emus Opublikowano 19 Września 2013 #76 Opublikowano 19 Września 2013 Kolego Sambor ja Twoich obliczeń nie podważam. Podważam stwierdzenie: Opór przepływu zależy od prędkości ( ilości l/s) przepływu Rury, kształtki, grzejniki, ciepłomierze itp leżą w magazynie nic przez nie nie płynie a opór mają. Gdybyś napisał: Spadek ciśnienia na (rurze, ciepłomierzu, grzejniku, itp) jest wprost proporcjonalny do przepływu przez (rurę, ciepłomierz, grzejnik, itp) a współczynnikiem proporcjonalności jest opór (rury, ciepłomierza, grzejnika, itp) to by było w porządku.
sambor Opublikowano 19 Września 2013 #77 Opublikowano 19 Września 2013 Znowu chrzanisz - był podany układ rury i kształtek a nie ciepłomierza , grzejników itp , na końcu okazuje się że autor pyta o co innego a wszyscy jak jeden mąż odnoszą to do pierwszego postu. Gdybyś się na chwilę zastanowił co robi rura niebieska do ZW w układzie CO? A co mnie obchodzi ciepłomierz z półki / - było pytanie jest odpowiedź. Twoje ostatnie zdanie "Gdybyś napisał:Spadek ciśnienia na (rurze, ciepłomierzu, grzejniku, itp) jest wprost proporcjonalny do przepływu przez (rurę, ciepłomierz, grzejnik, itp) a współczynnikiem proporcjonalności jest opór (rury, ciepłomierza, grzejnika, itp) to by było w porządku. " jest normalnym czepianiem się innych- jakbym widział i słyszał swojego nauczyciela od polaka. Teraz porównanie - jeżeli nie ma przepływu przez rurę poziomą to opory są równe zero - i ciśnienie na obu końcach , zgodnie z prawe Pascala, jest takie samo - wie o tym każda babcia która podlewa ogród ;) - tak samo jak w elektryce - prąd nie płynie przez kabel to na obu końcach takie samo napięcie. Wszyscy wiedzą o co biega tylko kolega nie.( biedaczek)
dorecho Opublikowano 19 Września 2013 Autor #78 Opublikowano 19 Września 2013 Witam. Koledzy ! A jaki będzie opór tej instal./DZ/ jak popędze te wodę z prędkośćią 3500l/h- założe większą pompę /np. 1-12/? czy 7,8 kPa to jest około 0,8 msłw?
sambor Opublikowano 19 Września 2013 #79 Opublikowano 19 Września 2013 Nie wiem czy mogę odpowiedzieć bo koledzy na mnie naskoczą - poprzedni naskok to 3 strony jałowej dyskusji o niczym + 2 minusy - bez sensu. Z wykresu zamieszczony, w poście # 47 wynika że straty przy przepływie 1l/s w rurze niebieskiej 40 wynoszą 4,4 msłw/100m rury - czyli wzrosły prawie 3x podobnie pozostałe straty wzrosną proporcjonalnie - policz sobie sam. Pozdr.
dorecho Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor #80 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam. Ponawiam temat post 1 Koledzy! Jest instalacja grzejnikowa.... Ta instalacja jest dość duża; skomplikowana; za małe przekroje rur itd.itp. Aktualnie pracuje na 3 pompach obiegowych połączonych szeregowo, ale w różnych miejscach. wilo 65 ; wilo 1-8 i alfa 40; widziałem przepływ 1150l/h. nadal upierałbym się o zwiększenie przepływu. Czy możnaby ten układ podzielić na 2 czesci i zastosować jako łączenie jakieś małe sprzęgło. rozumiem ze schematu działania sprzęgła jego istotę , ale co z przepływami ? jesli teraz jest w szeregu tyle pomp, czy będzie lepiej dla grzejników aby zwiększyć ten przepływ i czy tego przy montażu sprzęgła mógłbym się spodziewać? Pozdro
sambor Opublikowano 27 Listopada 2013 #81 Opublikowano 27 Listopada 2013 Daj sprzęgło lub mały bufor i będzie ok. Ciekawe dlaczego te pompy są w szereg załączone, powinny być równolegle, czyżby brakło pomysłów ? Weź to jakoś po ludzku rozrysuj
dorecho Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor #82 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witam. Koleżanki i Koledzy. Znowu mam problem z przepływem... Jest pompa ciepła pow--woda. Obiegowa wilo 7,5 czegoś tam. wodomierz pokazywał przepływ ok.1 m3 na ustawionej "1" Zmieniłem sposób odbioru ciepła przez wym. płytowy i dalej na wężownice chyba 10mb średnicy tylko 15 mm /taka rura karbowana solarna/. Przepływ na "3" jest tylko 0,7 m3. Czy tak duży opór tej 10m rurki jest normalny? czy to jest z gatunku "nie do wiary? Co można poradzić w tym zakresie? Pozdro
sambor Opublikowano 12 Kwietnia 2016 #83 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Rura stalowa karbowana solarna o średnicy nominalnej DN16 na przy przepływie 0,7m3/h opory przepływu ok 20mbar / mb Czyli dla 10m ma opory 0,2 bar = 2mH2O. A w twojej instalacji jest i wymiennik płytowy i z niego zasilana wężownica?
dorecho Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Autor #84 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Witaj Sambor. zasilanie idzie na wymiennik płytowy /na c.o. domu-grawitacyjne/, z wymiennika na wężownicę bufora 500l i powrót do pompy ciepła.Chcemy zasilać dodatkowo bufor, bo teraz pompa ciepła ma dużą wydajność/12 kW/
sambor Opublikowano 12 Kwietnia 2016 #85 Opublikowano 12 Kwietnia 2016 Czyli tą wężownicę masz połączoną w szereg z wymiennikiem?
dorecho Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Autor #86 Opublikowano 13 Kwietnia 2016 Witam. Dokładnie. zrobiłem te zmianę, ,aby pompa ciepła nie włączała się zbyt często,/ zasilanie na c.o. było tylko przez wymiennik. Na ale teraz przy tak małym przepływie nic nie jest lepiej... Pozdro
dorecho Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor #87 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Witam. Czy ktoś może miał doświadczenie: jest przepływ wody np. 700l/h. Zmieniamy wodę na glikol propylenowy /do -35 stopni/. Jak zmieni się /zmniejszy/ przepływ cieczy w tej instalacji ? Pozdro
sambor Opublikowano 4 Czerwca 2016 #88 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Zadajesz dziwne ( kłopotliwe) pytania, Ale tak spod dużego palca można to oszacować, przez opory przepływu - rys niżej
dorecho Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor #89 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Dzięki Sambor. Rozumiem,że mogę spodziewać się mniejszego przepływu rzędu 30- 50 %. czyli zamiast 700, może być 500l/h w chwili rozruchu, jak już glikol się nagrzeje , to strata na przepływię będzie zdecydowanie mniejsza.Chodzi mi o pompę ciepła monoblok zabezpieczoną glikolem przed skutkami mrozów.. A tak w kwestii pompy ciepła: czy ochłodzony czynnik do - 20 stopni nie bedzie blokował włączenia pompy ciepła? bo skąd pompa ma wiedzieć,że chodzi na glikolu, a nie na wodzie? Czyli muszę jeszcze dokładnie poanalizować sterowanie pompą ciepła. Pozdro.
dorecho Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor #90 Opublikowano 16 Lipca 2016 Witam. Proszę ponownie o pomoc. Nadal walczę z przepływem przez wężownicę solarną fi15 /post 82/. Jak wyjaśnia Sambor /post 83/ opór tej wężownicy /10 mb to około 2 m słupa wody. Dodając drugie tyle na wym.płytowy w szeregu mam opór 4 m słupa. rurki połączeniowe są fi 28 razem ok. 4 mb. niech razem znowu dadzą opór 2 m słupa czyli wszystkiego 6m słupa wody. Patrzę teraz na charakterystykę pompy omnigena 25-80 i przy tym oporze powinno być na "3" przepływu 2,4 m3./ wymieniłem tę wilo 7,5/ To dlaczego rzeczywisty przepływ na ciepłomierzu /legalizowanym/ 1,5-3 m3 pokazuje 0,6-0,7 m3. O co tu chodzi? Jak to poprawić, bo powinienem mieć przepływ co najmniej 1 m3. albo i więcej... Przepłukałem tę weżownicę bieżącą wodą pod ciśnieniem z instalacji/ pewnie ze 3 atm. = woda zasuwa jak należy; pompa obiegowa też czuje się, że woda krąży mocno. boję się, że jak dam jeszcze mocniejszą pompę obiegową /100/ to będzie hałasować i i bufor może zacząć podskakiwać.???...
sambor Opublikowano 16 Lipca 2016 #91 Opublikowano 16 Lipca 2016 Czy uwzględniłeś opór ciepłomierza , 3 atm to 30m słupa wody - to woda zasuwa.
dorecho Opublikowano 16 Lipca 2016 Autor #92 Opublikowano 16 Lipca 2016 Witam . te moje opory wymiennika i rurek to są takie z palca wyssane...
Vlad24 Opublikowano 16 Lipca 2016 #93 Opublikowano 16 Lipca 2016 Odpuść sobię te weżownicę. Grzej bufor bezpośrednio poprzez wymiennik płytowy. Opory karbowanej rury są znacznie większe niż gładkiej, ale nawet jak wciśnięciu z niej 1m3/h to i tak kropla w morzu. Bedzie za mała powierzchnia wymiany ciepła, wysoka temperatura skraplania i marna wydajność.
sambor Opublikowano 16 Lipca 2016 #94 Opublikowano 16 Lipca 2016 Sprawdź jakie ma opory przepływu wymiennik - katalog, strona producenta itp. Opory hydrauliczne rosną prawie w kwadracie przepływu - 2x większy przepływ , opory większe 4x Ta zależność dotyczy wszystkich elementów instalacji. Połącz w szereg instalacji zamiast pompy kran - będzie zasuwało jak trzeba. Zobaczysz jaki jest przepływ dla tych 3 atm. Podejrzewam, że nie przekroczy 2m3
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.