cholerne powietrze walcze z tym juz 2 miesiac :(
AdamGuitar Opublikowano 22 Marca 2013 #2 Opublikowano 22 Marca 2013 możesz trochę więcej? jakiś schemat? Zdjęcia/ Proponuje montaż separatora powietrza, usuwa dość szybko powietrze z instalacji.
Espresso Opublikowano 22 Marca 2013 Autor #3 Opublikowano 22 Marca 2013 zdjecia dopiero popoludniu bede mogl wrzucic hydraulik tez mi proponowal ten separator tylko skad tyle tego powietrza i dziekuje za odpowiedz
AdamGuitar Opublikowano 22 Marca 2013 #4 Opublikowano 22 Marca 2013 Może to być związane z otwartym naczyniem, ale samo odpowietrzenie instalacji też trwa dość długo. Separator przyspiesza ten proces i to znacznie.
Espresso Opublikowano 22 Marca 2013 Autor #5 Opublikowano 22 Marca 2013 do naczynia ida 2 rurki i od niego jenda spustowa na górze jest odpowietrznik ale jak dla mnie to jest w nim tak na grubość 2 palcy woda bo jak pukam w nei to słychac tak jakby puste bylo a niby jak sie wode dopuszcza to cisnienie w pewnym momencie staje i dalej nie idzie to tak jakby sie przelewała ale sam nie wiem
gersik Opublikowano 22 Marca 2013 #6 Opublikowano 22 Marca 2013 Następny mądry instalator założył odpowietrznik na naczynie zbiorcze. Kolego espresso zastanów się czy masz układ otwarty czy zamknięty.
AdamGuitar Opublikowano 22 Marca 2013 #7 Opublikowano 22 Marca 2013 bez zdjęć i schematu nic nie wskóramy.
emus Opublikowano 22 Marca 2013 #8 Opublikowano 22 Marca 2013 1. Zdemontuj odpowietrznik z naczynia. 2. Dolej wody do instalacji. Wodę dolewaj tak długo aż wyleje się przez przelew. 3. Zamontuj manometr o odpowiednim zakresie w celu monitorowania poziomu wody w instalacji. Na podstawie wskazań manometru będziesz wiedział kiedy trzeba dolać wody do instalacji. Jak nie ma zdjęć i/lub schematu to więcej nie da się nic doradzić.
Espresso Opublikowano 22 Marca 2013 Autor #9 Opublikowano 22 Marca 2013 zdjecia wrzuce najszybciej za pare godzin a co do ukladu to jest otwarty z tym zbieornikiem wyglada to mniej wiecej tak:
emus Opublikowano 22 Marca 2013 #10 Opublikowano 22 Marca 2013 Zawór do demontażu. Dodatkowo do wykonania jest to co wcześniej napisałem.
Espresso Opublikowano 22 Marca 2013 Autor #11 Opublikowano 22 Marca 2013 ok sprawdze to dzis i odpisze co i jak poki co dzieki za info
AdamGuitar Opublikowano 22 Marca 2013 #12 Opublikowano 22 Marca 2013 Nie bardzo wiem co autor miał na mysli zdjecia wrzuce najszybciej za pare godzin a co do ukladu to jest otwarty z tym zbieornikiem wyglada to mniej wiecej tak:
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.