Bradoc Opublikowano 11 Marca 2013 #1 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Witam. Latem kupiłem piec firma Górniak typu SKI. Budowa nie jest nowoczesna ale jestem z niego zadowolony. Obecnie mam miarkownik ciagu i pale drewnem. Przymierzam sie do palenia koksem lub weglem w zaleznosci czym bedzie mi sie lepiej palic. Problem polega na tym ze mnie nie ma w domu po 10 h a mi chodzi o stałopalnosc. Moje mieszkanie ma to do siebie ze jak sie pali to jest ok ale jak przestaniesz 1 dzien to potem ciezko nagrzac. Do czego zmierzam... Zastanawiam sie nad zamontowaniem takiej o to dmuchawy http://allegro.pl/sterownik-dmuchawa-wentylator-zestaw-kotla-pieca-i3070387297.html . Chodzi mi o to ze przed pójściem do pracy chciałbym zasypac cały piec weglem badz koksem ustawic dmuchawe na 50 i zeby to mi sie tam spokojnie palilo. Mam miarkownik i niby powinien spełniac podobna funkcje ale ustawiam go sobie na 50 a na piecu jest 65. Jakis on niedokladny a kilkanascie razy go ustawiałem. Co o tym myslice zda to egzamin i czy wogołe moge tak zrobic? Przerobek niebedzie duzo, wystarczy zrobic otwór w drzwiczkach uszczelnic i zamontowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darecki2308 Opublikowano 11 Marca 2013 #2 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Witaj czy to ten typ kociołka ? podaj wiecej danych jaka jest moc tego kociłka zobacz tu http://forum.info-og...niak-jak-palic/ z pewnością uzyskasz więcej infor. na temat palenia od góry .jak również może nie być konieczności zakupu dmuchawy , palę również od góry bez dmuchawy a na miarkowniku i nie mam problemu z utrzymaniem stałopalności do 12 godz.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac65 Opublikowano 12 Marca 2013 #3 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Witam. Latem kupiłem piec firma Górniak typu SKI. Budowa nie jest nowoczesna ale jestem z niego zadowolony. Obecnie mam miarkownik ciagu i pale drewnem. Przymierzam sie do palenia koksem lub weglem w zaleznosci czym bedzie mi sie lepiej palic. Problem polega na tym ze mnie nie ma w domu po 10 h a mi chodzi o stałopalnosc. Moje mieszkanie ma to do siebie ze jak sie pali to jest ok ale jak przestaniesz 1 dzien to potem ciezko nagrzac. Do czego zmierzam... Zastanawiam sie nad zamontowaniem takiej o to dmuchawy http://allegro.pl/st...3070387297.html . Chodzi mi o to ze przed pójściem do pracy chciałbym zasypac cały piec weglem badz koksem ustawic dmuchawe na 50 i zeby to mi sie tam spokojnie palilo. Mam miarkownik i niby powinien spełniac podobna funkcje ale ustawiam go sobie na 50 a na piecu jest 65. Jakis on niedokladny a kilkanascie razy go ustawiałem. Co o tym myslice zda to egzamin i czy wogołe moge tak zrobic? Przerobek niebedzie duzo, wystarczy zrobic otwór w drzwiczkach uszczelnic i zamontowac. Ten piec ma jedną zasadniczą wadę daje więcej mocy (przy paleniu od góry ) kiedy jej faktycznie nie potrzeba czyli pod koniec palenia . Bierze się to z racji kształtu komory zasypowej . Wąska komora u góry i szeroka/głęboka na dole powoduje że na poczatku palenia moc paleniska jest niewielka a pod koniec kiedy paliwo sie wypala i zasyp obniża powierzchnia paleniska wzrasta a co za tym idzie i moc pieca . Stad mogą się brac problemy z utrzymaniem temperatury. Przydało by sie również sprawdzić szczelność pieca czy nie dostaje lewego powietrza bo to równiez powód przeciągania temperatury na miarkowniku . Miarkownik moze być uszkodzony albo zanieczyszczony i pracuje skokowo a w takim przypadku żadna regulacja nie pomoże trzeba go wymienic . Dmuchawa +sterownik pozwala lepiej napowietrzyć paliwo i umozliwia spalanie go w wiekszej ilosci (czytaj w grubszej warstwie ) ale samo to rozwiazanie nie wystarczy . Należało by dodatkowo w palenisku wykonać dodatkowy kanał napowietrzania z otworami które dostarcza powietrze w wyższe partie zasypu . Moze to być rura lub lub inny profil zaslepiona od góry z otworami co ok 8 cm max 10 mm . Ustawiona na ruszcie w pionie pozwoli dostarczyć powietrze w górne części zasypu . Wysokość rury nie wyżej niż dolna krawędż drzwiczek zasypowych . Takie rozwiązanie pozwala wykorzystać miał jako paliwo do ogrzewania . Palenie koksem w tak grubej warstwie raczej się nie sprawdzi . Koks powinien się palić w cienkiej warstwie na ruszcie ale takie palenie jest dość upierdliwe . Na początek sprawdż szczelność pieca bo przy ewentualnym przejściu na dmuchawę to najistotniejsza sprawa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaltd Opublikowano 12 Marca 2013 #4 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Dorzucę od siebie, że trochę było o SKI też tutaj: https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11999-kotly-gornego-spalania/page__st__40 np post 50. Jeśli masz miarkownik a kocioł jest szczelny, to na początek zasypać węglem (groszek lub orzech II), rozpalić od góry i cieszyć się z efektów. Jak to zostanie opanowane, może kolega coś pokombinować według opisu z forum. Do węgla nie ma sensu instalować dmuchawy. Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bradoc Opublikowano 12 Marca 2013 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 czyli odradzacie zakup koksu. wiedziałem ze w tym piecu da sie palic od gory ale niemiałem zielonego pojecia jak to zrobic. poczytam pare watkow to moze czegos sie dowiem.myslałem ze dmuchawa pomoze mi troche w ograniczeniu ilosci spalanego opału. darecki to ten typ pieca wlasnie. moc 17, 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaltd Opublikowano 12 Marca 2013 #6 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Z koksem sobie daj spokój. Na pewno nie osiągniesz długich stałopalności. Jeśli spróbujesz palenia od góry to zobaczysz, że dmuchawa wcale nie jest potrzebna. Miarkownik jest w stanie utrzymywać stałą temperaturę (pod warunkiem, że kocioł jest szczelny) a stałopalność może dochodzić do 15 - 20h. Oczywiście wszystko zależy od wielkości kotła i zapotrzebowania domu na energię. Ja palę w kotle SKI w ten sposób od trzech lat i jestem zadowolony. Pooglądaj jak mam zmodyfikowany swój kocioł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darecki2308 Opublikowano 12 Marca 2013 #7 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 czyli odradzacie zakup koksu. wiedziałem ze w tym piecu da sie palic od gory ale niemiałem zielonego pojecia jak to zrobic. poczytam pare watkow to moze czegos sie dowiem.myslałem ze dmuchawa pomoze mi troche w ograniczeniu ilosci spalanego opału. darecki to ten typ pieca wlasnie. moc 17, 5 ZERKNIJ również w dwa linki które podałem co nieco jest napisane o stałopaności w tym typie kociołka http://forum.info-og...niak-jak-palic/ http://forum.murator...ie-stałopalność czy nie jest troszkę przewymiarowany ??? jaką powierzchnię użytkową ogrzewasz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bradoc Opublikowano 12 Marca 2013 Autor #8 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 prawie 80 m2, wysokosc pomieszczen 3,5m, grzejniki: 3 x 2 m , 1 x 1,4 m, 1 x 1m . Jest taki troche za duzy ale taki chciałem. Mam mieszkanie w starym poniemickim budynku, sciany ponad 40 cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darecki2308 Opublikowano 12 Marca 2013 #9 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Witaj z pewnością więcej zaoszczędzonej energi było by gdyby mieszkanie było ocieplone i kociołek mógłby być o połowę mniejszy . co nie znaczy że nie mozesz w nim palić od góry . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bradoc Opublikowano 12 Marca 2013 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 w przyszłosci zamieram ocieplic sciany. Odnosnie tego palenia od gory, to na spróbowanie zasypac piec do połowy weglem i rozpalic to od gory. ile ma miec szczelina na dolnej klapce i tym kołku na dzwiczkach zasypowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darecki2308 Opublikowano 12 Marca 2013 #11 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 dolna klapa jest rychoma gdyż odpowiedzialny jest za to miarkownik , a na sztywno powinna mieć przy zamknięciu miarkownika 2mm prześwitu ciagłego dopływu powietrza ,górne doprowadzenie powietrza powinieneś sprawdzić sam na próbach i błędach gdyż nie jest to sztywno określone , na początek rozetkę otwórz na 3 - 5 mm tylko pamiętać aby na miarkowniku była ustawiona temper. 60st najważniejsze czy miarkownik jest wykalibrowany prawidłowo ??? czy zamyka dolną klapkę gdy kociołek osiagnie zadaną temper. w tym wypadku 60 st.?jesli tak nie jest to powinieneś zacząć od wykalibrowania go . tu pisałem jak dobrze pamiętam o kalibracji miarkowniaka i paleniu od góry co prawda inny typ kociołka i troszkę mniejszy ,ale może troszkę cię to na prowadzi http://forum.info-og...prosze-o-pomoc/ jeśli wciąż będzie to mało wyczerpujących informacji w linkach które podałem znajdziesz na forum B.Dużo . informacji na temat palenia od góry , jak i również z możliwością małych modyfikacji z zmniejszeniem komory zasypowej w kotle( aby nie ładować 20kg opału .) :) tu znajdziesz instr. obsłógi i kalibrację miarkownika https://www.google.pl/search?q=miarkownik+ci%C4%85gu+kalibracja]&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bradoc Opublikowano 24 Marca 2013 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Dzis rozpaliłem pierwszy raz od gory weglem. wsypałem około 30 kg. od godziny 10 do teraz spałiło sie jakies 60 % tego co wsypałem. Tylko chyba ten węgiej jest bardzo słabej jakosci bo kopci i piec osmolony. Nie mam pojecia co to za wegiel, wielkosci orzecha i wyglada jak brunatny ale jest zdecydowanie twardszy niz brunatny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepito82 Opublikowano 24 Marca 2013 #13 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Ile dajesz powietrza wtórnego ? Jeśli piec smoli to raczej jest go za mało. Mam taki sam kocioł i jest w min kiepsko to powietrze wtórne rozwiązane. W jednym z przytaczanych wyżej watków opisane były przeróbki, które warto wykonać. Sam je zrobiłem i jestem bardzo zadowolony. Przy zaślepieniu tej wnęki z tyłu paleniska pojemność kotła zmniejszyła się z 30 kg to około 20 kg, a stałopalność pozostała praktycznie bez zmian. Warto też dorobić kierownicę powietrza wtórnego i zaślepić ruszt pionowy. U mnie kocioł na zasypie około 20 kg węgla (dobrego 32.2 lub 33) trzyma spokojnie ponad 12 h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bradoc Opublikowano 27 Marca 2013 Autor #14 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Na kierownicy w dzwiczkach zasypowych było około 5 mm uchylone. sprobuje innym weglem bo ten chyba był kiepski. Pepito jak zaslepiles ta wnęke z tyłu pieca.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.