marekd Opublikowano 25 Lutego 2013 #1 Opublikowano 25 Lutego 2013 Witam wszystkich.Prosze o sprawdzenie schematu co i cwu .Nie wrysowalem ochrony kotla bo producent kotla mowi ze nie potrzeba ,ale jak co to bym zrobil na grawitacji.Gruba kreska zasilanie i powrot rura stal 5/4 lub 6/4 lub Cu 42 .Odleglosc kotla od pionow co to okolo 7mb sa trzy obwody wrysowane dwa bo za bardzo nie wiem gdzie wpiac 2 grzejniki w piwnicy..Dwa prostokaty tez gruba kreska wrysowane to rozdzielacz kotlowy. Ukladem co bedzie sterowal Unicontrol MIx-07.Moze zamontuje termostaty parter i pietro do obnizenia temp.na noc, ale definitywnie sterowanie opieram na czyjniku pogodowym. Prosze o ocene tego schematu. Cytuj
pasik1002 Opublikowano 26 Lutego 2013 #2 Opublikowano 26 Lutego 2013 ja bym sie zastanowił nad sprzęgłem hydraulicznym przed rozdzielacz i dodatkową pompę kotłową . po co ta zimna woda do cyrkulacji ?? Cytuj
marekd Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor #3 Opublikowano 27 Lutego 2013 dziekuje za zainteresowanie ten poprzeczny element co sa podlaczone obwody to nie jest sprzeglo tylko rozdzielacz kotlowy!. Mozesz jasniej z ta woda do cyrkulacji co codzi o ten zaw.zwrotny na zasilaniu czy tak co zlikwidowac. Cytuj
sambor Opublikowano 27 Lutego 2013 #4 Opublikowano 27 Lutego 2013 Układ cyrkulacji zostaw, nie przeszkadza takie podłączenie, na zachodzie tak robią a u nas teraz też zachód. Cytuj
marekd Opublikowano 27 Lutego 2013 Autor #5 Opublikowano 27 Lutego 2013 Dzieki sambor za podpowiedz zawsze troche do przodu :D Cytuj
Mushasi Opublikowano 28 Lutego 2013 #6 Opublikowano 28 Lutego 2013 pompę cyrkulacyjną zawsze można regulować a instalacja już będzie Cytuj
pasik1002 Opublikowano 2 Marca 2013 #7 Opublikowano 2 Marca 2013 ja ten układ zrobił bym tak dodał bym pompę kotłową. wyjaśnijcie mi o co chodzi z tym podłączeniem ( czerwone kółko ) Cytuj
sambor Opublikowano 2 Marca 2013 #8 Opublikowano 2 Marca 2013 Jeżeli kocioł nie ma wbudowanej pompy, niezbędnej do jego pracy np kotły gazowe jedno lub dwu funkcyjne to sprzęgło nie jest wymagane, . Zastanów się co ci da w tym przypadku sprzęgło z pompą kotłową - szybko wodę w kotle zagotujesz. Czerwone kółko jest pożyteczne i stosowane w rozbudowanych instalacjach CWU a w niektórych krajach obowiązkowe. Pozdr. Cytuj
marekd Opublikowano 2 Marca 2013 Autor #9 Opublikowano 2 Marca 2013 Dziekuje za komentarze mysle jeszcze zeby przed rozdzielaczem kotlowym dac zaw.4d conajmniej 6/4 by piec stabilniej pracowal .W sumie jak kociol bedzie mial 6/4 to caly ten obwod zrobie ( kociol +zawor 4d+rozdzielacz kotlowy ) oczywiscie w rurach czarnych bo w miedzi to by mnie cana porazila . Cytuj
sambor Opublikowano 2 Marca 2013 #10 Opublikowano 2 Marca 2013 Jeżeli zawór 4-D przed rozdzielaczem to trzeba zmodyfikować niektóre połączenia - np CWU i przejść na układ klasyczny. Przy zastosowaniu układu otwartego i wyrzuceniu mieszania na cyrkulacji układ stanie się zrozumiały dla każdego hydraulika. ;) Pozdr. Cytuj
marekd Opublikowano 2 Marca 2013 Autor #11 Opublikowano 2 Marca 2013 Sambor to jak myslisz nie dawac jakie rozwiazanie bedzie elastyczne dla kotla .zakladam ze pompa cwu bedzie krecic caly cas zrobi cieplejszy powrot to w sumie dac sobie spokoj z 4d Cytuj
sambor Opublikowano 3 Marca 2013 #12 Opublikowano 3 Marca 2013 Twój schemat na początku był dobry, następnie zaczynasz go przerabiać i wychodzi "nie wiadomo co". Cytuj
marekd Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #13 Opublikowano 3 Marca 2013 Ok wiem ze chodze o omacku fachowcem nie jestem wiec sprawdzam wszystkie warianty by byc przygotowany na niespodzianki instalatora reasumujac pozostaje na schemacie z pierwszego postu. Sambor tak ztwojego doswiadczenia czy warto dawac zasowe zamiast zaworow kolowych ponoc kolowe sa slabe no zalezy od producenta Cytuj
marekd Opublikowano 3 Marca 2013 Autor #14 Opublikowano 3 Marca 2013 Zasowa tego typu wzglada na mocna Cytuj
sambor Opublikowano 3 Marca 2013 #15 Opublikowano 3 Marca 2013 Jako zawór to służy do tego samego, zasuwa może być otwierana częściowo, zawory kulowe - zawsze na max. Zasuwa dodatkowo może służyć do częściowej regulacji przepływu. Zawór kulowy - nie. Pozdr. Cytuj
darecki2308 Opublikowano 3 Marca 2013 #16 Opublikowano 3 Marca 2013 Witam mimo że zawór kulowy będzie ustawiony na 1/5 przybliżając że zawór kulowy zamyka całkowicie na 1/5 a obrotu nie ma możliwości zmniejszenia przepływu zbliżonego do zasuwy ?? zmniejszając przepływ przy zasuwie czy przy kulowym jest możliwość zwiększenia ciśnienia w układzie ?/? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi