sambor Opublikowano 3 Marca 2013 #76 Opublikowano 3 Marca 2013 Naczynie wzbiorcze liczysz programem doboru - tu są te programy - https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12985-dobor-naczynia-wzbiorczego/ Program doboru Flamco jest prostszy i wystarczający. Co do montażu naczynia przeponowego - montujesz zaraz przy kotle, może być na powrocie, na zasilaniu obowiązkowo ZB odpowiednie do wytrzymałości kotła - przeważnie 1,5 bar. Wymiennik płytowy nie jest potrzebny. Pozdr.
Damian111 Opublikowano 4 Marca 2013 #77 Opublikowano 4 Marca 2013 Oto moja propozycja układu zamkniętego z kilkoma dodatkowymi "bajerami" . Jednocześnie proszę o uwagi na temat zamieszczonego schematu.
Damian111 Opublikowano 4 Marca 2013 #79 Opublikowano 4 Marca 2013 Ale co jest źle? jak będę wiedział zaraz poprawię
sambor Opublikowano 4 Marca 2013 #80 Opublikowano 4 Marca 2013 Zobacz jak podłączyłeś grzanie CWU- nie dośc że dwie pompy w szereg to jeszcze - zasilanie przed 4-D a powrót na 4-D. Sam jestem ciekaw jak to by działało Oczywiście brak zaworu bezpieczeństwa. Termometr też by się przydał.
kiminero Opublikowano 4 Marca 2013 #81 Opublikowano 4 Marca 2013 Ale co jest źle? jak będę wiedział zaraz poprawię Kopiuj/wklej to za mało. Poczytaj o zasadach montażu urządzeń, które wykorzystałeś. Błędy "na czerwono":
kiminero Opublikowano 4 Marca 2013 #82 Opublikowano 4 Marca 2013 Mi się najbardziej podoba "przelotowy" 4D... Damianie wybacz, że sobie dworuję z twoich pomysłów, ale lepiej będzie jak skorzystasz z gotowych schematów "producenckich" i nie będziesz prochu wymyślał.
Damian111 Opublikowano 4 Marca 2013 #83 Opublikowano 4 Marca 2013 Dziękuję za sugestie zmian. Poniżej poprawiony schemat. @ kiminero czy możesz rozszerzyć swoją wypowiedż o jakieś wskazówki?
kiminero Opublikowano 4 Marca 2013 #84 Opublikowano 4 Marca 2013 Chyba zaśmiecamy autorowi temat. To urządzenie na wyjściu z kotła to zawór schładzający? Pięć wyjść? Po co tyle pomp? Można spokojnie o dwie mniej.
Damian111 Opublikowano 4 Marca 2013 #85 Opublikowano 4 Marca 2013 Raczej nie będzie miał nam tego za złe, sam pytał o układ zamknięty. :D To "urządzenie" to mój błąd o jedno odejście za dużo w zamyśle miałem - Wężownica schładzająca WZS-2 + Zawór schładzający Regulus JBV do kotłów na paliwo stałe - dzięki za cenną uwagę. Wiem, że zawór 4D nie jest przelotowy i kolory za zaworem powinny bardziej odpowiadać wodzie podmieszanej ale to taka mała oszybka A które pompy Twoim zdaniem są zbędne?
Damian111 Opublikowano 4 Marca 2013 #86 Opublikowano 4 Marca 2013 Przy boilerze mamy na schemacie urządzenie - Zespół zabezpieczające SYROBLOC typu 330 - służą do zabezpieczania przed przekroczeniem ciśnienia w zamkniętych podgrzewaczach wody. Posiadają wszystkie wymagane przez normy elementy osprzętu dla zabezpieczenia podgrzewaczy wody. Zabudowanie w zwartej formie armatur w zespole 330 umożliwia bardzo racjonalny i szybki montaż. Zabezpiecza podgrzewacz wody przed przekroczeniem dopuszczalnego ciśnienia (zawór bezpieczeństwa) i przepływem zwrotnym wody. SYROBLOC typ 330 składa się z zaworu odcinającego, zaworu zwrotnego z króćcem kontrolnym, króćca przyłączenia manometru, membranowego zaworu bezpieczeństwa oraz kosz wyrzutowy z przerwą powietrzną uniemożliwiającą wsteczne zassanie wody z kanalizacji. Stosowane powszechnie w Niemczech w miejsce naczyń z membraną gdzie mamy wode zastoinową sprzyjająca rozwojowii bakterii. Przy piecu mamy na schemacie - Zawór napełniania instalacji 6827 CA Zawór napełniania instalacji SYR 6828 CA służy do automatyzacji napełniania instalacji grzewczych. Jest to zawór klasy CA, zabezpieczający przed cofnięciem wody grzewczej do instalacji wody pitnej, zgodny z normą PN EN 1717. Umożliwia bezpośrednie połączenie instalacji grzewczej i instalacji wody pitnej, dla płynów do kategorii 3 włącznie. W skład armatury wchodzą: zawór odcinający na wejściu, zawór antyskażeniowy typ CA, reduktor ciśnienia z filtrem siatkowym, manometr, króciec przyłącza manometru, kosz wyrzutowy. Wbudowany, łatwy w nastawie reduktor ciśnienia zapewnia stałe warunki napełniania i pracy instalacji grzewczej. Wkład reduktora wyposażony jest we wskaźnik nastawy ciśnienia.
retro23 Opublikowano 9 Marca 2013 Autor #87 Opublikowano 9 Marca 2013 Powracam do tematu układu zamkniętego. Poniżej zamieściłem schemat, a na nim pytania. Jak zwykle zwracam się do szanownych kolegów o sprawdzenie :D Mam jeszcze jedno pytanie. Od kolegi Sambora otrzymałem link do programu obliczającego naczynie przeponowe firmy Flamko i chciałem się dowiedzieć jakie ciśnienie jest na dopływie w.z. i jakie powinno być ciśnienie na zaworze bezpieczeństwa?? Czy max.temperatura wody ogrzewacza może wynosić 60 stopni?? Poniżej link do doboru naczynia http://www.flamco.pl...amy_doboru.html . 1.pdf
retro23 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor #88 Opublikowano 19 Marca 2013 Czy może któryś z kolegów odpowiedzieć na moje pytania ???? Widzę że wszyscy koledzy są strasznie zajęci ostatnio :D
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.